Junior Journalist huldigt laureaten uit zesde leerjaar en tweede jaar SO in Ingelmunster: “De kracht van woorden, de kunst van het vertellen”

De winnaars van de Junior Journalist-schrijfwedstrijd van het Davidsfonds werden officieel ontvangen in de raadszaal van het gemeentehuis. Het thema was ‘Oost west, thuis best!’. Er kwamen tientallen leuke verhalen binnen, zodat het Davidsfonds meer dan de handen vol had om de laureaten eruit te pikken.

Burgemeester Kurt Windels verwelkomde de aanwezigen en zei dat schrijven heel belangrijk is. Schepen van Cultuur Nadine Verheye vulde aan: “Vandaag vieren we niet alleen talent, maar ook de kracht van woorden en de kunst van het vertellen. De jongeren wisten niet alleen de essentie van het gezegde Oost west, thuis best! vast te leggen, maar ook een diepere betekenis te geven.”

“In een tijd waarin de digitale media de overhand lijken te hebben is deze schrijfwedstrijd een belangrijke opgave. Het herinnert ons eraan dat in de wereld van de journalistiek het niet alleen gaat om het rapporteren van feiten, maar ook om het raken van harten en het delen van verhalen die zin hebben.”

Tijdreizen en huisdieren

Het plaatselijke Davidsfonds organiseert deze schrijfwedstrijd voor de leerlingen van het zesde leerjaar en het tweede jaar Prizma Middenschool. “We kregen van DF-nationaal de opdracht om de wedstrijd een ‘journalistiek tintje’ te geven. Om onze leerlingen op weg te helpen, hebben we de leerkrachten extra info bezorgd. We gaven hen wat inspiratie over het thema waarrond in de klas even werd nagedacht.”

“Wat begrijp je onder ‘je thuis voelen’? Waar voel jij je thuis? Voelt iedereen zich hier thuis? In welk land zou jij je thuis kunnen voelen en waarom? Het artikel kon een verslag zijn van een reis of van een uitstap zoals je in een schoolkrant kan lezen. Een interview met iemand die zich hier wel of niet thuis voelt. Een verslag van een activiteit in Ingelmunster, zoals de kerstmarkt of de braderie. Het maakte niet uit of de inhoud van het artikel waargebeurd of verzonnen was”, zegt Annick Verhaeghe namens DF-Ingelmunster.

“Het thema Oost west, thuis best! kan je heel ruim interpreteren. En dat hebben onze leerlingen ook gedaan. We lazen heel wat fictieverhalen over tijdreizen om nadien weer veilig thuis te raken, heel wat verhalen ook over huisdieren. Wat opviel bij velen die over hun eigen thuis schreven: ze associëren een warme thuis met hun kamer, een dekentje, warme chocomelk en Netflix.”

“Na het lezen van de vele artikels viel het voorts op dat veel van onze leerlingen zich duidelijk thuis voelen in het wereldje van de voetballers. Enkelen onder hen schreven een artikel vol begrip voor Oekraïense kinderen die hier moeten wennen aan een nieuwe thuis. Onze schrijfwedstrijd vond plaats in november.”

“Alle werkjes zijn digitaal geschreven en anoniem ingediend”

“Alle werkjes zijn digitaal geschreven en anoniem ingediend. Daarna was het aan ons bestuur om de winnaar per klas eruit te pikken. Ze haalden er de beste en mooiste uit. De tekst van Seppe Declercq uit het zesde leerjaar en die van Irene Desseyn uit het tweede jaar Prizma Middenschool zullen DF-Ingelmunster dit jaar vertegenwoordigen in de nationale wedstrijd.” Seppe en Irene mochten ook zelf hun verhaal voorlezen.

Laureaten

Catherine Callu, voorzitter Davidsfonds, sprak een woord van dank uit aan alle leerkrachten en directies van de plaatselijke scholen om deel te nemen aan deze taalwedstrijd en hun leerlingen daarbij te coachen. “Het kan niet genoeg onderstreept worden hoe belangrijk taalonderwijs is. De basis van alle communicatie. Bedankt voor de tijd die jullie hieraan hebben willen besteden. Alle deelnemers krijgen een aandenken en een attentie. De winnaars ontvangen een DF-boekenpakket en een geschenk van de gemeente.”

In alfabetische volgorde vermelden we de winnaars: Louna Adyns (GO! het Wonderbos), Kato D’Hoop (Prizma Onze-Lieve-Vrouw), Lucas Lioen (De Wingerd), Lize Van Elverdinghe (Prizma De Wegwijzer, Oostrozebekestraat). De winnaar voor alle basisscholen is Seppe Declercq (Prizma De Wegwijzer, Schoolstraat). De winnaars uit de Prizma Middenschool: Soria Cruz Ainhoa (B-stroom) en Irene Desseyn (winnares voor de middenschool uit de A-stroom).

The post Junior Journalist huldigt laureaten uit zesde leerjaar en tweede jaar SO in Ingelmunster: “De kracht van woorden, de kunst van het vertellen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Franse analisten kraken België af: “Als iemand mij het plan van Tedesco kan uitleggen, nodig ik die graag uit”

Eerder diablotins in plaats van diables. Duiveltjes in plaats van Rode Duivels. Zo verwijzen de Franse analisten en gewezen internationals Christophe Dugarry (52 jaar, 55 interlands) en Emmanuel Petit (53 jaar, 63 interlands) naar de Rode Duivels voor de clash van maandagavond tegen ‘Les Bleus’ (18u). “De Belgen slaan de bal compleet mis op dit EK.”

Lees meer »

LIVE. Extreemrechts Rassemblement National van jonge kandidaat-premier Jordan Bardella op kop bij eerste ronde Franse parlementsverkiezingen

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij haalde 33 procent van de stemmen binnen. Dat melden Franse media zondagavond. Het gaat nog wel om schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de laatste ontwikkelingen.

Lees meer »

“We brengen zowel traditionele als vernieuwende volksmuziek”: Rik Couchez is algemeen coördinator folkfestival Gooikoorts

Het zijn drukke tijden voor Rik Couchez. De Deerlijkse muziekfanaat in hart en nieren staat in voor de algemene coördinatie en programmatie van het folkfestival Gooikoorts, dat plaatsvindt in het Vlaams-Brabantse Gooik. “Hoogtepunten genoeg. De Ierse groep Ziggy is voor de eerste keer te gast op Belgische bodem”, blikt hij vooruit.
The post “We brengen zowel traditionele als vernieuwende

Lees meer »

Beleef de zomer op het Evenementenplein in Oostkamp

Van 25 juni tot 14 juli transformeert het plein achter OostCampus in een bruisend paradijs, vol activiteiten voor jong en oud. Er is een uitgestrekt strand waar je kunt genieten van de zon en ontspannen met vrienden en familie. Het overdekte podium zal de thuisbasis zijn voor een reeks boeiende optredens. Er is een bar
The post Beleef de

Lees meer »

Groot deel van centrum van Herentals is fietszone vanaf vandaag

De stad Herentals vormt een groot deel van het centrum vanaf vandaag om tot fietszone. Ook in delen van de wijk Wuytsbergen-Ekelen voert de stad een fietszone in. Zo wil de stad mensen ertoe aanzetten meer de fiets te nemen. Daarnaast moet het centrum veiliger worden voor leerlingen van scholen in de buurt.

Lees meer »

Opgepast voor fraude door ‘kaartophalers’: parket van Antwerpen verwacht piek tijdens zomervakantie

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen donderdag voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet momenteel al een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie.

Lees meer »

Lieve (63) neemt na 38 jaar afscheid van de Kunstacademie: “Waar zijn al die jaren naartoe? Ik voel me nog steeds jong”

Met het einde van het schooljaar sluit Lieve Noreille (63) een mooie loopbaan af als leerkracht grafiekkunst bij de Academie voor Beeld in Menen. “De laatste tijd kreeg ik veel bezoek van oud-leerlingen van jaren ver. Ze hoorden dat ik met pensioen ga en kwamen nog eens dag zeggen. Zoiets doet deugd, meer heb ik niet nodig”, blikt ze tevreden

Lees meer »

Paus keurt heiligverklaring van ‘God’s influencer’ Carlo Acutis (15) goed

Carlo Acutis, een Brits-Italiaanse tiener die de bijnaam ‘God’s influencer’ kreeg, zal heilig worden verklaard. Die beslissing is gisteren genomen op een bijeenkomst van paus Franciscus en het college van kardinalen. Acutis overleed in 2006 op zijn 15e aan kanker. Hij gebruikte het internet om zijn geloof te verspreiden en was erg populair. Er zijn ook 2 wonderen aan hem

Lees meer »

Chauffeur en passagier even in levensgevaar na crash tegen betonnen duiker: bestuurder reed met voorlopig rijbewijs

In de Bredestraat in Aalst raakten zaterdagmorgen twee personen zwaargewond nadat ze met hun wagen van de weg raakten en tegen een betonnen duiker crashten. De bestuurder reed met een voorlopig rijbewijs en verloor de controle over het stuur, na het uitwijken voor enkele geparkeerde wagens. Beide inzittenden konden het voertuig op eigen kracht verlaten maar werden zwaargewond afgevoerd naar

Lees meer »

Wim Vandoorne (RC Bissegem): “Allicht mijn laatste seizoen”

RC Bissegem, vorig seizoen met steile ambities gestart, moest uiteindelijk met minder genoegen nemen. Pas nadat Pascal De Vreese het sportieve roer in handen nam, geraakte Racing op kruissnelheid en kwam nog dicht bij een eindrondeticket. Voor komend seizoen houdt voorzitter Marc Cheyns het deze keer voorzichtig: “Een top vijf plaats moet kunnen.”
The post Wim Vandoorne (RC Bissegem):

Lees meer »