Joseph Roth Genootschap bestaat 10 jaar

Het Vlaams-Nederlandse Joseph Roth Genootschap werd begin 2014 als vereniging opgericht in het Oostendse restaurant Belle de Jour om leven en werk van de joods-Oostenrijkse auteur te memoreren. Vorige zaterdag vierde het Genootschap, nu 200 leden sterk, daar haar tiende verjaardag.

Een immer enthousiaste Els Snick, tweedeverblijver in onze stad, is tot vandaag de gedreven voorzitter. Zij vertaalde in de voorbije jaren ook het journalistieke werk van Joseph Roth (1884-1949) die langere periodes in Oostende verbleef, en zij inspireerde tal van activiteiten rond het oeuvre van deze gerenommeerde auteur, essayist, journalist, cultuurredacteur en recensent die onder meer Radetzky-Mars, Hotel Savoy, Job, De Legende van de Heilige Drinker…schreef.

Zomer 1936

Tijdens zijn Europese exodus strijkt Roth in de zomer van 1936 vanuit Parijs, via Amsterdam en Brussel neer in Oostende. Zijn goede vriend de Oostenrijkse auteur Stefan Zweig vervoegt hem en lost zijn schulden af in de hoop dat alcoholicus Roth hier de drank zal laten. Roth die permanent in hotels verblijft, woont in Hôtel de la Couronne op de hoek van de Vindictivelaan en de Kapellestraat. In die jaren verblijven in Oostende veel Duitse auteurs en kunstschilders in vrijwillige ballingschap zwichtend voor het nazisme in eigen land.

Hotel Helvetia

Dank zij het Genootschap blijft Roth ook vandaag aanwezig in de stad. Er is een Joseph Roth-wandeling, de opvoering van Vlucht zonder einde in De Grote Post in 2014, TAZ afficheerde in 2015 Café Paradis en verscheen het boek Zomer van de vriendschap. Oostende 1936 van Volker Weidermann en vertaald door Snick. In 2022 programmeert TAZ Auf Reisen, een voorstelling in het teken van Oekraïne met teksten van Roth en Zweig. In het Restaurant Le Baque op de Zeedijk werd in 2022 een plaquette onthuld. Daar schreef Roth, toen het etablissement nog Hotel Helvetia heette, iedere dag aan een terrastafel. Daar schreef hij Het sprookje van de 1002e nacht. Hij ontmoette er ook vaak zijn vriend Zweig. Ook in ’t Leeshuus op de Groentemarkt was er vorig jaar een Muzikaal-literaire middag rond Joseph Roth en Oekraïne. Ook bij de volgende editie van TAZ staat daar zo’n manifestatie geprogrammeerd op 4 augustus 2024.

Meer info: www.josephrothgenootschap.org

The post Joseph Roth Genootschap bestaat 10 jaar is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kunstencentrum BUDA haalt Europese Interreg-middelen binnen en investeert 320.000 euro in samenwerkingsplatform

Het project EMERGE werd goedgekeurd binnen Interreg VI France-Wallonie-Vlaanderen. Het is het eerste project van culturele spelers sinds 2015 dat wordt erkend binnen deze Europese subsidielijn. BUDA is één van de 3 Vlaamse kunstorganisaties die daardoor middelen binnenhaalt om in totaal 12 onafhankelijke theater- of dansgezelschappen uit deze euregio te begeleiden en ondersteunen.
The post Kunstencentrum BUDA haalt Europese

Lees meer »

Kortrijk Spurs stelt nog eens vier nieuwe youngsters voor

Eerder werd bekend gemaakt dat de youngsters Kobe Grymonprez, Matt Rotsaert, Flint Waleson, Tiemen Van Brussel en Jules Isebaert Kortrijk Spurs trouw blijven. Nu stellen de Spurs nog eens vier nieuwe jonge talenten voor die de club komen versterken.
The post Kortrijk Spurs stelt nog eens vier nieuwe youngsters voor appeared first on KW.be.

Lees meer »

Waarom Franse verkiezingen een herexamen voorzien

Wat zeggen politici niet, maar dénken ze wel? In zijn nieuwe analyse, exclusief voor HLN, gunt opiniemaker Noël Slangen jou elke week een blik achter de schermen van de politiek. Vandaag: hoe kiessystemen er in alle vormen en formaten zijn, én hoe die formaten de verkiezingsuitslag kunnen beïnvloeden. Wat als we in België bijvoorbeeld het Franse systeem zouden toepassen? “Een

Lees meer »

Vintage Heuvelland klaar voor Open Wijngaardfeesten: “Lokale wijnbouw ondersteunen”

Vintage Heuvelland vzw groepeert twintig gepassioneerde wijnbouwers uit de Westhoek. 17 daarvan hebben wijngaarden in Heuvelland. De vzw zet zich in om de lokale wijnbouw globaal te ondersteunen en organiseert zo het eerste weekend van juli de Open Wijngaardfeesten.
The post Vintage Heuvelland klaar voor Open Wijngaardfeesten: “Lokale wijnbouw ondersteunen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

BEKIJK: Herdenking van dodelijke crash Britse WO II-bommenwerper in Kattevennen: “Belangrijk om hun opoffering nooit te vergeten”

De stad Genk heeft in de Kattevennen een herdenkingsmonument ingehuldigd voor de 3 Britse bemanningsleden van een vliegtuig dat crashte in de Kattevennen, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 12 mei 1940 stortte de Britse bommenwerper van het type Bristol Blenheim neer in het bos. Het enige nog vliegende exemplaar vloog vandaag voor de gelegenheid over het vliegveld van Zwartberg. Het

Lees meer »

Lieva (55) verloor haar twee benen in een ongeval, net als slachtoffer van Nick Bril: “Nog elke ochtend denk ik: zouden ze er weer aangegroeid zijn?”

Een half jaar nadat Nick Bril met zijn terreinwagen over hem reed en hij zijn twee benen verloor, mag Joe Claridge (37) het ziekenhuis verlaten. Hij gaat rechtstreeks naar het befaamde revalidatiecentrum in Pellenberg. Om er te leren stappen op beenprothesen. Lieva Vervoort (55) moest zes jaar geleden hetzelfde doen en heeft goeie raad voor Joe: “Zorg dat je er

Lees meer »

Belgische verdachten in verdwijning Vlaams koppel op Tenerife verzetten zich niet langer tegen uitlevering aan Spanje

Michael A. (44) en zijn zoon Lucas A. (23), de twee Belgische verdachten van de verdwijning van Marc Olbrechts en de verdwijning en de dood van Laura Trappeniers op Tenerife, verschijnen donderdag voor de raadkamer in Brussel. Die moet zich buigen over hun uitlevering aan Spanje. Volgens hun advocaat zullen de twee zich daar niet langer verzetten.

Lees meer »

“Hij had dit afscheid zo gewild, fietsen was alles voor hem”: emotionele ouders van verongelukte André Drege (25) spreken renners toe in Oostenrijk

Emotionele momenten in de Ronde van Oostenrijk. Ter nagedachtenis van André Drege (25) – de Noorse renner die gisteren viel in de afdaling van de Großglockner en overleed – werd de slotrit vandaag geneutraliseerd. De renners en stafleden van Dreges ploeg Team Coop-Repsol konden hun tranen op het podium niet bedwingen, de ouders van Drege spraken achteraf het peloton toe.

Lees meer »

De eerste reacties op de zware nederlaag van de Tories en winst voor Labour en Reform in Britse verkiezingen: van “vreselijke avond” tot “bijna ongelofelijk”

Volgens exitpolls en de eerste resultaten lijdt de Conservatieve partij van premier Rishi Sunak een ongeziene nederlaag in de Britse parlementsverkiezingen, terwijl Labour een ruime meerderheid van de zetels behaalt. Ook de Liberal Democrats en Reform UK gaan er sterk op vooruit. Dit zijn de eerste reacties.

Lees meer »

Omgeving jeugdlokalen op domein Tempelhof op Sint-Pieters (Brugge) is heraangelegd

In 2022 werden op het domein Tempelhof nieuwe jeugdlokalen geopend. Ondertussen werd ook de volledige omgeving vernieuwd. “Het domein kreeg een nieuwe toegang, fietsenstalling, overdekte ruimte en een open grasveld voor de vier jeugdbewegingen die er gevestigd zijn”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.
The post Omgeving jeugdlokalen op domein Tempelhof op Sint-Pieters (Brugge) is heraangelegd appeared

Lees meer »

Rassemblement National is op weg naar overwinning, maar wat wil partij van Marine Le Pen en Jordan Bardella precies bereiken?

Als de peilingen kloppen, haalt het Rassemblement National (RN) vanavond een historische overwinning in Frankrijk. Bij een absolute meerderheid zou uiterst rechts zelfs voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog mee aan de knoppen van de Franse politiek zitten. De focus van het RN is alvast duidelijk: betere levenskwaliteit, meer veiligheid en minder migratie. Al zijn niet alle voorstellen even

Lees meer »