Dichter Rik Vanblaere en kunstschilder Claude Alleweireld exposeren samen in Galerie Blomme in Roeselare

Een dichter en een kunstschilder hebben elkaar gevonden en tonen hun raakpunten in Galerie Blomme in Roeselare van 8 tot 18 februari. Rik Vanblaere en Claude Alleweireld proberen de lezer/kijker elk op hun manier te raken. “De expositie is wel een uitdaging. Ik heb nog nooit tentoongesteld. Ik ben allicht te bescheiden en mankeer misschien wat zelfvertrouwen, maar Rik heeft me over de streep getrokken”, vertelt Claude.

Rik Vanblaere is na een carrière als zuivelhandelaar met pensioen. Menig Roeselarenaar ging bij hem en zijn echtgenote kaas kopen en proeven in de Kaasbistro. Hij zocht en vond nu een zinvolle besteding voor de vrijgekomen tijd.

“De overgang van een dag met te weinig uren naar een dag met heel veel uren op overschot was voor mij toch wel een schok. Ik heb me letterlijk eerst even in de zetel gezet om uit te zoeken wat ik de rest van mijn leven wil doen. Een van die dingen is poëzie. Ik heb me voorgenomen om dagelijks één gedicht te schrijven en dat klokslag om halfzeven ’s avonds op Facebook te publiceren.”

“Aan de bezoekers om te genieten van het schilderij of van het gedicht of van allebei”

“Het is een verslaving geworden en ik ben ondertussen aan 1.061 gedichten toe op drie jaar. De inspiratie haal ik uit dagdagelijkse kleine en grote gebeurtenissen of zoals dit keer, schilderijen. Ik heb een groot deel van mijn beroepsleven samen gewerkt met Claude Alleweireld uit Bovekerke bij Koekelare die een gepassioneerd amateurschilder is. In Galerie Blomme zullen we zijn werken met mijn gedichten combineren.”

Uitdaging

“Rik maakt via zijn gedichten een interpretatie van mijn schilderijen”, legt Claude uit. “Vaak lees ik dingen die ik zelf niet bedoeld heb, maar dat maakt het juist prettig. De expositie is wel een uitdaging. Ik heb nog nooit tentoongesteld. Ik ben allicht te bescheiden en mankeer misschien wat zelfvertrouwen, maar Rik heeft me over de streep getrokken. Net zoals Rik kijk ik naar de dagelijkse dingen. De ene keer maak ik een reeks schilderijen over All Stars ik was ooit een fervent basketter , de andere keer zijn het koeien of stillevens. Vaak zie je figuren zonder hoofd. De reden is simpel, gezichten schilderen ligt me niet”, lacht Claude.

“Voor deze tentoonstelling heb ik bij een vijftigtal werken van Claude een gedicht geschreven. Dat zal telkens naast het schilderij hangen in Galerie Blomme. Aan de bezoekers om te genieten van het schilderij of van het gedicht of van allebei en de link tussen de twee te vinden”, besluit Rik Vanblaere.

Gedichten van Rik Vanblaere en olieverfschilderijen van Claude Alleweireld zijn te zien in Galerie Blomme in de Ooststraat in Roeselare van 8 tot en met 18 februari telkens van 10 tot 18 uur.

The post Dichter Rik Vanblaere en kunstschilder Claude Alleweireld exposeren samen in Galerie Blomme in Roeselare is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Drie grote bewakingsfirma’s krijgen voor meer dan 47 miljoen euro aan boetes voor “zware en langdurige kartelpraktijken”

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) legt de bewakingsfirma’s Securitas, G4S en Seris samen voor meer dan 47 miljoen euro aan boetes op wegens "zware en langdurige kartelpraktijken". Uit onderzoek van de concurrentiewaakhond hebben de 3 grote bedrijven jarenlang afspraken gemaakt over prijzen, openbare aanbestedingen en om elkaar geen personeel af te snoepen.

Lees meer »

Steven Van Moeffaert (KSC Blankenberge) blikt terug op mooi seizoen: “Spelers verdienen duidelijkheid”

We zagen Steven Van Moeffaert voor het laatst als speler actief in Waregem, waar KSC Blankenberge de finale van de beker van West-Vlaanderen won. Intussen was de promotie van eerste provinciale naar de nationale reeksen al afgedwongen.
The post Steven Van Moeffaert (KSC Blankenberge) blikt terug op mooi seizoen: “Spelers verdienen duidelijkheid” appeared first on KW.be.

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Gevangenenruil: Rusland en Oekraïne wisselen onder meer priesters uit

Rusland en Oekraïne hebben verschillende gevangenen geruild, onder wie ook enkele priesters. De zeldzame ruil van burgers komt na de ruil van tientallen soldaten eerder deze week. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky had vrijdag al bekendgemaakt dat Rusland tien burgers had vrijgelaten. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben Noord-Korea op de vingers getikt om wapenleveringen aan Rusland.

Lees meer »

Listige Pogacar wilde geel aan Evenepoel laten, die vandaag maar 2 plaatsen beter moet doen om leider te worden: “Zou fantastisch zijn”

Na twee etappes heeft Remco Evenepoel (24) zijn eerste trui al beet in de Ronde van Frankrijk. Toen Tadej Pogacar ten aanval trok zat hij te ver, maar na een knappe achtervolging klokte Evenepoel dezelfde tijd in het algemeen klassement. De witte trui is een leuk souvenir, maar als Evenepoel maandag twee plekken voor Pogacar eindigt, pakt hij geel. “Dat

Lees meer »

Nieuw onthaal en groene barakken in het Vloethemveld gaan open

Op zaterdagnamiddag 29 juni vindt een groots feest plaats op en rond het vernieuwde onthaalplein met twee gerestaureerde groene barakken in Vloethemveld. “Loungehoeken, hangmatten, straattheater, kriebelbeestjes zoeken en de nieuwe tentoonstelling in de groene barakken zorgen ervoor dat het een boeiende namiddag wordt”, aldus projectcoördinator Eva Vanhuyse.
The post Nieuw onthaal en groene barakken in het Vloethemveld gaan open

Lees meer »

Verwijderde video met Onana die “op scheenbeen van Mbappé gaat tackelen” doet wenkbrauwen fronsen in het buitenland

Wat bedoeld was als een ludieke video, is uitgegroeid tot een ongewild brandhaardje. Een clip van de Brusselse komiek Pablo Andres met Amadou Onana (22) in de hoofdrol doet de wenkbrauwen fronsen in het buitenland. Of toch de zin waarin Onana zingt dat hij “het scheenbeen van Mbappé zal tackelen”. De video werd gedeeld op de sociale media van de

Lees meer »

Zus van koningin Mathilde debuteert als actrice: “Ik wilde mijn angsten overwinnen”

Hélène d’Udekem d’Acoz (44), zus van koningin Mathilde, heeft een opvallende carrièrewissel gemaakt. De gewezen advocate debuteert als actrice. Het eerste toneelstuk waarin ze de hoofdrol speelt, gaat vanavond in première op het hoog aangeschreven festival van Avignon in Frankrijk. Een opvallende zet voor de gravin, die naar eigen zeggen aan een bijna verlammende verlegenheid lijdt.

Lees meer »