Tegen de zomerbraderie moet het Kortrijkse winkelwandelgebied er groener uitzien

Vandaag zijn de vernieuwingswerken gestart aan de hoek van de Lange- en de Korte steenstraat. Doorheen het winkelwandelgebied wordt ingezet op ontharding en vergroening. Het knooppunt Lange- en Korte Steenstraat wordt een groene ontmoetingsruimte met zitbanken en zitblokjes voor kinderen.

Aannemer Wegenbouw Ockier is op 5 februari gestart met de vernieuwingswerken van het winkelwandelgebied. Het gebied in de Kortrijkse binnenstad krijgt een make-over. “Door meer aandacht voor groen, ontmoeting en beleving wordt shoppen in Kortrijk een andere ervaring. Haastige boodschappen maken plaats voor slow shopping. Kortrijk heeft veel ambities voor de binnenstad. Naast de heraanleg van het historisch hart en de verlaging van de Leieboorden maakt de stad het winkelwandelgebied aantrekkelijker door te investeren in meer groen, ontmoeting en beleving”, zegt schepen van Economie Wouter Allijns (Team Burgemeester).

Winkels blijven vlot bereikbaar

Er werd een ontwerp gekozen na een uitgebreid participatietraject met dialoogsessies en bevragingen van bewoners en handelaars. Ontwerpbureau 51N4E paste het ontwerp aan op basis van deze input. “Alle winkels zullen steeds vlot bereikbaar zijn want de werken worden goed gespreid over een bepaalde periode. Eventuele hinder zal heel lokaal en slechts tijdelijk zijn”, aldus Wouter Allijns. Ergens in de loop van mei worden de laatste werken afgerond. “Onze voetgangerszone is vandaag vooral een grijze, eerder saaie omgeving. Daar brengen we resoluut verandering in. We zijn ervan overtuigd dat dit de beleving om te shoppen in Kortrijk serieus zal verbeteren”, aldus Axel Weydts, schepen van Openbare Werken en Mobiliteit (Vooruit).

Grote plannen

Het officiële startschot voor de heraanleg van het winkelwandelgebied werd al in de lente van 2022 gegeven met een tijdelijk experiment op de Grote Kring, gevolgd door drie kleinere experimenten aan de kop van de Veemarkt, in het steegje tussen het Vandaleplein en Korte Steenstraat en doorheen de Wijngaardstraat. Het uiteindelijke ontwerp focust op deze locaties en investeert maximaal in vergroening, beleving en ontmoeting: Grote Kring met de tien kleurrijke verplaatsbare stoelen en een avontuurlijke speelzone voor kinderen wordt een plekje om gezellig te keuvelen of te genieten van een kleinschalig evenement.

Kleurrijke beelden

Ook de kop van de Veemarkt krijgt een opwaardering met speelelementen, sfeervolle verlichting, extra bomen, zitbanken én een prominentere plek voor de fontein ‘De Dorstigen Laven’. Via vaste projectorspots komen er kleurrijke beelden en boodschappen die inspelen op thematische momenten of seizoenen. In de Wijngaardstraat en Lekkerbeetstraat zorgen gevelgroen, groenslingers en sfeerverlichting voor meer gezelligheid. De kop van de Voorstraat wordt maximaal onthard en vergroend.

In de Sionstraat komt een aantrekkelijke groenzone met bloemenperken en zitelementen.

The post Tegen de zomerbraderie moet het Kortrijkse winkelwandelgebied er groener uitzien is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Belgian Cats openen oefencampagne met vlotte zege tegen China

De Belgische basketbalvrouwen hebben vrijdag in Sportcampus Lange Munte in Kortrijk hun eerste oefenwedstrijd voor de Spelen winnend afgesloten. Tegen vicewereldkampioen China werd het 78-63 (rust: 40-29).
The post Belgian Cats openen oefencampagne met vlotte zege tegen China appeared first on KW.be.

Lees meer »

Meulebeeks feestcomité brengt 50-jarigen samen

Op zaterdag 28 september komen de 50-jarigen, met geboortejaar 1974, samen voor een feestelijke reünie. Iedereen die Meulebeke ademt, is welkom. Het organisatiecomité stond tien jaar geleden al in voor een legendarisch feest voor de 40-jarigen.
The post Meulebeeks feestcomité brengt 50-jarigen samen appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Buitenwipper perste familie Schumacher voor 15 miljoen euro af met foto’s van pas verongelukte F1-held”

De Duitse politie heeft een buitenwipper en zijn zoon aangehouden voor het afpersen van de familie van zevenvoudig Formule 1-wereldkampioen Michael Schumacher (55). Dat meldt de Duitse krant ‘Bild’. De mannen, afkomstig uit Wuppertal, zouden 15 miljoen euro hebben geëist en in het bezit zijn van beelden van Schumacher vlak na het ski-ongeluk waar hij nu nog steeds de gevolgen

Lees meer »

Opblaasbootje met 350 kilo coke: Nederlander (31) betrapt en probeert zwemmend te vluchten

Een Nederlandse drugscrimineel is maandag gearresteerd in het Britse Suffolk nadat hij werd betrapt op het smokkelen van 350 kilo cocaïne met een opblaasbootje. De drugs hadden een straatwaarde van 37 miljoen pond, omgerekend bijna 44 miljoen euro. De 31-jarige Nederlander probeerde volgens de Britse veiligheidsdienst nog te ontsnappen door naar de kust te zwemmen, maar werd uiteindelijk toch gevat.

Lees meer »

Prijzen stegen in 2023 nog steeds sneller dan lonen in EU

De reële lonen zijn in de Europese Unie in 2023 verder gezakt: ondanks sterkere loonstijgingen en een dalende inflatie is de koopkracht met gemiddeld 0,6 procent gedaald. Dat blijkt uit analyse van het Duitse onderzoeksinstituut WSI van de Hans-Böckler-Stichting, een orgaan van de Duitse vakbonden.

Lees meer »

Rassemblement National van kandidaat-premier Jordan Bardella (28) op kop bij eerste ronde parlementsverkiezingen: “Extreemrechtse golf trekt over Frankrijk”

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National (RN) van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij kreeg 33 procent van de stemmen, zo melden Franse media zondagavond op basis van schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Ondertussen protesteren honderden linkse activisten in hoofdstad Parijs. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de

Lees meer »

Marine Le Pen stelt bevoegdheid van president over het leger in vraag

Op drie dagen van de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk, stelt Marine Le Pen van de extreemrechtse partij RN de bevoegdheid van de president over het leger in vraag. Volgens haar is de titel van “opperbevelhebber” louter een eretitel, maar is het uiteindelijk de premier die de touwtjes in handen houdt.

Lees meer »

Strandloop Zeebrugge opent Loopcriterium van de Kust: “Het zou mooi zijn weer 400 lopers te mogen verwelkomen”

De Vlaamse kustgemeenten slaan ook dit jaar weer de handen in elkaar voor de organisatie van het Loopcriterium van de Kust. In juli en augustus zullen tien wedstrijden op en naast het strand plaatsvinden. Zeebrugge bijt de spits af op vrijdag 5 juli met de traditionele Strandloop.
The post Strandloop Zeebrugge opent Loopcriterium van de Kust: “Het zou mooi

Lees meer »

De bijzondere relatie tussen opa Albert en oma Paola met hun 12 kleinkinderen: ze houden van het feestbeest én de nerd

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren komende dinsdag hun 65ste huwelijksverjaardag. Een huwelijk met ups en downs, waaronder hun kinderen Filip, Astrid en Laurent zwaar te lijden hadden. Bij hun twaalf klein- en drie achterkleinkinderen grijpen ‘Apapa’ en ‘Amama’ hun tweede kans. Wat het meest frappeert: zo verstoord als hun band nog steeds is met prins Laurent, zo

Lees meer »