Twee ‘aussies’ in Ieper: kunstenaars Joi en Raphy zetten tentoonstelling op poten in Frock Gallery

In Australië op bijna 900 kilometer van elkaar leven, de wereld rondtrekken en dan samen in Ieper samen een kunsttentoonstelling op poten zetten. ‘Aussies’ Joi en Raphy kennen elkaar beter via het chatten dan door elkaar in levende lijve te zien. Nu kunnen ze in de Kattenstad nog tot eind maart wat tijd met elkaar doorbrengen.

De Frock Gallery in de Rijselstraat, die wordt uitgebaat door de Amerikaanse kunstenaar Matt Frock en zijn partner Annelies Deltour, strikte met Joi Murugavell en Raphael Karanikos twee kunstenaars afkomstig van de andere kant van de wereld. In de tentoonstelling ‘Two residencies, a teapot and a nudist beach’ wordt hun werk getoond samen met dat van Matt en de uit Lauwe afkomstige Benjamin Pattin.

“Matt leerde de Australische Joi kennen op een kunstbeurs in Amsterdam”, zegt Annelies Deltour van Kunstgalerij Frock Gallery. “Matt nodigde haar uit om hier in Ieper bij ons een tentoonstelling met haar werk op poten te zetten. Joi stelde voor om dat te combineren met werk van Raphael ‘Raphy‘ Karanikos, omdat ze vindt dat dit goed past.”

Internationaal actief

“Joi woont in Sydney en Raphy in Melbourne en ze kennen elkaar eigenlijk beter van te chatten met elkaar dan door elkaar in levende lijve te zien”, vertelt Annelies. “Beiden zijn internationaal actief. Zo werkte Joi al vanuit Spanje en Raphy in Sicilië. Daar zijn de werken ook gemaakt, vandaar de titel two residencies. Wij vonden dat ook het werk van nog een andere kunstenaar, namelijk Benjamin Pattin, hier goed bij pasten, net als het werk van Matt. Normaal is zijn werk enkel in zijn atelier te zien, maar nu voor het eerst in de gallerij.”

Veel kopers in Spanje

“Ik verhuisde zes maanden geleden naar Straatsburg en was al een paar keer in België, maar het is de eerste keer dat ik mijn werk hier toon”, zegt schilder Joi Murugavell. “Toen ik nog in Australië woonde, verkocht ik al veel van mijn werk in Spanje. Nu ik in Frankrijk woon, voelt ik mij dichter bij mijn klanten. Hier kan ik echt naar de expositie komen. En hoewel er veel verschillen zijn tussen Australië en Europa, zijn de mensen toch grotendeels gelijk.”

“Mijn familie woont in Australië, maar is eigenlijk afkomstig uit Griekenland en Italië”, weet Raphy, die een keramist is. “Ik ben dan ook heel geinteresseerd in mediterrane kunst. Het werk dat bij Frock te zien is, is gemaakt in Sicilië. Daar zijn ze nogal conservatief en zonder humor. Daarom wilde ik het een beetje grappig maken.”

De expo ‘Twee residenties, een theepot en een naaktstrand’ is nog te zien toen 29 maart. Openingstijden van woensdag tot zondag van 14 uur en 18 uur.

The post Twee ‘aussies’ in Ieper: kunstenaars Joi en Raphy zetten tentoonstelling op poten in Frock Gallery is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Opnieuw roept een fietsfabrikant bakfietsen terug om breekbare frames

De Nederlandse fietsfabrikant Vogue roept twee typen bakfietsen terug om veiligheidsrisico’s. Het gaat om de Vogue Troy en de Vogue Journey. De fabrikant roept eigenaren op de fietsen niet meer te gebruiken en ze gratis te laten aanpassen. Vogue moet per direct stoppen met de verkoop van al zijn bakfietsen van toezichthouder de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Lees meer »

1.200 werkende asielzoekers betalen voor opvang

Sinds het op 1 juli voor werkende asielzoekers in een opvangcentrum verplicht is geworden om een bijdrage te betalen voor hun opvang, hebben 1.200 asielzoekers dat daadwerkelijk gedaan. Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V).

Lees meer »

Nieuwe horecazaak en winkel in Oostende geeft mensen met een beperking een kans: “Hier kunnen ze hun talent laten zien”

Goed nieuws voor koffiedrinkend Oostende. Na vier jaar van werken opent Ithaka vzw haar gloednieuwe belevingswinkel Schol: een combinatie van winkel, horeca en workshopruimte. “Vanuit Ithaka vzw coachen we mensen met een beperking om deel uit te maken van de maatschappij. In Schol kunnen ze de winkel mee uitbaten of workshops volgen én geven”, zegt Liesbet Billiet.
The post

Lees meer »

Eén aflevering kost tot 400.000 euro en andere duizelingwekkende cijfers van ‘The Masked Singer’: “Duurste show van het land”

Een artistieke springplank, een risicovolle investering, een rollende geldmachine: ‘The Masked Singer’ is meer dan een liedjeswedstrijd. Nu de duurste tv-show van het land volgende week weer van start gaat, duikt HLN in de cijfers. Van de kostprijs per aflevering, vergoeding voor de deelnemers en sponsorcontracten van de partners. “De helft van ons totale marketingbudget pompen we in dat ene

Lees meer »

Lokaal Liberaal stelt kandidaten voor gemeenteraadsverkiezingen voor

Lokaal Liberaal stelde zondagochtend haar lijst en programma voor de gemeenteraadsverkiezingen voor. “Roeselare draait goed, maar het kan nog beter. Met lef, durf en frisse ideeën hopen we straks ons zetelaantal te verdubbelen”, aldus lijsttrekker en kandidaat-burgemeester Piet Delrue.
The post Lokaal Liberaal stelt kandidaten voor gemeenteraadsverkiezingen voor appeared first on KW.be.

Lees meer »