Lokale ‘storytellers’ verenigd in boek vol kortverhalen

Een kleine drie jaar na ‘Equilibrium’, reikte kunstenaar Dirk Roose voor zijn nieuwste publicatie ‘Storyteller’ opnieuw de hand naar een resem lokale schrijvers. De samenwerking resulteerde in een opvallende reeks kortverhalen, door Dirk ‘verlucht’ met eigen werk. “Op die manier ontstond er een boeiende dynamiek.”

Dirk Roose houdt zich als creatieve geest vooral bezig met schilderkunst en papier-maché, maar zo nu en dan ziet hij het ruimer en reikt hij andere kunstenaars de hand. Ook nu is dat het geval met Storyteller, zijn derde publicatie al. “Meestal gaat men omgekeerd te werk en wordt de kunstenaar of illustrator benaderd door de schrijver of dichter. Met dit boek wou ik, naast mijn eigen bijdrage, een forum geven aan verhalenvertellers die nog ergens kortverhalen in een lade hadden liggen. Uitgevers zijn daar nu eenmaal niet zo happig op – liever richten ze hun pijlen op winstgevende kook- en tuinboeken”, aldus Dirk.

Het idee van de storyteller leunt aan bij de Londense traditie van de speakers’ corner. “Ik leerde die traditie kennen toen ik medio jaren zeventig voor het eerst in Hyde Park kwam. Een klein ‘podiumpje’ – in essentie weinig meer dan een lege bak bier of een trapladder – met daarop de voordragende speaker trok er mijn aandacht en ook die van anderen. Mensen bleven staan om te luisteren, anderen maakten opmerkingen en weer anderen stapten nonchalant voort. De speaker moest zich dan ook steeds luider laten opmerken om gehoord te worden”, vertelt Dirk. Vandaar de ouderwetse megafoon die als rode draad door Storyteller loopt. Van Hervé Casier over Dirk Bos tot Staf de Wilde: Dirk gaf ze allemaal een podium.

Tentoonstelling

“De thematiek in de kortverhalen is heel erg uiteenlopend. Ze gaan over vluchtelingen en apartheid, maar ook over nachtvogels en kathedralen. Met dit werk wou ik al die kortverhalen uit het vergeethoekje halen, want kunst heeft altijd een bestaansreden”, aldus Dirk, die eerder ook al publiceerde over de Grieks-Romeinse mythologie in Fabuleus. “In mijn tweede publicatie Equilibrium zocht ik dan weer naar het broze evenwicht tussen het mentale en het fysieke. Mens sana in corpore sano: ik was vroeger leerkracht lichamelijke opvoeding aan het Zeelyceum.” Daarnaast is Dirk al veertig jaar actief als kunstenaar. “Ook op dat vlak was het vaak zoeken naar het juiste evenwicht tussen het lesgeven en creatief bezig zijn”, klinkt het.

Op 23 maart opent bij Henk Korthuys en Manon Huguenin in Vosseslag een tentoonstelling rond Storyteller. Mét de schilderijen, en ook in aanwezigheid van een aantal verhalenvertellers. (WK)

Meer info over Dirks werk vind je op http://dirkroose.exto.nl/. Het boek is te verkrijgen via dezelfde website of in bibliotheek Canticleer in De Haan.

The post Lokale ‘storytellers’ verenigd in boek vol kortverhalen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vrouw die geruchten verspreidde over migranten die katten en honden opeten in Springfield: “Het was niet de bedoeling”

De vrouw uit Springfield, Ohio, die op sociale media bericht had over Haïtiaanse immigranten die huisdieren van de lokale bevolking stelen en opeten – wat Donald Trump in zijn debat tegen Kamala Harris gebruikte – zegt spijt te hebben van dat bericht. “Het ontplofte gewoon en werd iets dat niet mijn bedoeling was”, vertelde ze aan NBC News.

Lees meer »

Wordt Basil Dermaux dé seizoensrevelatie bij Knack Volley? “Ik heb nog veel te leren”

Met de verplaatsing naar Waremme opent Knack Volley zondag de reguliere competitie. Dat Knack zondag tegen buur Menen zijn twaalfde Supercup miste, maakt de landskampioen nederig, dixit een na de wedstrijd sterk ontgoochelde kapitein Matthijs Verhanneman.
The post Wordt Basil Dermaux dé seizoensrevelatie bij Knack Volley? “Ik heb nog veel te leren” appeared first on KW.be.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Bij het horrorhuis waar Dominique Pelicot zijn vrouw door 80 mannen liet verkrach­ten: “Al jaren keek ik hen overdag in de ogen en ‘s nachts veranderden ze in beesten”

De hele wereld kijkt naar Mazan, een Frans dorpje met amper 6.000 inwoners waar een gepensioneerde zeventiger jarenlang zijn vrouw drogeerde en meer dan 80 mannen uitnodigde om haar te misbruiken. Onze reporter trok naar het huis waar de gruwel plaatsvond, sprak met buren en ontdekte een dorp aan de Mont Ventoux dat in een nachtmerrie is terechtgekomen. “Ik vertrouw

Lees meer »

2 drugslabs opgerold in Houthalen-Helchteren op minder dan 1 week tijd: 2 verdachten aangehouden

De politie heeft in Houthalen-Helchteren op zeer korte tijd 2 drugslabs aangetroffen. Het eerste werd vorige week ontdekt, daar werd vermoedelijk de drug MDMA geproduceerd. Na enkele huiszoekingen vonden de speurders een tweede lab met chemicaliën en ingrediënten om synthetische drugs te maken. 2 verdachten zijn opgepakt, zij zijn intussen aangehouden en opgesloten in de gevangenis.

Lees meer »