Metaaldetectoren en politie in burger voor bezoek omstreden politicus Thierry Baudet aan Brugge

Zaterdagavond kwam Thierry Baudet, voorman van het radicaal rechtse Nederlandse Forum voor Democratie, spreken in congrescentrum Oud Sint-Jan in Brugge. Na eerdere aanvallen tegen zijn persoon en veel animo rond de beweging werd met heel wat beveiliging en metaaldetectoren niets aan het toeval overgelaten.

De Nederlandse radicaal rechtse politieke partij Forum voor Democratie, die het lange tijd erg goed deed maar het bij de jongste verkiezingen toch moest afleggen tegen de PVV van Geert Wilders op de rechtse flank, wil verder uitbreiden en ook deelnemen aan de verkiezingen in Vlaanderen. De partij met voorman en volksvertegenwoordiger Thierry Baudet gelooft sterk in de ‘grootnederlandse gedachte’, waarbij Vlaanderen en Nederland samen gevoegd worden als de Verenigde Nederlanden van weleer, en zal normaliter bij de verkiezingen voor het Europees parlement ook op de Vlaamse stembiljetten te zien zijn.

Forum voor Democratie organiseerde op 20 januari al een eerste officiële bijeenkomst op Vlaams grondgebied, toen in het Limburgse Genk, waar opnieuw gepleit werd voor het één natie vormen van Nederland en Vlaanderen. Thierry Baudet laat het daar echter niet bij en wilde ook aan het geheel ander einde van Vlaanderen, namelijk in Brugge, zijn boodschap verspreiden. En dat deed hij dus op zaterdagavond in een van de zalen van de site Oud Sint-Jan in de Brugse binnenstad.

Metaaldetector & QR-code

Daar kwamen toch wel een tweehonderdtal geïnteresseerden opdagen om Baudet en trawanten aan het woord te horen. Bij aankomst merken we een lange wachtrij, te wijten aan het feit dat alle ingeschrevenen een toegestuurde QR code moesten laten checken én dan ook nog eens door een metaaldetectiepoortje moesten stappen. Het feit dat Baudet eerder al in Nederland met een bierflestje en een paraplu was toegetakeld zal daar niet vreemd aan geweest zijn.

Beveiliging security bij het binnengaan (foto Davy Coghe) © Davy Coghe

We merkten ook heel wat ‘spotters’ – agenten in burger – van de Brugse politie en eigen veiligheidsdiensten van de partij. In zijn speech was Baudet, gelet op zijn reputatie, minder extreem dan we zouden verwachten. Erg grote complottheorieën bleven achterwege, maar Baudet wees wel op het gevaar van een combine van al te machtige overheden en multinationale bedrijven die een bedreiging zouden vormen voor de rechten en vrijheden van de burgers. En zoals verwacht duidde hij ook migratie en zeker ‘massamigratie’ als een bedreiging voor de Europese samenleving.

Opmerkelijk was hoe hij andere extreme of populistische partijen als VVD, van Geert Wilders, maar ook Vlaams Belang en Fratelli d’Itallia van Giorga Meloni met de vinger wees omdat ze volgens hem niet leveren wat er van hen verwacht werd en wordt. Baudet stelt dat alleen zijn Forum voor Democratie echte antwoorden biedt voor de uitdagingen van de toekomst en kan ingaan tegen een te fel doorgeslagen globalisering.

The post Metaaldetectoren en politie in burger voor bezoek omstreden politicus Thierry Baudet aan Brugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kevin De Bruyne over het boegeroep, zijn toekomst als Rode Duivel en zijn kinderen: “Gelukkig zaten zij niet in het stadion tegen Oekraïne”

Als aanvoerder van de Rode Duivels is Kevin De Bruyne (33) spaarzaam met woorden. Maar als hij iets zegt, dan wordt er geluisterd. Voor de clash met Frankrijk zet De Bruyne in een uitgebreid interview nog eens de puntjes op de i. Over zijn reactie op het boegeroep, Tedesco, Saoedi-Arabië, zijn toekomst en zijn grinta. Hello, this is your captain

Lees meer »

Velosport Veldegem bedankt vaste medewerkers voor inzet

Dankzij een trouwe poule van tientallen medewerkers is Velosport Veldegem al jarenlang een begrip in de wielerwereld voor niet-profs. Negen koersdagen wordt het peloton uit binnen- en buitenland veilig door Groot-Zedelgem geloodst. Respect dat eens in de kijker mag, vindt voorzitter Jean-Pierre de l’Ange.
The post Velosport Veldegem bedankt vaste medewerkers voor inzet appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ex-Red Flame geeft eerste interview na bekendmaking anorexia: “Ik vlucht van het idee dat ik kan overlijden”

“Een tegenspeler zei dat ik er ziek uitzag. Mijn kleren zakten af. Vanaf dan werd het enkel erger.” Heel Vlaanderen leeft mee met voormalige Red Flame Tine Schryvers (31) die vanochtend heeft bekendgemaakt dat ze al acht jaar met een eetstoornis worstelt. Nu geeft ze voor het eerst een openhartig interview waarin ze dieper ingaat op haar ziekte, én de

Lees meer »

Voorpost: heel Vlaams, Heel-Nederlands en heel bereid tot actie

Een groep aanhangers van de extreemrechtse groepering Voorpost is zondagmiddag binnengedrongen in het nieuwe opvangcentrum Apollo in Zutendaal. De militanten klommen op het dak en staken er vuurpijlen af. Ze gebruikten een rookbom en rolden antimigratiespandoeken uit. Op Voorpost kan het Vlaams Belang al bijna 50 jaar rekenen. Om te plakken, om te betogen en om asielcentra te bestormen.

Lees meer »

“Saluté!”: Burgemeester drinkt water uit Gardameer na ernstige uitbraak van norovirus

De Italiaanse gemeente Torri del Benaco, aan het Gardameer, werd afgelopen week geteisterd door een opmars van het norovirus. Zeker 1.000 inwoners en bezoekers raakten besmet en meer dan 300 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de Italiaanse autoriteiten is de uitbraak op de populaire vakantiebestemming intussen wel voorbij. Burgemeester Paolo Formaggioni uit het naburige dorp Brenzone besloot dat

Lees meer »

Gunther Levi van De Romeo’s komt op bij  gemeenteraadsverkiezingen in Hulshout: “Wil me inzetten voor veilig fietsen in de gemeente”

Zanger en acteur Gunther Levi, officieel Gunter De Batselier, doet in oktober mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Hulshout. Hij is kandidaat op de lijst van Hulshout op Punt (HOP), de nieuwe naam van de plaatselijke CD&V-afdeling. Verkeersveiligheid is een thema waarvoor hij zich extra wil inzetten. Levi relativeert de impact van zijn bekendheid: "Een cafébaas in onze gemeente is even

Lees meer »

La Réserve is méér dan ooit terug: luxueus hotel krijgt als eerste aan Belgische kust label “vijf sterren superior”

Een klein jaar nadat La Réserve Resort de deuren opende, mag het hotel het label “vijf sterren superior” in ontvangst nemen. En dat is een primeur aan de Belgische kust. Marc Coucke en Bart Versluys werkten hard aan de comeback van een van de meest besproken hotels aller tijden. De zakenpartners haalden het onderste uit de kan – en hun

Lees meer »

Sneer naar prinses Kate of Ode aan prinses Diana? Meghan haalt stiekem haar naam van Archies geboorteakte

Meghan Markle (42) heeft stiekem haar eigen naam van de geboorteakte van haar zoon, prins Archie (5), laten verwijderen. Elf dagen na de geboorte van Archie in 2019 verving ze de naam ‘Rachel Meghan’ door ‘Hare Koninklijke Hoogheid de hertogin van Sussex’. Online wordt er nu volop gespeculeerd over de twee redenen waarom prins Harry (39) en Meghan deze keuze

Lees meer »