Viro en Mintus slaan de handen in elkaar op zorgcampus Sint-Pietersmolenwijk in Brugge

Sinds begin januari wonen cliënten van Viro vzw op zorgcampus Sint-Pietersmolenwijk van Mintus in Brugge. Viro biedt ondersteuning aan mensen met een zorgvraag die een verstandelijke beperking en/of psychische kwetsbaarheid hebben. Dat Viro en Mintus de handen in elkaar slaan, biedt voor beide organisaties voordelen.

“Ons woonzorgcentrum opende in mei 2023. Op Sint-Pietersmolenwijk zijn 232 kamers beschikbaar, maar we hebben momenteel onvoldoende personeel om alle kamers te kunnen vullen. Daarom zijn we op zoek gegaan zijn naar alternatieven. Bij voorkeur hadden die een link met de zorgsector en zo zijn we bij Viro terechtgekomen”, legt Mintus-voorzitter Pablo Annys uit.

Zorgvraag

Viro zocht een locatie voor een groep cliënten met een grotere zorgvraag. Mintus en Viro sloten het akkoord dat 18 van hen op de campus zullen verblijven. Koen Dalle, algemeen directeur Viro vzw, vult aan: “De cliënten die naar Sint-Pietersmolenwijk verhuizen zijn mensen met een vrij intensieve zorgvraag. Ze hebben fysieke zorg nodig, medische zorg of ondersteuning bij het ouder worden.”

“Het dagverloop van de cliënten kun je wat vergelijken met dat van senioren, maar we leggen uiteraard nog andere accenten. Er komt thuisverpleging en dagbesteding langs, bijvoorbeeld. Daarnaast staan onze begeleiders in voor maaltijdbegeleiding, activiteiten, nieuwe trajecten aanleren en tal van andere zaken.”

Voordelen

De cliënten van Viro krijgen ruimere en beter uitgeruste accommodatie, waardoor de zorg voor hen verder verfijnd kan worden. “En er zijn nog voordelen, onderstreept Pablo Annys. “Onze nachtploeg van het woonzorgcentrum zal systematisch instaan voor de zorg van alle bewoners in onze voorziening, maar overdag is er nog geen intensieve samenwerking uitgetekend.”

“Uiteraard mag het team van Viro ons aanspreken bij technische problemen. We doen ook gedeelde aankopen en spreken dezelfde leveranciers aan. De verdere samenwerking staat nog niet op papier, maar ik vermoed dat die organisch zal groeien naarmate meer cliënten van Virohier hun intrek nemen. We hebben zeker de ambitie om geregeld de handen in elkaar te slaan.”

Win-win

Volgens Koen Dalle is voor Viro deze verhuis een overduidelijke win-winsituatie.: “We waren op zoek naar accommodatie die wij zelf niet hebben. Cliënten ‘zomaar’ in een woonzorgcentrum droppen is verre van evident. Het profiel van onze cliënten legt immers een laagje bovenop de zorg die daar verstrekt wordt en dat is niet altijd even simpel.”

“Dankzij het aanbod uit zorgcampus Sint-Pietersmolenwijk kunnen we hen het beste van twee werelden te bieden. Tussen welzijns- en zorgvoorzieningen zijn op vandaag nog heel wat drempels en schotten. Op deze site maken we in de praktijk werk van ontschotting.”

“Medewerkers met specifieke kennis over ouderenzorg en expertise over mensen met een beperking vinden elkaar en bouwen bruggen. We hopen dat dit praktijkvoorbeeld inspirerend werkt en verdere ontschotting in gang zet, binnen de regelgeving bij het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.”

The post Viro en Mintus slaan de handen in elkaar op zorgcampus Sint-Pietersmolenwijk in Brugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Baasje heeft ‘geen geld’ om brokken te kopen voor zijn hond, “maar in woonkamer stond wel Playstation 5 van 500 euro”

De Leuvense rechtbank hield woensdagvoormiddag een themazitting over dierenwelzijn, naar aanleiding van Werelddierendag. De slachtoffers bij die zaken waren dus geen mensen, maar konijnen, honden en een schaap. Zo kwam er onder andere een zaak voor van een Leuvenaar die zijn hond geen brokken geeft, maar brood en worst met koffie. “Dat dier zou op die leeftijd zo’n 25 kilo

Lees meer »

“Hij is een toffe kameraad, maar meer niet”: eerste friendzone lijkt een feit in ‘Blind getrouwd’

Ze gingen vliegend van start, maar ondertussen beseffen Simen en Larissa dat het werken wordt voor een geslaagd huwelijk in ‘Blind getrouwd’. Op huwelijksreis lijkt de friendzone dichterbij dan een amoureus happy end. “Er is geen chemie”, aldus Larissa over haar ‘toffe kameraad’. Simen wacht ondertussen af. De voorzichtiger gestarte Thomas en Karlien lijken dan weer de omgekeerde beweging te

Lees meer »

Volledig Pannes podium in klasse 2 op BK zeilwagenrijden

Aan de traditionele Potjesregatta, die voor de Belgische piloten ook als Belgisch Kampioenschap gold, namen 99 piloten uit zes landen deel. De Potjesregatta was daarmee het grootste internationale zeilwagenevenement dit jaar na het WK deze zomer in Frankrijk.
The post Volledig Pannes podium in klasse 2 op BK zeilwagenrijden appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ze slaan tegelijk toe in Gaza, Libanon en Jemen: is de slagkracht van het Israëlische leger echt eindeloos?

Het Israëlische leger voerde gisteren raketaanvallen uit op havens en elektriciteitscentrales in Jemen. Tegelijk bombardeert het Gaza en Beiroet en zou het een grondoffensief in Libanon voorbereiden. De armslag van de Israeli Defence Force (IDF) lijkt eindeloos. Maar is dat wel zo? Hoe sterk is het Israëlische leger echt? Expert krijgskunde Roger Housen: “Eén land maakt dit allemaal mogelijk.”

Lees meer »

Charlotte Casiraghi, dé femme fatale van Monaco, praat voor het eerst sinds haar scheiding: “Ik wil vrij leven”

“Ik begrijp niet waarom mijn privéleven iemand zou moeten interesseren.” Voor het eerst sinds haar huwelijk strandde, praat Charlotte Casiraghi (38) over haar leven. Als kind vond de dochter van prinses Caroline van Monaco (67) haar achtergrond al moeilijk om dragen, en ook vandaag wil ze vooral vrij zijn, weg van het etiket van royal, weet ‘Story’. Over haar woelige

Lees meer »

Portland-zanger Jente Pironet tovert ‘Don’t stop believin” om tot Warmste Week-themalied: “Blijf altijd geloven”

Jente Pironet, de zanger van Portland, heeft speciaal voor De Warmste Week een intieme cover gemaakt van ‘Don’t stop believin” van Journey. In tijden van eenzaamheid is het belangrijk om te blijven geloven in jezelf, zet Pironet met zijn cover het jaarthema van de solidariteitsactie kracht bij. "Want eenzaamheid zit in elke hoek", vertelt hij bij MNM.

Lees meer »