Brouns zet 15 miljoen euro opzij in de strijd tegen wateroverlast in de Westhoek

Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Landbouw Jo Brouns (CD&V) heeft een budget van 15 miljoen euro beschikbaar voor projecten die de strijd aanbinden met wateroverlast in de Westhoek. “Hiermee wil de Vlaamse overheid verder investeren in structurele maatregelen om het risico op wateroverlast in de toekomst te verminderen”, zegt parlementslid Loes Vandromme uit Poperinge.

Begin november vorig jaar werd de ruime omgeving van de Westhoek getroffen door hevige wateroverlast. De aanhoudende regenval leidde tot overstromingen, modderstromen en heel wat schade aan huizen en landbouwgrond. De provinciale noodtoestand werd afgekondigd, bijna twee weken lang werkten brandweer en civiele bescherming door om zoveel als mogelijk de nood te lenigen. Tientallen mensen moesten hun huizen en landbouwbedrijven verlaten en wachten tot het water weggetrokken was.

Om dergelijke problemen in de toekomst zoveel als mogelijk te vermijden, heeft Vlaams minister Jo Brouns nu een budget van 15 miljoen beschikbaar gesteld voor projecten die tot een duurzame oplossing kunnen leiden. Vijf miljoen euro is afkomstig uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, de resterende tien miljoen euro past minister Brouns bij uit zijn eigen begroting. Beheerders van waterlopen, zoals het Agentschap Maritieme Dienstverlening of de Vlaamse Waterweg, maar ook lokale besturen kunnen een aanvraag indienen om hun project te financieren. “Met deze oproep willen we innovatieve projecten stimuleren die bijdragen aan een duurzaam en klimaatbestendig waterbeheer in de Westhoek. Water is een kostbaar goed waar we zuinig mee moeten omgaan. Zeker in tijden van klimaatverandering is het essentieel om ons watersysteem weerbaar te maken tegen droogte en overstromingen”, zegt minister Brouns.

The post Brouns zet 15 miljoen euro opzij in de strijd tegen wateroverlast in de Westhoek is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Israëlisch leger beveelt massa-evacuatie Khan Younis, 250.000 Palestijnen moeten (opnieuw) vluchten

Het Israëlisch leger heeft een massa-evacuatiebevel uitgevaardigd voor de Palestijnen in Khan Younis, de op 1 na grootste stad in Gaza. Volgens de VN wordt meer dan kwart miljoen mensen getroffen. Sinds de start van de oorlog hebben de Palestijnen zich al talloze keren gedwongen moeten verplaatsen. "De meesten zijn pas teruggekeerd of net van Rafah naar Khan Younis gevlucht

Lees meer »

Stroompanne bij Cambio opgelost: autodelen in Vlaanderen wordt hervat

Autodeel-bedrijf Cambio lag zondag urenlang plat. Hierdoor was het nergens in Vlaanderen nog mogelijk om deelauto’s te gebruiken. Rond 14.30 uur werd het probleem verholpen en kon het autodelen weer hervatten. “Door het slechte weer in Duitsland was er een grote stroompanne”, klinkt het bij Geert Gisquière, directeur van Cambio.

Lees meer »

Tedesco ook na EK nog bondscoach

Een deel van de publieke opinie mag zich woensdag in Stuttgart tegen bondscoach Domenico Tedesco hebben gekeerd, zonder ongelukken is de Italiaanse Duitser ook na het EK nog op post.

Lees meer »

Afval daalt fors op festivals door herbruikbare bekers

Voorjaarsfestivals en -evenementen hebben door de invoering van herbruikbare bekers veel minder afval. Dat blijkt uit een monitoring van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). “Evenementen produceren opmerkelijk minder afval, de opkuis verloopt vlotter en de terreinen blijven netter,” klinkt het.

Lees meer »

Voetpad in Stadenstraat en parkeervakken in Cassierslaan

Het stuk Stadenstraat tussen de Eug. De Grootelaan en de Kasteeldreef krijgt een voetpad en in de Cassierslaan worden parkeervakken aangelegd. Dat keurde de gemeenteraad in Houthulst donderdagavond goed. Goed voor een kostprijs van bijna 150.000 euro.
The post Voetpad in Stadenstraat en parkeervakken in Cassierslaan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Meer Fransen trekken naar de stembus: opkomst fors hoger dan normaal

De opkomst voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk lag zondagmiddag rond 25,9 procent. Dat is een pak hoger dan de 18,4 procent op hetzelfde tijdstip in 2022, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1997, toen de laatste vervroegde parlementsverkiezingen werden gehouden, lag de participatie op 22,74 procent op het middaguur.

Lees meer »

Grote namen op derde editie van de Pekkersfeesten in Izegem: ‘zwarte zaterdag’ vol new wave-toppers

Op zaterdag 29 juni wordt Cultuurhuis De Leest weer omgetoverd tot een new wave-tempel voor dag twee van de derde editie van de Pekkersfeesten. Traditiegetrouw kan je op deze ‘zwarte zaterdag’ genieten van topbands uit het genre, van opkomend talent tot gevestigde waarden.
The post Grote namen op derde editie van de Pekkersfeesten in Izegem: ‘zwarte zaterdag’ vol new

Lees meer »

Hello Fred bloemenactie in Waregem levert 19.527 euro op

Op 8 en 9 juni organiseerde Fred Verhaeghe de vijfde editie van de Hello Fred boekettenactie in Waregem. Met de opbrengst ervan wil hij onderzoek naar neurologische ziekten helpen financieren.
The post Hello Fred bloemenactie in Waregem levert 19.527 euro op appeared first on KW.be.

Lees meer »