Boeren heffen langzaam blokkade van Zeebrugse haven op

Er is door de lokale politie beweging gedetecteerd aan het geblokkeerde kruispunt aan de Môle in Zeebrugge: enkele tractoren hebben de toegang tot de haven verlaten. Het zijn de eerste tekenen dat de landbouwers hun blokkering van de haven na vier dagen stilleggen. Volgens provinciegouverneur Carl Decaluwé worden ook bij mondjesmaat de drie overige geblokkeerde kruispunten in de haven ontruimd.

Of alle landbouwers effectief een einde maken aan hun al vier dagen aanslepende protestactie in de haven van Zeebrugge, is nog niet zeker. Het is immers een ongecoördineerde actie van vele misnoegde boeren.

Resultaat

Maar provinciegouverneur Carl Decaluwé is hoopvol: “Diverse gesprekken met landbouwers vrijdagochtend buiten het oog van de camera’s hebben resultaat opgeleverd. Langzamerhand rijden tractoren weg van De Môle, de Koffieweg, de afrit van de A11 in Alfred Ronsestraat en de Minervarotonde aan de Pierre Vandamme sluis.”

De West-Vlaamse provinciegouverneur looft de handelswijze van de landbouwers, eerder deze dag luisterde hij naar hun verzuchtingen. Hij hoopt dat de blokkade, die zware economische schade aangericht heeft aan de haven van Zeebrugge, de komende uren volledig zal beëindigd zijn.

Exit-plan

“Maar dat betekent nog niet het einde van onze zorgen”, vervolgt Carl Decaluwé. “Want er zitten 2.000 vrachtwagens vast in en rond de haven. Eer die allemaal op een schip of richting hinterland zijn, zal nog lang duren. Ik zit momenteel samen met de politie om alles in goede banen te leiden.”

“Er bestaat een ‘exit’-plan, maar we hebben versterking van de politie in het binnenland nodig om alles op de juiste en veilige manier uit te voeren.”

Provinciale crisiscel

Later deze namiddag belegt Carl Decaluwé nog een vergadering van de provinciale crisiscel om alles op punt te stellen. In die cel zetelen vertegenwoordigers van de verschillende hulp- en interventiediensten (brandweer, medische diensten, politie, de civiele bescherming, defensie en de communicatieverantwoordelijken) maar ook vertegenwoordigers van de ‘Port of Antwerp-Bruges’ en de steden Brugge en Oostende.

Omdat de capaciteit in de regio van de haven van Zeebrugge ondertussen volledig verzadigd is, heeft de provinciale crisiscel vrijdag om 12 uur een noodparking voor gestrande vrachtwagens geopend op het terrein van de luchthaven van Oostende.

Daar kunnen de chauffeurs in alle veiligheid en voorzien van voeding en sanitair het einde van de acties afwachten. Naar deze parking zullen de nu nog aankomende vrachtwagens afgeleid worden, evenals de vrachtwagens die momenteel op de rechterrijstrook van de A11 geparkeerd staan.

Weekend

Ook na het definitief afblazen van de blokkades zal het nog een aanzienlijke tijd duren vooraleer alle vrachten afgehandeld zijn en de situatie in het havengebied opnieuw normaliseert.

“De crisiscel blijft de ondersteuning van de hulp- en veiligheidsdiensten op het terrein coördineren. De politie-inzet voor het komende weekend is gegarandeerd. Naast de lokale herschikkingen wordt er ook bijkomende ondersteuning geboden via de federale politie Brussel”, aldus Carl Decaluwé.

Files

Aan de bevolking raadt de gouverneur nog steeds aan om de wijde wijde regio van de haven te mijden, je rijgedrag aan te passen en rekening te houden met plots opduikende files en uiteraard de hulpdiensten maximaal doorgang te verlenen (en een reddingsstrook te vormen).

Voor je de weg opgaat, bekijk de verkeersinformatie: https://www.verkeerscentrum.be

The post Boeren heffen langzaam blokkade van Zeebrugse haven op is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ultraconservatieve aartsbisschop geëxcommuniceerd wegens verwerpen van autoriteit paus

Een ultraconservatieve Italiaanse aartsbisschop Carlo Maria Vigano is geëxcommuniceerd. Dat heeft het Vaticaan vrijdag laten weten. Excommunicatie is een ernstige kerkelijke straf die de gestrafte uitsluit van deelname aan het volle sacramentele leven van de kerk. De 83-jarige man staat bekend als een heftig tegenstander van paus Franciscus. Hij werd veroordeeld wegens “schisma” nadat hij de autoriteit van de katholieke

Lees meer »

’t Zwarte Veld klaar voor Oostveld Kermis: “Een echte Vlaamse kermis”

Van 5 tot en met 7 juli wordt het veld in de Bruinbergstraat in Oostveld opnieuw helemaal omgetoverd tot een kermisplein. Vzw ’t Zwarte Veld maakt zich op voor de 31ste editie van Oostveld Kermis. “Dit is wat ze noemen een echte Vlaamse kermis”, vertelt mede-initiatiefnemer Robin Verstraete.
The post ’t Zwarte Veld klaar voor Oostveld Kermis: “Een echte

Lees meer »

CD&V Roeselare trekt als CD&V – Lijst Burgemeester naar verkiezingen en stelt lijst voor

CD&V Roeselare trekt op 13 oktober met een nieuwe naam naar de gemeenteraadsverkiezingen. CD&V – Lijst Burgemeester stelde zaterdagmiddag haar 39 kandidaten voor. “Een mooie mix van ervaring en ervaring. Onze sterk vernieuwde ploeg weerspiegelt het Roeselare van vandaag”, aldus lijsttrekker Kris Declercq.
The post CD&V Roeselare trekt als CD&V – Lijst Burgemeester naar verkiezingen en stelt lijst voor

Lees meer »

Onze man volgde Frankrijk – België in ‘belegerde gemeente’ Komen-Waasten: “Ons opsluiten door die amokmakers? Dat dacht ik niet!”

Maandagavond speelden de Rode Duivels tegen Frankrijk in het EK voetbal. Het werd voor de Duivels dé match van het kampioenschap, een match die we helaas verloren. Toch mocht dat de sfeer in het land niet drukken. Overal stonden supporters klaar in fandorpen, EK-straten en voetbalzones om zich de longen uit het lijf te schreeuwen. Ook wij volgden de belangrijkste

Lees meer »

Bart De Wever (N-VA) wil deze week vervellen tot formateur van volgende regering

N-VA-voorzitter Bart De Wever hoopt woensdag naar de koning te kunnen stappen met de boodschap: maak mij formateur van de volgende regering. Er wordt nog steeds gekeken naar Vooruit, maar de Vlaamse socialisten zitten stilaan vast in de fuik die De Wever opstelde. Politiek journaliste Isolde Van den Eynde maakt een stand van zaken op. “De vraag voor Vooruit is:

Lees meer »

Twee rijstroken versperd op A12 naar Brussel na ongeval

Op de A12-autosnelweg tussen Antwerpen en Brussel is er flink wat verkeershinder ter hoogte van Meise nadat een personenwagen is ingereden op een vrachtwagen. Dat meldt de federale politie. Het is nog niet duidelijk of er bij het ongeval gewonden gevallen zijn.

Lees meer »

Oplichters slaan toe bij oudere mensen thuis in regio Torhout en doen zich voor als bankmedewerkers

Politiezone Kouter meldt dat ze verschillende aangiftes kreeg van vooral oudere slachtoffers, bij wie thuis een aanzienlijk geldbedrag werd ontfutseld. Woordvoerder Annemie Wittesaele maant aan tot waakzaamheid: “Noch medewerkers van Cardstop noch bankmedewerkers zullen aan huis komen!”
The post Oplichters slaan toe bij oudere mensen thuis in regio Torhout en doen zich voor als bankmedewerkers appeared first on KW.be.

Lees meer »

VBS De Waaier in Watou wint speelplaatsmeubel van gerecycleerd plastic

In basisschool De Waaier in Watou is vorige week woensdag de nieuwste aanwinst op de speelplaats ingehuldigd. De school is een van de winnaars van de scholenwedstrijd van Bebat en kreeg een picknicktafel die volledig uit oude plastic inzameltonnen is gemaakt. De opdracht was om zoveel en zo snel mogelijk lege batterijen te verzamelen, en dat hebben de leerlingen van

Lees meer »

Stadionperikelen US Ploegsteert-Bizet zijn voorlopig van de baan

US Ploegsteert-Bizet hoopt net als vorig seizoen een rustig seizoen in derde provinciale A te beleven. Er was even bezorgdheid rond de toekomst van het stadion, maar dat probleem is – voorlopig – opgelost.
The post Stadionperikelen US Ploegsteert-Bizet zijn voorlopig van de baan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Triatleet Jasper Devos (18) plaatst zich voor EK in Turkije

Op de T3 kwalificatiewedstrijd in Willebroek is Avelgemnaar Jasper Devos (18) knap tweede algemeen, en eerste junior geworden. Wout Ghielens was amper amper seconden sneller. Daarmee is de toekomstige student bio-ingenieur rechtstreeks geplaatst voor het Europees kampioenschap in Turkije. “Dit is een resultaat dat mijn verwachtingen overstijgt”, glundert Jasper.
The post Triatleet Jasper Devos (18) plaatst zich voor EK

Lees meer »