Mercedes Van Volcem uit Brugge verzoent zich met Quickie en krijgt tweede plaats op federale kieslijst van Open VLD

Open VLD heeft de lijsten goedgekeurd voor de federale verkiezingen. Opmerkelijk feit: de Brugse Mercedes Van Volcem verhuist van het Vlaams naar het Federaal Parlement. Ze krijgt er de tweede plaats toebedeeld, na lijsttrekker Vincent Vanquickenborne uit Kortrijk. Twee voormalige politieke vijanden binnen Open VLD hebben zich verzoend. Quicke moest volgens Mercedes wel anderhalve maand aandringen….

“Er is veel om voor te strijden”, zegt de Brugse Mercedes Van Volcem (52). Zij zetelt al vijftien jaar in het Vlaams parlement en is al twaalf jaar schepen van begroting, financiën en openbaar domein in Brugge. Samen met Vincent Van Quickenborne, federaal parlementslid en burgemeester van Kortrijk, stapt zij naar de West-Vlaamse kiezer.

Eerder moest Mercedes Van Volcem de duimen leggen voor haar stadsgenoot en schepen Jasper Pillen. Want die mag de Vlaamse lijst trekken. Open VLD diende bijgevolg een andere oplossing voor Mercedes Van Volcem uit te dokteren. Bijgevolg verhuist zij naar de federale lijst, op nummer twee, na voormalig justitieminister Vincent Vanquickenborne.

Inzet

“De inzet is duidelijk: ik wens te strijden voor een liberale samenleving. De partij staat er niet goed voor in de peilingen maar ik zal strijden als een “Viking” voor een liberale samenleving”, benadrukt Mercedes Van Volcem. “Onze liberale samenleving staat onder druk door extremen die onze vrijheden en verworvenheden wensen af te nemen en de komende jaren wensen ook andere traditionele partijen mensen die na jaren hard werken iets hebben opgebouwd te straffen.

“Ik wil geen taxshift, maar minder belastingen voor de mensen en ondernemers. Wie een vast loon ontvangt van zijn werkgever zal meer overhouden en wie onderneemt en bewust is van alle belastingen zal meer adem hebben om te investeren”, aldus de Brugse politica, die met haar kennis van begroting en financiën wil op de fiscale hervorming.

Goed boeren

“Het plan van Van Peteghem is me gekend, de voorstellen van Melissa De Praetere ook” en dat ziet er niet goed uit voor ondernemers en mensen die werken en reeds iets hebben opgebouwd. Melissa zegt een euro is een euro en wil arbeid en eigendom evenveel belasten. Wel dan garandeer ik je dat iedereen die reeds 20 jaar werkt en iets heeft opgebouwd na 50 procent belastingen straks nog eens belastingen zal moeten betalen. Daar pas ik voor.”

“Iedereen wil goed boeren, dus moeten we ook wie goed heeft geboerd en al veel belastingen heeft betaald niet nog eens straffen. Zo ga je collectief achteruit en wordt enkel de staat rijker. De staat moet zuiniger zijn en efficiënter met haar middelen omspringen. Het is voor mij belangrijk dat koopkracht wordt behouden en dat wil ik realiseren met belastingsverminderingen voor mensen die werken”, aldus Mercedes Van Volcem, die het tarief van de vennootschapsbelasting voor KMO’s van 25 naar 15 procent wil brengen en de belasting op woninghuur wil tegenhouden.

Droom

“Ik heb me ge-engageerd ten overstaan van Open VLD én van Vincent Vanquickenborne op die voorwaarde. Ik wil al twintig jaar naar het federaal parlement. Toen ik in 2003 voor het eerst op kwam, was dat op de Kamerlijst met de slogan “De Mercedes van het Volk”. Als jonge advocate droomde ik ervan minister van Justitie te worden.

“Mijn vader was politiecommissaris, veiligheid en binnenlandse zaken vind ik belangrijk, net als de pensioenhervorming. Ik ben ook voorstander van halftjds pensioen vanaf 62 jaar tot 67 jaar. Zo kan je mensen aanmoedigen door te doen maar op een haalbare manier.”

Geen vrienden

“Ik denk dat Vincent en ik een sterk duo vormen vanuit de twee grootste steden van West-Vlaanderen: het Texas van West-Vlaanderen en het Noorden van West-Vlaanderen met een haven maar met focus op zorg en onderwijs. Het verheugt mij dat Vincent voor mij koos op plaats nummer 2. Hij vroeg het al begin december, maar ik heb de beslissing uiteraard afgetoetst met mijn familie en vrienden.

“Je ademt politiek, dus ga ervoor, zei iedereen rond om mij. Ik geef het toe: Vincent en ik, waren nooit goeie vrienden. Vincent heeft me twintig jaar niet gewild op 2. Nu wou hij dat wel en wou hij een grote verzoening. Hij zei dat het hem speet dat hij me vijf jaar geleden zo had gekwetst.

Volgehouden

“Hij heeft volgehouden en ik heb ja gezegd, hoewel ik van eerste seconde wist dat ik ja ging zeggen. Ik ben niet rancuneus, wel eens boos. Maar ik ben vooral blij dat we samen een duo vormen en hebben elkaar gevonden. Alleen als je samenwerkt en samen strijdt, kan je vooruitgaan. De mensen hebben er recht op.”

“Vincent heeft een luchtgitaar, ik heb drie gitaren maar als ik speel herkennen ze mijn liedjes niet. Dus we hebben allebei iets met gitaren” besluit Mercedes Van Volcem lachend.

The post Mercedes Van Volcem uit Brugge verzoent zich met Quickie en krijgt tweede plaats op federale kieslijst van Open VLD is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Christiaan heeft al ruim een maand geen internet of tv omdat facturen Proximus bij naamgenoot belanden: “Een oplossing? Misschien volgend jaar, zeiden ze”

Christiaan Rosiers (67) uit Willebroek heeft al meer dan een maand geen internet en tv, omdat hij volgens Proximus zijn facturen niet betaalt. Dat komt omdat de telecomoperator de facturen sinds eind mei opstuurt naar zijn naamgenoot Christiaan Rosiers (69) uit Itegem. Ook na een twintigtal smeekbedes kon of wil Proximus het probleem niet oplossen.

Lees meer »

Vlak voor ‘Met vier in bed’ is Alex voor de vierde keer hervallen: “Het leven gaat gewoon verder”

In een nieuwe aflevering van ‘Met vier in bed’ vertrekken de B&B-uitbaters op een unieke treinreis in Landen, waar Jo samen met zijn vrouw Hilde Station Racour uitbaat. Gedurende het programma wordt Jo echter vergezeld door hartsvriendin Alex. Maar vlak voor hun deelname kreeg die laatste echter slecht nieuws. “Op 1 januari heeft ze mij verteld dat ze voor de

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Orbán vraagt Zelensky wapenstilstand te overwegen – Rusland claimt vernietiging van Su-57-straaljagers in Oekraïne

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Garnaalfeesten lokken veel volk naar Koksijde: “Hoogtepunten zijn de verkiezing van Mieke Garnaal en het laatste optreden van Mariette Crevette”

Het lijkt wel alsof de organisatoren van de Garnaalfeesten elk jaar de lotto winnen wat het weer betreft. Ook dit jaar startten de feesten onder een zonovergoten hemel. Dat lokte al bij het ochtendkrieken een aantal sportieve wandelaars voor de paardenvisserswandeltocht. Hoogtepunt van de dag was het Belgisch Kampioenschap Garnaalpellen, de aanstelling van de kersverse Mieke Garnaal en het laatste

Lees meer »

“Provocerende” (en verwijderde) video met Onana die “op scheenbeen van Mbappé gaat tackelen” doet wenkbrauwen fronsen in het buitenland

Wat bedoeld was als een ludieke video, is uitgegroeid tot een ongewild brandhaardje. Een clip van de Brusselse komiek Pablo Andres met Amadou Onana (22) in de hoofdrol doet de wenkbrauwen fronsen in het buitenland. Of toch de zin waarin Onana zingt dat hij “het scheenbeen van Mbappé zal tackelen.” De video werd gedeeld op de sociale media van de

Lees meer »

“Ze urineerden op hem en dreigden om hem aan steen in vaart te gooien”: tiener urenlang mishandeld en vernederd tijdens horrornacht in Brugge

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. “Het was totale horror”, stelde

Lees meer »

Hawk Tuah-vrouw (23) doorbreekt stilte na wilde geruchten: “Mijn vader is helemaal niet boos”

De 23-jarige Hailey Welch, beter bekend als het Hawk Tuah-meisje, heeft een week na haar wereldberoemde video de stilte doorbroken. In haar eerste publieke interview maakt de jonge Amerikaanse korte metten met enkele wilde geruchten die de afgelopen dagen hardnekkig op sociale media circuleren. Ook onthult ze dat ze – sinds haar inmiddels legendarische woorden – de meest absurde aanbiedingen

Lees meer »

Zijn Eric (44) en 46-jarige vrouw onschuldige slachtoffers van drugsgeweld? “Het lijken geen drugsprofielen”

Twee doden en drie gewonden. Dat is de voorlopige tol van een schietpartij met een kalasjnikov op het terras van een café in Brussel-Zuid. Van de daders die op een scooter wegvluchtten, ontbreekt elk spoor. Vermoedelijk gaat het om een afrekening in het drugsmilieu, maar of de slachtoffers ook het beoogde target waren, is lang niet zeker. “Mijn neef is

Lees meer »