Hubert Rubbens weer thuis van hulpkonvooi naar Oekraïne: “We blijven Oekraïense volk steunen”

Hubert Rubbens bracht namens Kiwanis Oostende Noordzee weer een hulpkonvooi met 2 ton hulpgoederen naar de Oekraïense stad Lviv. “We blijven het Oekraïense volk steunen en zijn blij dat we kunnen helpen, ook al is het maar een druppel op een hete plaat”, weet Hubert.

Kiwanis Oostende Noordzee zamelde net als vorig jaar weer, via diverse bedrijven en contacten, hulpgoederen in voor Oekraïne. Van 27 tot 31 januari bracht Hubert Rubbens die ter plaatse, samen met Olivier Claessens, die al 18 zendingen naar Oekraïne deed, en de Oekraïense Svetlana, de zus van de gastvrouw bij wie Olivier en Hubert mochten verblijven, die zo na een jaar haar familie eens terugzag.

Pesterijen aan grens

“Ik begrijp waarom veel organisaties stoppen met hulpgoederen brengen, want de controles van de Poolse douane zijn Kafkaïaans en op het randje van pesterijen”, vertelt Hubert bij terugkomst. Aan de Oekraïense grens gaat alles veel vlotter. Wat opvalt in Oekraïne, zijn de talrijke wegblokkades, veel militairen , patriottische affiches, talrijke vlaggen op de kerkhoven en verzilverde of vergulde koepels van de orthodoxe kerken. Alle vensters van hun dierbare kerken zijn afgesloten voor inslagen, je vindt zandzakken voor officiële gebouwen, alle standbeelden zijn ingepakt en overal zie je hindernissen om de vijand tegen te houden.”

“Eenmaal aangekomen in Lviv werden wij verwelkomd door 20 vrijwilligers, die hielpen bij het lossen van de goederen. Hun ogen blonken, trainen vloeiden… Eindelijk nog eens hulpgoederen. Medisch materiaal, geneesmiddelen, zoals pijnstillers,droge voeding, hygiënisch materiaal en speelgoed voor de allerkleinsten, voor weduwen van gevallen militairen en de talrijke vluchtelingen. De fierheid en gedrevenheid staat op ieders gezicht.”

Gemengde gevoelens

“De haat voor de Russen en in het bijzonder voor Poetin bij de Oekraïners is onbeschrijfelijk. “We sliepen bij vrijwilligers en genoten van hun gastvrijheid. Opdracht uitgevoerd, en we hebben geleerd dat het leven in België fantastisch is. Uit Lviv alleen al zijn 1.200 soldaten begraven. Een voetbalveld”, zucht Hubert.

Kiwanis Oostende Noordzee zamelde dit keer twee ton hulpgoederen in. © gf

“We keerden woensdag naar huis terug met gemengde gevoelens. Enerzijds zijn wij gelukkig dat wij konden helpen, anderzijds besef ik dat het maar een druppel op een hete plaat was. Bovendien hebben de Oekraïners het gevoel dat wij hen vergeten. Niets is minder waar. Dank aan mijn copain Olivier, aan ons gastgezin, aan Kiwanis Oostende Noordzee en iedereen die ons steunde met hulpgoederen. Wij gaan met ons leven verder en sowieso zal ik het volk van Oekraïne blijven steunen”, besluit Hubert.

The post Hubert Rubbens weer thuis van hulpkonvooi naar Oekraïne: “We blijven Oekraïense volk steunen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Voorpost: heel Vlaams, Heel-Nederlands en heel bereid tot actie

Een groep aanhangers van de extreemrechtse groepering Voorpost is zondagmiddag binnengedrongen in het nieuwe opvangcentrum Apollo in Zutendaal. De militanten klommen op het dak en staken er vuurpijlen af. Ze gebruikten een rookbom en rolden antimigratiespandoeken uit. Op Voorpost kan het Vlaams Belang al bijna 50 jaar rekenen. Om te plakken, om te betogen en om asielcentra te bestormen.

Lees meer »

‘Misstiano Penaldo’: terwijl Ronaldo ook ná affluiten weer volschoot, krijgt BBC na flauwe grap bakken kritiek

Zelfs bij Cristiano Ronaldo, 39 en al alles meegemaakt op een voetbalveld, kunnen de emoties nog keihard toeslaan. In de verlengingen tegen Slovenië huilde de Portugese wereldster tranen met tuiten omdat hij op het EK voetbal net een erg belangrijke penalty had gemist. De hele selectie moest hem troosten. Ook in het flashinterview was het met de krop in de

Lees meer »

Michel Platini over ‘zijn’ EK in 1984 tegen België en de komende derby: “De Belgische omschakeling kan ons doen wankelen”

Frankrijk – België als derby op een kampioenschap roept mooie nostalgie op bij Michel Platini. Onderweg naar de EK-titel in 1984 leidde Platini als aanvoerder Les Bleus voorbij België met een hattrick naar een 5-0-zege. Zo groot zal het verschil nu niet zijn: “Frankrijk staat nog een trapje hoger, maar het zal er van afhangen hoe de sterren staan.”

Lees meer »

Leiebrug in Wervik is door EK-match van Rode Duivels tegen Frankrijk afgesloten met bloembakken: “Hopelijk gooien ze niet met bloemen”

De Leiebrug tussen Wervik en Wervicq-Sud werd enkele minuten voor 17 uur afgesloten, uitgezonderd voor fietsers en voetgangers. De stadsdiensten kwamen enkele rijen houten bloembakken plaatsen. Naar aanleiding van België-Frankrijk op het EK voetbal in Duitsland wordt niks aan het toeval overgelaten om de veiligheid aan weerszijden van de grens te garanderen.
The post Leiebrug in Wervik is door

Lees meer »

Ook Stefaan Vandecasteele blij met vernieuwde Bergstraat: “Mooiste laan van Kortrijk”

Op 3 juli werd de vernieuwde Knokstraat en Bergstraat terug opengesteld voor verkeer en werden de straten feestelijk geopend met de buurt. Buiten enkele handelaars die zich verder niet wilden uitspreken, reageert de buurt positief. “Dit was ook nodig voor de verkeersveiligheid in Aalbeke”, zegt vierde generatie zaakvoerder Stefaan van Vandecasteele Houtimport.
The post Ook Stefaan Vandecasteele blij met

Lees meer »

Wimbledon hoopt op verschijning prinses Catherine, wel erg dure outfit voor student Christian

De organisatoren van Wimbledon hopen dat prinses Catherine over twee weken de trofeeën van het tennistornooi kan uitreiken aan de winnaars. Ze deden haar het aanzoek met een geruststellende boodschap. Catherine’s schoonbroer prins Harry is dan weer in de prijzen gevallen. Wat heeft hij gewonnen? En wat was er opmerkelijk aan de outfit van de Deense kroonprins Christian tijdens zijn

Lees meer »

“Buitenwipper perste familie Schumacher voor 15 miljoen euro af met foto’s van pas gevallen F1-held”

De Duitse politie heeft een buitenwipper en zijn zoon aangehouden voor het afpersen van de familie van zevenvoudig Formule 1-wereldkampioen Michael Schumacher (55). Dat meldt de Duitse krant ‘Bild’. De mannen, afkomstig uit Wuppertal, zouden 15 miljoen euro hebben geëist en in het bezit zijn van beelden van Schumacher vlak na het ski-ongeluk waar hij nu nog steeds de gevolgen

Lees meer »