CD&V Brugge gelooft in overwinning maar zoekt nog vrouwelijke kandidaten

In het Sint-Lodewijkscollege vond zondagmiddag de nieuwjaarsreceptie én gedeeltelijke lijstvoorstelling van CD&V Brugge plaats. Omdat de puzzel nog niet helemaal gelegd is, werd er nog geen volgorde meegeven. We vernamen wel dat na Dirk De fauw, Minou Esquenet en Franky Dumon nieuwkomer Rani Hoste op de begeerde vierde plaats komt.

Een goeie driehonderd leden en sympathisanten kwamen zondag opdagen voor de nieuwjaarsreceptie van CD&V Brugge in de aula en het atrium van het Sint-Lodewijkscollege in de Magdalenastraat. Eregasten waren Vlaams minister en minister vice-president Hilde Crevits en ondervoorzitter van de partij, federaal parlementslid en schepen in Roeselare Nathalie Muylle. Zij kwamen de Brugse troepen ondersteunen en aanvoeren.

Nathalie Muylle loofde het werk van de CD&V ministers in de Vlaamse en federale regering. Hilde Crevits wees er dan weer op dat er de voorbije jaren een miljard euro Vlaams belastinggeld van Vlaanderen naar Brugge is gegaan.

Beide lijsstrekkers, Muylle federaal en Crevits Vlaams, kwamen er ook de belangrijkste namen van hun lijsten voorstellen. En voormalige partijvoorzitter en Dams burgemeester Joachim Coens werd in het bijzonder bedankt omdat hij de rol van federaal lijstduwen wilde opnemen; een symbolisch belangrijk maar erg moeilijk verkiesbare plaats.

Ambitieus programma

De grootste aandacht was er uiteraard voor de Brugse kopman, burgemeester en lijsttrekker Dirk De fauw. Hij liet verstaan dat de Brugse kiezer met een ambitieus programma naar de kiezer trekt. De nadruk daarbij wordt gelegd op het verder zetten van het huidige beleid met een duidelijke visie op de toekomst. “Met de slogan ‘we blijven Brugge’ willen we de kiezer overtuigen dat we het verschil kunnen maken voor een veilig en zorgzaam Brugge waar iedereen zich thuis voelt”, klonk het.

Opmerkelijk was hoe De fauw snoeihard uithaalde naar gemeenteraadsvoorzitter en Vlaams parlementslid Annick Lambrecht, nochtans van coalitiegenoot Vooruit. “Mevrouw Lambrecht blijft maar onterechte kritiek uiten tegen het eigen stadsbestuur over het vervoersplan van De Lijn. Het is De Lijn zelf die dat plan uitwerkt en niet het stadsbestuur; wij zullen dat niet blijven pikken”, zei De fauw. “En als De Lijn zo veel moet besparen dat is dat alleszins niet onder druk van CD&V. Het is N-VA die neen zegt tegen meer middelen voor De Lijn.”

De fauw wees ook op realisaties zoals het nieuwe beurs- en congrescentrum, de start van de bouw van de nieuwe museumsite, de havenfusie, het park Steevens, de Xaverianensite, de autoluwe binnenstad, de geslaagde Warmste Week en de terugkeer van de start van de Ronde van Vlaanderen.

Kandidaten

Vervolgens werden de namen gegeven van 34 mensen die nu al zeker zijn dat ze de lijst voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen zullen bevolken. Zoals verwacht zijn de burgemeester en alle schepenen terug kandidaat en ook heel wat bekende namen uit de gemeenteraad – zoals de (oud) schooldirecteuren Carlos Knockaert en Karel Scherpereel, Wouter Bossuyt, Olivier Strubbe, Alexander De Vos, Joannes Logghe en Doenja Van Belleghem – komen terug op de lijst.

Björn Dewindt en Lieven Deswaef wagen een nieuwe kans en ook de kandidaten die na de voorbije verkiezingen in het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst mochten zetelen – namelijk Geert Leys, Ellen De Smet en Marc Vandepitte – doen opnieuw een gooi naar een zitje in de gemeenteraad.

Uiteraard zijn er ook heel wat nieuwe kandidaten. Zoals Rani Hoste uit Sint-Pieters, actief als ambtenaar bij de FOD Financiën. Volgens onze informatie zou Rani Hoste, nichtje van Vooruit schepen Mieke Hoste, de zeker en dus begeerde vierde plaats innemen. Hoste zou zo na Dirk De fauw, Minou Esquenet en Franky Demon – de top drie – op de lijst komen te staan.

Nico Blontrock zou dan weer tevreden moeten nemen met de zevende plaats op de lijst. Nog een bekende nieuwkomer is Marc Brinckman uit Sint-Michiels. Deze gepensioneerde medewerker van de NMBS is al jarenlang erg actief in het verenigingsleven, onder meer bij het Comité voor Initiatief.

Op de lijst vinden weer verder ook nog Martine Mouquet uit Assebroek, Luc De Laere uit Lissewege, Marleen Chenot uit Kruisabele, Marco D’Hoore uit Assebroek, Abdel Yazidi uit Sint-Andries, Sevgim De Vuyst uit Sint-Michiels, hotelmanager Bram Noë uit Brugge stad, Bart Jonckheere uit Sint-Andries, Lieveke Leutem uit Assebroek, Tine Noë uit Sint-Jozef, Elena Piskun uit Sint-Kruis, Wolfgang Lestaeghe uit Brugge, en Edward Depla uit Sint-Andries.

De jongste kandidate ten slotte is studente sociaal werk Jade Noë uit Sint-Jozef. De lijst is dus nog niet volledig, daarvoor zijn 47 mensen nodig, en er zou vooral nog naar vrouwelijke kandidaten gezocht worden.

(PDV)

The post CD&V Brugge gelooft in overwinning maar zoekt nog vrouwelijke kandidaten is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Van extreme regen tot 2 meter sneeuw: code rood in 6 Europese landen voor explosieve weersitua­tie

Na een zeer warme zomer in Centraal-Europa heeft de herfst nu een stevige greep op het continent. Momenteel ontplooit er zich daar een explosieve weersituatie die zal zorgen voor extreme neerslag in Centraal- en Oost-Europa. In heel wat landen worden er op sommige plekken meerdere maandsommen aan neerslag verwacht op enkele dagen tijd. In de Oostelijke Alpen is zelfs één

Lees meer »

‘Bad boy for life’ blijkt pijnlijk correct: hoe invloedrijke rapper Sean ‘Diddy’ Combs een seksueel roofdier werd

Ooit was hij een van de meest invloedrijke muziekmagnaten, maar nu ziet Sean Combs (54) – beter bekend als Diddy – zijn imperium afbrokkelen. De Amerikaanse rapper werd gearresteerd en wordt aangeklaagd voor onder andere sekshandel en afpersing na maandenlang onderzoek door de FBI. Eerder werd hij ook al door een tiental vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik en drogering. Iets

Lees meer »

Vrees voor nieuwe dambreuken in Oostenrijk – Reddingswerkers vinden lichaam van bekende Poolse chirurg

In het oosten van Oostenrijk wordt gevreesd voor nieuwe dambreuken als gevolg van cycloon Boris. “Dat risico is groot”, stellen de autoriteiten. In de Poolse stad Nsya hebben reddingswerkers het lichaam van Krzysztof Kami?ski (71) teruggevonden. Hij was in zijn land een bekende chirurg. Het dodental is intussen opgelopen tot achttien.Volg het nieuws over de extreme weersomstandigheden in Centraal-Europa in

Lees meer »

Asielzoeker (25) steelt negen keer in zelfde Colruytwinkel: “Van eten tot smartwatch”

Een 25-jarige man die als asielzoeker in het centrum van Koksijde verbleef maakte van de gelegenheid gebruik om meer dan twee maanden lang verschillende diefstallen te plegen in de Colruyt van Koksijde. Daarbij maakte hij ongeveer 400 euro buit. Hij riskeert drie maanden cel.
The post Asielzoeker (25) steelt negen keer in zelfde Colruytwinkel: “Van eten tot smartwatch” appeared

Lees meer »

“Een lijfwacht richtte zijn pistool op mij”: zwemles voor de tweeling van Charlène van Monaco liep bijna uit de hand

Heeft prinses Charlène (46) te hoge verwachtingen van haar kinderen, prins Jacques en prinses Gabriella (beiden 9)? Nu de zwemlerares van de kinderen naar buiten kwam met onthullingen, ligt haar harde opvoedingsstijl onder de loep. “Dit kan schadelijk zijn voor de kinderen”, waarschuwt een psychologe, die ook uitlegt welke gevolgen dit kan hebben. Ze geeft de vrouw van prins Albert

Lees meer »

PZ Grensleie verhuist onthaal in Menen door… schimmel: “Willen onderzoeken of het gevaarlijk is”

Het onthaal en de burelen voor afspraken van het politiecommissariaat in Menen verhuist voor onbepaalde duur naar het kantoor in Wevelgem. De reden is opmerkelijk. Een schimmel tiert welig in het hoofdgebouw. “Willen onderzoeken of het gevaarlijk is”
The post PZ Grensleie verhuist onthaal in Menen door… schimmel: “Willen onderzoeken of het gevaarlijk is” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Veelbelovend: Belgisch onderzoekscentrum ontwikkelt nieuw type batterij waarmee elektrische auto’s tot meer dan de helft (!) verder kunnen rijden

Het Leuvense technologie- en onderzoekscentrum imec heeft een nieuw prototype van batterijen ontwikkeld dat een pak hogere energiedichtheid heeft dan de huidige generatie batterijen. Daardoor zou een elektrische wagen tot meer dan de helft verder kunnen rijden met hetzelfde batterijvolume. Dat blijkt uit de opvallende laboresultaten waarover het centrum donderdag bericht.

Lees meer »

Eén aflevering kost tot 400.000 euro en andere duizelingwekkende cijfers van ‘The Masked Singer’: “Duurste show van het land”

Een artistieke springplank, een risicovolle investering, een rollende geldmachine: ‘The Masked Singer’ is meer dan een liedjeswedstrijd. Nu de duurste tv-show van het land volgende week weer van start gaat, duikt HLN in de cijfers. Van de kostprijs per aflevering, vergoeding voor de deelnemers en sponsorcontracten van de partners. “De helft van ons totale marketingbudget pompen we in dat ene

Lees meer »

CM-baas Luc Van Gorp: “Elke avond denk ik: ik moet iets schrijven over Gaza. Maar ik doe het niet en dat is laf”

Op zijn vijftien belandde hij per ongeluk in een ambulance en Luc Van Gorp zag het licht: hij zou verpleger worden. Het liep anders. Hij volgde een priesteropleiding, werd CM-baas en vertegenwoordigt vandaag 4,7 miljoen leden. Maar diep vanbinnen zit hij nog vaak in die ambulance. “Als mensen stierven, vroegen ze vaak: ‘Is er een hemel?’ Ik heb nooit nee

Lees meer »

MULTILIVE CHAMPIONS LEAGUE (21u). Nemen Courtois en co goede start tegen Stuttgart? En wie haalt het in Duivels duel tussen Debast en Meunier?

Om 21 uur trapt ook titelverdediger Real Madrid zijn Champions League-campagne op gang. Tegenstander van Thibaut Courtois en co in Bernabéu is Duits vicekampioen Stuttgart. Op hetzelfde tijdstip staan Rode Duivels Zeno Debast en Thomas Meunier tegenover elkaar in Sporting Lissabon-Lille. Beide wedstrijden kan u op de voet volgen in deze multilive!

Lees meer »

China hackte honderdduizenden slimme apparaten, waarschuwt FBI

Chinese staatshackers hebben meer dan 260.000 apparaten gehackt om ze te kunnen gebruiken voor grote cyberaanvallen, waarschuwen de autoriteiten van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Daaronder zijn volgens de diensten ongeveer 2700 apparaten in Nederland. Het Nationaal Cyber Security Centrum van het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid meldt ook dat enkele duizenden apparaten in

Lees meer »

“175.000 euro heb ik in totaal betaald, schat ik”: de schrijnende getuigenis van André, 29 jaar getrouwd met Zussenmoord-beschuldigde Inge Reyntjens

175.000 euro stortte André, de bedrogen echtgenoot van eerste beschuldigde Inge Reyntjens naar eigen zeggen in de bodemloze put, genaamd Daisy Van Mechelen, de tweede beschuldigde. En de vrouw die hij onder zijn ogen met zijn echtgenote aan de haal liet gaan. “Ik ben zelfs op hotel gaan slapen, zodat ze thuis hun gangen konden gaan.” Een eerlijke, maar wat

Lees meer »

In het hoofd van Dominique Pelicot, die voor het eerst spreekt in verkrachtingszaak: “Ik ben niet als pervert geboren, maar ben het gewórden. Door het internet”

Wie is de man die zijn vrouw 10 jaar lang liet verkrachten? In Avignon kreeg Dominique Pelicot voor het eerst zelf een stem. “Ik was een egoïst en ik heb niet nagedacht. Daar schaam ik me voor. Ik hou nog steeds van ‘mijn vrouw’”, getuigde hij urenlang. De schuld steekt hij op zijn jeugd en de verslavende lokroep van het

Lees meer »