Hoeve te Coucx wordt klaargemaakt voor kinderopvang en restauratie

Maandag keurde het Kortrijkse stadsbestuur belangrijke instandhoudingswerken goed voor Hoeve te Coucx nabij Stadsgroen Marionetten. Het is een eerste stap in de restauratie van de historische, beschermde hoeve en een noodzakelijke stap om de verhuis van de buitenschoolse opvang De Puzzel naar het reeds gerenoveerde deel van de site mogelijk te maken.

Philippe De Coene, schepen van Onroerend Erfgoed en Zorg legt uit: “Hoeve te Coucx is een typische 18de-eeuwse hoeve en een van de belangrijkste en grootste hoeves van Marke. Deze waardevolle hoeve is, met uitzondering van de gerenoveerde en tot bezoekerscentrum omgebouwde schuur, in slechte staat. Daarom hebben we op de meerjarenbegroting een budget van 1,3 miljoen euro voorzien om te starten met de restauratie. We hebben eind 2022 een architectenbureau aangesteld. Een eerste concrete stap is nu het zo snel mogelijk uitvoeren van instandhoudingswerken. Zo maken we de site ook klaar voor de komst van de kinderopvang De Puzzel in september 2024 in het reeds gerenoveerde gebouw. De werken omvatten onder meer het stutten van het poortgebouw, het verwijderen van puin en het afschermen van de gebouwen in slechte staat zodat regen, ongedierte en onbevoegde personen niet binnen kunnen. De start van de werken is voorzien in mei.”

Hoeve te Coucx

Hoeve te Coucx is beschermd erfgoed, de oudste vermeldingen van de hoeve gaan terug tot 1493. Uit dat jaar dateert een contract waarbij Frans Coucke als bewoner van de hoeve wordt genoemd, vandaar de naam te Coucx. Hoeve te Coucx is een voorbeeld van een hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een ruim erf en omgeven door een deels behouden walgracht aangeduid door wilgen. Het vroeg 18de-eeuwse poortgebouw met Doornikse kalksteen en het typische 18-de eeuwse boerenhuis zijn beschermd net als de walgracht. Ook de reeds gerenoveerde historische schuur met geïntegreerde paardenstal is beschermd.

Instandhoudingswerken

De hoeve is, met uitzondering van de gerenoveerde en tot bezoekerscentrum omgebouwde schuur, in slechte staat. Het poortgebouw staat scheef, het boerenhuis is niet meer wind- en waterdicht en de stallingen zijn deels ingestort en liggen vol puin. Instandhoudingswerken zijn dus noodzakelijk om de hoeve van verder verval te vrijwaren. Dit gaat ook gepaard met het voorzien van extra beveiliging in het licht van de komst van de vakantieopvang van De Puzzel naar deze site.

The post Hoeve te Coucx wordt klaargemaakt voor kinderopvang en restauratie is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Katy uit ‘B&B zoekt lief’ runt B&B met haar ex-man én zijn nieuwe partner: “Een menage à trois? Da’s een verkeerd beeld”

“Er zijn tranen gevloeid, er was verliefdheid én een portie drama.” Nee, saai wordt het derde seizoen van ‘B&B zoekt lief’ niet, met dank aan de flamboyante Katy Parmentier (52). Zij ging na lang twijfelen op zoek naar een nieuwe liefde en kreeg daarvoor een bijzondere helper: Liba, de nieuwe partner van haar ex-man. “Sommige dingen waren echt niet voor

Lees meer »

CEO kledingketen C&A stapt op

10:37 Giny Boer is na ruim drie jaar niet langer de CEO van de Nederlandse kledingketen C&A. Ze vertrekt terwijl de modesector woelige tijden beleeft en ze haar e-commerceambities moest inslikken.

Lees meer »

Kapel van Zusters Karmelietessen in Blankenberge wordt ontmoetingsplaats: “Eerst zijn er grondige verbouwingswerken gepland”

Vzw Oranje zal samen met de buurtbewoners een nieuwe invulling geven aan de kapel van het klooster van de Zusters Karmelietessen langs de Koning Albert-I laan in Blankenberge. De ruimte kreeg ook de nieuwe naam ‘De Karmijn’ die onthuld werd tijdens een buurtfeest donderdagavond. “Een van de eerste initiatieven die we hier willen organiseren is een markt met producten van

Lees meer »

Boete dreigt voor artsen die te veel antibiotica voorschrijven

Alle huisartsen die de afgelopen vijf jaar antibiotica hebben voorgeschreven, kregen deze week een brief van de ziekteverzekering (Riziv) in de brievenbus. Daarin staat hoe vaak ze de medicijnen hebben voorgeschreven, en of ze zich daarmee aan de richtlijnen hebben gehouden, zo staat zaterdag in De Standaard.

Lees meer »

Voorpost: heel Vlaams, Heel-Nederlands en heel bereid tot actie

Een groep aanhangers van de extreemrechtse groepering Voorpost is zondagmiddag binnengedrongen in het nieuwe opvangcentrum Apollo in Zutendaal. De militanten klommen op het dak en staken er vuurpijlen af. Ze gebruikten een rookbom en rolden antimigratiespandoeken uit. Op Voorpost kan het Vlaams Belang al bijna 50 jaar rekenen. Om te plakken, om te betogen en om asielcentra te bestormen.

Lees meer »

De Madams openen hun gezellige tuinbar in Beselare: “Genieten in mooie omgeving, met leuk gezelschap”

De passie voor het koken bracht Melanie De Coninck en Griet Opsommer samen. Het resulteerde in een foodtruck en een zomerbar die deze zomer de deuren opent in de Kruisbierboomstraat 9 in Beselare, vanaf vrijdag 5 juli.
The post De Madams openen hun gezellige tuinbar in Beselare: “Genieten in mooie omgeving, met leuk gezelschap” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Westerscheldetunnel in Zeeland wordt tolvrij vanaf 1 januari

Wie met zijn auto of motor door de Nederlandse Westerscheldetunnel wil rijden, zal vanaf 1 januari geen tol meer moeten betalen. De Provinciale Staten van de Nederlandse provincie Zeeland hebben namelijk unaniem ingestemd met het tolvrij maken van de tunnel voor automobilisten en motorrijders. Vrachtverkeer zal voorlopig wel nog moeten betalen om de oversteek te maken.

Lees meer »

Vermiste 85-jarige man na zoekactie dood teruggevonden in beek

De 85-jarige Michel Lion uit Koksijde, die afgelopen weekend vermiste raakte na een wandeltocht, is maandagochtend dood teruggevonden. Zijn lichaam werd door een politiehelikopter opgemerkt in een beek, een aantal kilometer van zijn woning. “Na onderzoek door een wetsdokter gaan we uit van een tragisch ongeval, er is geen tussenkomst van derden”, meldt het West-Vlaamse parket.

Lees meer »

Khattabi: “België heeft deadline voor indienen klimaatplan gemist door Vlaanderen”

België heeft zijn definitief klimaatplan niet tijdig kunnen indienen bij de Europese Commissie. Dat meldt ontslagnemend minister Zakia Khattabi (Ecolo) dinsdag. Ons land kon de deadline niet halen omdat Vlaanderen pas na de vorming van een nieuwe Vlaamse regering met zijn deelplan komt. Heel opzienbarend is het uitstel niet: slecht 4 van de 27 lidstaten waren op tijd met hun

Lees meer »