Opvallende ruildeal tussen stad en school in Zandvoorde: Kleutervilla voor Zano

Op Zandvoorde worden meerdere problemen opgelost dankzij een ruil van een schoolgebouw en de oude pastorie. De oude pastorie gaat naar de vrije basisschool Zano, het schoolgebouw wordt stadseigendom. Daardoor kan de school uitbreiden en alles centraliseren op één site aan de Kloosterstraat. Voor de jeugdbeweging KSA zijn er uitbreidingsmogelijkheden.

De stad Oostende en het vrij onderwijs ruilen gebouwen : het schoolgebouw in de Kasteelstraat (waarde 395.000 euro) en de voormalige pastorie in de Zandvoordedorpstraat (waarde 472.000 euro) worden geruild. Schepen voor stadsgebouwen Björn Anseeuw (N-VA) : “De overeenkomst houdt in dat de school nog maximaal vier jaar van het schoolgebouw kan gebruik maken. We zijn tevreden dat er een oplossing is.” En die komt er geen dag te vroeg, want de pastorie, met een flinke lap grond voor en achter het gebouw, stond al jaren leeg. In 2015 investeerde de stad nog 70.000 euro in het pand om het om te bouwen tot kinderopvang met onthaalouders. Maar dat was geen succes. De site was ook niet geschikt voor jeugdverenigingen

Welgekomen oplossing

“Onze school telt 204 leerlingen, verspreid over twee sites. In het hoofdgebouw in de Kloosterstraat zijn er 120 kinderen en op de site in de Kasteelstraat een 80-tal in het vierde, vijfde en zesde leerjaar”, duidt directeur Mieke Devisscher van de vrije basisschool Zano. “Er moeten meermaals verplaatsingen gebeuren van de Kasteelstraat naar de turnzaal en onze groep zit niet bij elkaar. Dat heeft ook wel wat financiële gevolgen, want kosten zoals verwarming, onderhoud of internet zijn veel hoger op twee sites.” De pastorie paalt aan de vestiging in de Kloosterstraat en er zijn verschillende doorgangen. “We zagen dat het gebouw al geruime tijd leeg stond en stapten naar het stadsbestuur. Dit is een mooie opportuniteit”, zegt Willy Vercruysse, secretaris van de scholengroep Zeebries met zes lagere scholen, waaronder Zano.

Kleutervilla

“De oude pastorie zal verbouwd en uitgebreid worden. Daar komen de administratieve diensten en kleuterklassen in het bestaande pand en met nieuwbouw. De grote tuin zal geïntegreerd worden in de school. We slopen de muur tussen de school en het terrein wordt groter”, zegt Willy Vercruysse. Dat zal op een periode van vijf jaar gebeuren; veel sneller dan andere schoolwerken, omdat het gebouw ondergebracht wordt in de vzw Schoolgebouwen Decanale Werken. Die kan sneller subsidie krijgen en de werken realiseren. Het schoolbestuur betaalt vervolgens een huur aan die vzw. Voor dat gebouw is er al een naam : de Kleutervilla. De achterliggende tuin biedt ruimte voor recreatie. Directeur Mieke Devisscher : “Na die werken verhuizen de kleuters en kunnen de klassen in het hoofdgebouw gebruikt worden voor het eerste tot zesde leerjaar. Alles wordt een grote schoolsite voor onze Zano-familie.”

Rijke geschiedenis

“Tot 1953 had Zandvoorde een volwaardige gemeenteschool. Meisjes en kleuters gingen naar de kloosterschool in de Kloosterstraat en jongens vanaf het derde leerjaar naar de gemeenteschool”, zegt wijkbewoner Erik Naert. “In 1961, na de tweede schoolstrijd, besliste het vrij onderwijs dat er een eigen school voor jongens moest komen. Die werd in 1968 gerealiseerd in de Kasteelstraat. In 1978 kwam er gemengd onderwijs en werden beide scholen samengevoegd : beide vestigingen bleven bestaan met elk hun leeftijdsgroep.” Dat straks alles op één site gecentraliseerd wordt, noemt ook Erik Naert een goede zaak. “De naam Zano is er trouwens gekomen toen alle lagere scholen van het vrije net een afkorting kregen. Die namen, zoals Lodo op de Konterdam en Zano op Zandvoorde, zijn intussen zo ingeburgerd dat die de definitieve schoolnamen en begrippen werden op de wijken.”

Toekomst Kasteelstraat

De stad houdt aan deze ruiloperatie een oud schoolgebouw en een grote site aan de Kasteelstraat over. “Deze locatie biedt mogelijkheden om de werking van het ontmoetingscentrum, de jeugdwerking en kinderopvang verder uit te bouwen”, zegt het stadsbestuur, dat garandeert dat er zeker nog vier jaar onderwijs zal zijn op de site. Er op de wijk blijkbaar nood aan extra ruimte. “De buitenruimte en lokalen zijn geschikt voor werking met grotere groepen. Denken we maar aan de KSA van Zandvoorde. Die moesten in het Kasteeltje al een deel van hun ruimtes afstaan”, zegt Jeugdschepen Bart Plasschaert (CD&V).

The post Opvallende ruildeal tussen stad en school in Zandvoorde: Kleutervilla voor Zano is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Hij is voorbij het point of no return”: Joe Biden is nu écht onverkiesbaar

De kans dat Joe Biden uit de presidentsrace verdwijnt, wordt eerder onder- dan overschat. Dat zegt Nate Silver, één van de befaamdste Amerikaanse voorspellers. Of hij opstapt, blijft voorlopig koffiedik kijken. “Maar hij is nu definitief voorbij het point of no return”, legt onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden uit. “Hij kan alleen nog opgeven of verliezen.” Waarom zou dat plots

Lees meer »

Mysterieuze cirkels in de lucht doen Berlijners speculeren over aliens, maar het antwoord is minder spectaculair

De inwoners van Berlijn hebben woensdag verschillende zwarte cirkels in de lucht gespot. Op sociale media doken al snel video’s op met speculaties over ufo’s en aliens, maar het echte antwoord is veel minder spectaculair. De ringen zouden afkomstig zijn van roet en/of uitlaatgassen. “Ze ontsnappen wanneer er een explosie op de grond plaatsvindt. Dit gebeurt in de industrie of

Lees meer »

Nog meer spanning op Nederland-Turkije: Demiral twee wedstrijden geschorst na omstreden gebaar, president Erdogan woont wedstrijd bij

Turkije is goed op weg om dé revelatie van het EK voetbal te worden, maar het toernooi dreigt een donker randje te krijgen door een omstreden gebaar van speler Merih Demiral, die dweepte met de extreemrechtse beweging ‘de Grijze Wolven’. Hij krijgt een schorsing van twee wedstrijden opgelegd. Turkse president Erdogan is alvast aandachtig toeschouwer bij Nederland-Turkije.

Lees meer »

Vader van Ternats gezin dat urenlang gegijzeld werd, nu zelf in de cel: zou feiten zelf georganiseerd hebben

De vader van het gezin uit Ternat dat urenlang gegijzeld werd bij een tigerkindnapping, is nu zelf onder aanhoudingsbevel geplaatst omdat hij die tigerkidnapping zelf georganiseerd zou hebben. Dat meldt Het Laatste Nieuws en het nieuws wordt bevestigd in gerechtelijke kringen. Volgens de advocaat van de vader ontkent de man elke betrokkenheid. Het parket Halle-Vilvoorde geeft voorlopig geen commentaar over

Lees meer »

Fluxys biedt bijkomende hervergassingsslots voor lng aan in Zeebrugge

Gasbedrijf Fluxys heeft in de lng-terminal van Zeebrugge bijkomende langetermijnhervergassingsslots aangeboden voor de periode 2027-2044. Alle aangeboden capaciteit werd onderschreven op lange termijn, zo meldt Fluxys.
The post Fluxys biedt bijkomende hervergassingsslots voor lng aan in Zeebrugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tweelingzussen Denise en Annie trouwden 50 jaar geleden op dezelfde dag: “Verkeerde zus kreeg ring bij huwelijksaanzoek”

Vijftig jaar geleden zijn de tweelingzussen Denise en Annie Van Bommel op dezelfde dag getrouwd, nu vieren ze ook samen hun gouden bruiloft. Op hun 70ste lijken de zussen nog steeds als twee druppels water op elkaar. Of hun mannen zich nooit vergist hebben? “Éen keer heb ik een cruciale fout gemaakt”, geeft één van hen ietwat gegeneerd toe.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Hoe is de relatie van ‘coole opa’ Albert en ‘hippe oma’ Paola met Elisabeth en hun andere kleinkinderen écht?

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren komende dinsdag hun 65ste huwelijksverjaardag. Een huwelijk met ups en downs, waaronder hun kinderen Filip, Astrid en Laurent zwaar te lijden hadden. Bij hun twaalf klein- en drie achterkleinkinderen grijpen ‘Apapa’ en ‘Amama’ hun tweede kans. Wat het meest frappeert: zo verstoord als hun band nog steeds is met prins Laurent, zo

Lees meer »