Artistieke toekomst voor O225, het oudste houten vaartuig van vissersvloot, dat binnenkort wordt gesloopt

De O225 Siol, het oudste houten vaartuig van onze vissersvloot wordt binnenkort gesloopt. Ondanks diverse initiatieven van reder-eigenaar Willy Versluys om het schip als maritiem erfgoed te bewaren. Samen met Dirk Marteel die de O225 sterk gelinkt weet aan zijn familiegeschiedenis, onderzoekt hij diverse artistieke projecten om de herinnering aan de Siol te Bestendigen.

Het is stilaan een vertrouwd en vaak gefotografeerd beeld langs de Slipwaylaan op de Oostendse Oosteroever: het silhouet van een geschoord, wat vermolmd houten vissersvaartuig bovenaan de helling van een al even bouwvallige droogzettingsinstallatie. De houten garnaalkotter O225 Siol is tot vandaag het oudste houten vaartuig van onze vissersvloot en memoreert de ooit florissante Oostendse scheepsbouw op die locatie. Maar de laatste dagen van het 67 jaar oude scheepje zijn geteld.

De kustvisser werd in 1957 op de werf van August Loy aan de Nieuwe Werfkaai op de Oostendse Oosteroever gebouwd en werd er gedoopt als Siol, naar Simonne, vrouw van reder en eigenaar Emiel Marteel en Olive, zijn zoon. Emiels vader, Charles-Louis was een IJslandvaarder uit het Franse Zuydcoote. In 1964 verkoopt Emiel zijn schip aan Isidoor Daems. Na een paar decennia lucratieve visserij en een reeks reder- en naamwissels als Jan Florent en Norman Kim verdwijnt de 0.225 in 2005 uit de Lijst der Belgische Vissersvaartuigen. Zeebruggeling Gerrit Lycke redt het schip van de sloop en verkoopt de O225 door aan Michel Beulens die er nog een toekomst in ziet als varend erfgoed. Als die droom sneuvelt ontfermt reder Willy Versluys (75) zich als maritiem erfgoedfanaat in 2014 over de Siol.

Poëzie

Aangemeerd aan de Hendrik Baelskaai zinkt het schip, lek als een zeef, in 2017. De Siol wordt op de kade getakeld en contrasteert fel en surreëel maar met de nieuwe hoogbouw in constructiefase: uitgedoofd kapitaal tegenover nieuw rendement, traditie versus nieuwlichterij, verleden tegenover toekomst, klein tegenover groot, hout versus beton, onmacht tegenover macht, poëzie tegenover zakelijkheid, beweeglijkheid versus vastgoed, nostalgie tegenover perspectief… zo typeert auteur Flor Vandekerckhove, die als hoofdredacteur van Het Visserijblad jarenlang in die omgeving woonde, dit kaailandschap. Later verhuist op initiatief van het voormalige stadsbestuur de gammele schuit naar de al even desastreuze slipway. Daar takelen wind en regen, vorst en hitte het schip verder af.

Gesmoorde droom

De Siol weer laten drijven, laat staan varen is een definitief gesmoorde droom. Het havenbestuur en de stad willen het miskende monument zo rap mogelijk weg want vrezen voor een kapseizen-op-het-droge en manen eigenaar Willy Versluys in juni 2023 aan om een oplossing, lees ontmanteling, te zoeken voor het schip. “Renovatie wordt moeilijk en ook een verhuis naar een nieuwe plek is nu niet meer aan de orde en voor een gesubsidieerde erkenning als varend erfgoed voldoet het vaartuig niet meer aan de criteria,” zo concludeert Versluys gelaten.

Nieuw leven

Schepen vergaan op zee, eindigen onder de sloophamer, verkommeren tot wrak… Maar hun bestaan leeft verder in het collectief geheugen van de vroegere reders en bemanning, shipslovers, maritiem erfgoedfanaten en fotografen… en van Dirk Marteel (62) die het verhaal van de Siol ooit onverwacht gekoppeld zag aan zijn familiegeschiedenis en nu samen met Versluys droomt over een nieuwe artistieke toekomst voor het schip om zo de O225 aan de vergetelheid te onttrekken. “Ik schrijf momenteel een boek over het leven van de Siol waar mijn familiegeschiedenis sterk mee verweven is, want Emiel, de broer van mijn grootvader, liet het vaartuig bouwen.” De Siol mag dan al verschroot worden, een aantal huidplanken van de romp, het dek en de spanten zijn grondstof voor kunstenaarshanden. Net als andere relicten aan boord. “Zowel mijn achterneef Olive als mijn zoon Jelle zien creatieve mogelijkheden ter zake. Zelf neem ik ook contact op met de Brugse kunstenaar Strook die ooit al planken van Versluys’ vergane schip Asannat recycleerde voor zijn creatie aan de gevel van het Oostendse Toerismebureau. Maar ook een documentaire, een theaterproductie of foto-expo horen tot de artistieke uitwegen om het iconisch vaartuig een nieuw leven te geven, besluit Dirk. (ML)

The post Artistieke toekomst voor O225, het oudste houten vaartuig van vissersvloot, dat binnenkort wordt gesloopt is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Infomarkt kondigt nieuwe fase aan voor stadsvernieuwingsproject collegesite Tielt: “Dé blikvanger blijft oude trapgevel van college”

De eerste steen zal ten vroegste voor eind 2025 zijn, maar het collegesiteproject is een stapje dichterbij gekomen. Naar aanleiding van het lopende openbaar onderzoek rond de verkavelingsaanvraag werd donderdag een infomarkt georganiseerd in dienstencentrum ‘t Vijverhof. Daarbij kregen bezoekers ook enkele nieuwe conceptbeeldjes te zien.
The post Infomarkt kondigt nieuwe fase aan voor stadsvernieuwingsproject collegesite Tielt: “Dé blikvanger

Lees meer »

Na zonneschijn komt regen: KMI kondigt onweerscode oranje af

Vandaag start meestal zonnig met in het zuiden al wel meer wolkenvelden. In de loop van de dag neemt de bewolking overal toe en wordt het wisselend bewolkt. Enkele buien of een onweer zijn al hier en daar mogelijk in de namiddag. Vanavond en vannacht trekt een onweerszone over het zuiden van het land, mogelijk met hevige rukwinden en hagel,

Lees meer »

Trui neemt Standaard Boekhandel in Brugsesteenweg over in Roeselare, vestiging in centrum blijft

Trui Vanlerberghe baat al tien jaar de Standaard Boekhandel in de Ooststraat uit. Vanaf 1 augustus komt daar de Standaard Boekhandel Brugsesteenweg bij. Het combineren van een centrumwinkel en een baanwinkel schrikt Trui helemaal niet af. “Beide winkels hebben een ijzersterk team en dit wordt een mooi verhaal. Ik heb er heel veel zin in.”
The post Trui neemt

Lees meer »

Oude zakenrelatie over verdachte van Tenerife-moord: “Geen van zijn horecazaken draaide naar behoren. Ik heb hem nooit vertrouwd”

“Geen van zijn horecazaken op Tenerife draaide naar behoren. Ik heb hem nooit vertrouwd.” Vlaming Vincent Vandenvelde, al jaren werkzaam op Tenerife, leverde een tijdlang Belgische bieren aan de restaurants van P.A. (44), maar had er nooit een goed gevoel bij. Samen met zijn zoon wordt hij verdacht van de moord op de Belgische Marc Olbrechts (71) en Laura Trappeniers

Lees meer »

Kortrijk Spurs stelt nog eens vier nieuwe youngsters voor

Eerder werd bekend gemaakt dat de youngsters Kobe Grymonprez, Matt Rotsaert, Flint Waleson, Tiemen Van Brussel en Jules Isebaert Kortrijk Spurs trouw blijven. Nu stellen de Spurs nog eens vier nieuwe jonge talenten voor die de club komen versterken.
The post Kortrijk Spurs stelt nog eens vier nieuwe youngsters voor appeared first on KW.be.

Lees meer »

Maar liefst vijf oude bekenden in seizoensfinale ‘Familie’: “Als ik één ding besef, is het dat ik hier nooit had mogen stoppen”

In de finaleweek van ‘Familie’ vervullen vijf oude bekenden ‘de grootste droom van de bomma’. Onder andere (zatte) Rita, gespeeld door Jacky Lafon, maakt haar rentree in de soap voor een reünie met de familie Van de Bossche. Onze reporter volgde de emotionele draaidagen vanop de eerste rij. “We kwamen maar niet overeen over de verhaallijn”, aldus Jacky Lafon.

Lees meer »

KIJK. Van de spectaculaire openingsact door de Q-dj’s tot Las Ketchup: dit zijn hoogtepunten van ‘De foute party’ van Qmusic

Fout, fouter, foutst. Samen met 19.000 foute feestvierders én een indrukwekkend lijstje artiesten blies Qmusic het dak van een uitverkochte Flanders Expo Gent tijdens ‘De foute party’. Het feest startte met een indrukwekkende openingsact van de Q-dj’s. Tijdens een spetterende liveshow brachten onder meer Las Ketchup, Willy Sommers, Get Ready!, Lasgo, Ruslana, Mega Mindy, K.I.A. vs Sam Gooris, Marco Schuitmaker

Lees meer »

Bende-overlever David Van de Steen: “Ik kan en wil me niet meer de les laten spellen door een onbekwame en corrupte justitie”

David Van de Steen, die als kind bij de overval van de Bende van Nijvel in Aalst werd neergeschoten en het als enige van zijn gezin overleefde, laat via sociale media weten waarom hij vandaag niet aanwezig was op een speciale bijeenkomst van het parket met de nabestaanden van de slachtoffers. Op Facebook spreekt hij van “een onbekwame en corrupte

Lees meer »