OC Marke trapt jubileumjaar af met klank- en lichtspektakel ‘LICHTding’

OC Marke bestaat dit jaar 50 jaar. Voor het gouden jubileum hebben de OC-raad en de stad een feestelijk jaarprogramma samengesteld. De aftrap werd op 3 februari gegeven met LICHTding, een betoverende reis langs licht en geluid in het park rond het ontmoetingscentrum. Vele honderden toeschouwers tekenden present.

Geen traditionele nieuwjaarsreceptie in OC Marke dit jaar, maar wel LICHTding, een fascinerende wereld van licht. Het licht- en geluidspektakel toonde een harmonieuze mix van kunst en sfeer. “Het is echt mooi en ook een belevenis voor de kinderen Renée, Felix en Gaston. Ze kijken hun ogen uit in bewondering voor al die mooie taferelen”, zegt mama Alien.

Markse kunstenaars en creatievelingen werkten met LICHTding een droomwereld uit die je fantasie prikkelde met centraal een vuurtoren, het thema van een feestelijk programma 50 jaar OC Marke. Onder andere journalist Tim Verheyden komt op 19 maart, illusionist Gili op 23 maart en Guido Belcanto en blueslegende Roland op 28 maart. Er is ook speciale aandacht voor vrouwen zoals tijdens de tentoonstelling ‘Draw for Change’ van 19 februari tot en met 25 maart of tijdens ‘sofa-bespreken’ op 7 maart of tijdens een boeiende vrouwen-wandeling op 10 maart.

Vuurtoren

Centraal in de beleving rond het jubileumjaar: de vuurtoren. Een vuurtoren staat voor een baken, herkenningspunt, geeft een positie en richting aan en nog zoveel meer. In films wordt de vuurtoren een ontmoetingsplaats, een plaats delict of een liefdesnestje. Op 24 mei is er de familietheatervoorstelling ‘Vuur/Toren’. Enkele kunstenaars werden aangesproken om her en der in Marke een heuse vuurtoren te bouwen. Maar iedereen kan een vuurtoren ontwerpen en/of bouwen: dat kan een maquette zijn, maar ook een tekening of schilderij.

Je kan jouw vuurtoren helemaal zelf maken, maar in het OC kan je ook een gratis en eenvoudig bouwpakket afhalen. Let wel, de voorraad is beperkt. De vuurtorens worden tijdens het weekend van 24 en 25 mei getoond tijdens een tentoonstelling in en rond OC Marke.

Daarnaast organiseert OC Marke ook een fotowedstrijd. Het thema: de mooiste plekjes en/of de tofste momenten in Marke. Zowel enkelvoudige foto’s als reeksen en collages zijn toegelaten. Iedereen mag deelnemen. Er is een afzonderlijke selectie voor kinderen tot 12 jaar en jongeren tot 18 jaar. Er zijn mooie prijzen te winnen. Meer informatie en het volledige programma kan je terugvinden op de website.

Meer dan 2.000 activiteiten

OC Marke is na een halve eeuw nog steeds dé plek voor cultuur en ontmoeting en de uitvalbasis voor de vele verenigingen in Marke. “Het is qua oppervlakte na het Groeningeheem het grootste ontmoetingscentrum. Afgelopen jaar vonden er meer dan 2.000 activiteiten plaats, georganiseerd door meer dan 100 verenigingen en organisaties. Gaande van muziekconcerten tot theatervoorstelling, schoolvoorstelling, ledenfeesten, maar ook vergaderingen.”

“De OC-raad, die -dat wil ik toch benadrukken- dat allemaal vrijwillig doet, zal van dit jubileumjaar een spetterend jaar maken. Vol cultuur en ontmoeting, voor alle Markenaren”, zegt Wouter Allijns, schepen van OC’s en deelgemeenten.

“Zonder het te moeten, kan je mensen ontmoeten in het OC. De eerste 50 jaar bood het Ontmoetingscentrum tal van mogelijkheden en kansen voor artiesten en inwoners. De komende 50 jaar houden we nog meer voor mogelijk”, aldus Rik De Smet, coördinator OC-raad Marke.

The post OC Marke trapt jubileumjaar af met klank- en lichtspektakel ‘LICHTding’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Buurtbewoners vieren opening van vernieuwde Knokstraat en Bergstraat in Kortrijk

Vandaag zijn de vernieuwde Knokstraat en Bergstraat in Kortrijk weer opengesteld voor verkeer. Er kwam een gescheiden rioleringsstelsel en de straten zijn volledig heraangelegd met nieuwe fietspaden en aandacht voor groen. Dit moet zowel de verkeersveiligheid, het fiets- en voetgangerscomfort als de leefbaarheid verhogen.
The post Buurtbewoners vieren opening van vernieuwde Knokstraat en Bergstraat in Kortrijk appeared first on

Lees meer »

“Meldpunt illegaliteit” in elke politiezone, reclame in Nederlands en fusie enkel na referendum: Vlaams Belang stelt speerpunten lokale verkiezingen voor

Vlaams Belang heeft zijn speerpunten voor de lokale verkiezingen voorgesteld. De radicaal-rechtse partij zet in op veiligheid, maar ook op het gebruik van het Nederlands en beslissingsmacht op gemeenteniveau. "De verkiezingen van juni waren die van versterking, die van oktober worden die van verankering", zegt voorzitter Tom Van Grieken.

Lees meer »

Dwars door Wingene krijgt nieuw parcours: populaire interclubwedstrijd start aan ’t Kerkplein en eindigt in Oude Bruggestraat

Door hinderlijke wegenwerken zag de vzw Wingene For Cycling zich verplicht het parcours van de belangrijke interclubwedstrijd op zaterdag 13 juli te hertekenen. Maar daarom niet getreurd, want de nieuwe versie ligt centraler en aantrekkelijker dan voordien. Zo kunnen nog meer toeschouwers van deze wielerwedstrijd genieten.
The post Dwars door Wingene krijgt nieuw parcours: populaire interclubwedstrijd start aan ’t

Lees meer »

Voorpost bezet hotel Apollo in Zutendaal terwijl eerste asielzoekers zich settelen: “Families met kinderen intimideren kan absoluut niet”

In Zutendaal hebben militanten van de radicaal rechtse groep Voorpost het voormalige hotel Apollo in Zutendaal een tijdlang bezet. Ze hingen affiches en Vlaamse strijdvlaggen op en staken rookbommen en vuurpijlen af. Enkele weken geleden raakte bekend dat er in het pand zestig asielzoekers onderdak zouden krijgen. Intussen zijn er al zestien mensen ingetrokken, waaronder ook kinderen. “Deze actie is

Lees meer »

Telex sport

AtletiekDe atletiekcarrière van Jonathan Borlée (36) zit erop. De 400 meterloper kan niet deelnemen aan de Olympische Spelen door een blessure aan de hamstrings. Het missen van de Spelen betekent ook het einde van de loopbaan van Borlée, die normaal ging stoppen na Parijs. Dat is bijzonder zuur voor Jonathan Borlée, want normaal zouden de Spelen van Parijs met vader

Lees meer »

Voortaan toegangsprijs voor wandeling naar de top van de Japanse Mount Fuji

Venetië lijkt een trendsetter met de invoering van een toegangsticket voor toeristen. Wie de Mount Fuji in Japan wil beklimmen via het populaire wandelpad Yoshida Trail, zal daar voortaan 11,5 euro voor over moeten hebben. Bovendien mogen er maximaal 4.000 klimmers per dag de berg op. Dat meldt CNN. Met deze maatregelen wil Japan de overbevolking op het Japanse icoon

Lees meer »

Herdenking van dodelijke crash Britse WO II-bommenwerper in Kattevennen: “Belangrijk om hun opoffering nooit te vergeten”

De stad Genk heeft in de Kattevennen een herdenkingsmonument ingehuldigd voor de 3 Britse bemanningsleden van een vliegtuig dat crashte in de Kattevennen, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 12 mei 1940 stortte de Britse bommenwerper van het type Bristol Blenheim neer in het bos. Het enige nog vliegende exemplaar vloog vandaag voor de gelegenheid over het vliegveld van Zwartberg. Het

Lees meer »

Burgemeester van Moorslede Ward Vergote geschorst na belangenvermenging

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD) heeft de burgemeester van Moorslede Ward Vergote (Partij Visie) geschorst tot het einde van zijn bestuursperiode. Vergote werd vorig jaar veroordeeld voor belangenvermenging. Die feiten ziet minister Rutte als een grove nalatigheid waardoor hij zijn ambt niet kan verderzetten.

Lees meer »

‘Pan Adientje’ siert voortaan ‘Oksel van Adinkerke’

Patrick Steen (63) uit Leke legde in zijn atelier de laatste hand aan een indrukwekkend kunstwerk dat hij Pan Adientje heeft genoemd. Dat wordt geplaatst op de splitsing van de Burgweg en de Noordhoekstraat, ook wel bekend als oksel van Adinkerke.
The post ‘Pan Adientje’ siert voortaan ‘Oksel van Adinkerke’ appeared first on KW.be.

Lees meer »