“Zonder reuma zeker beroepsrenner geworden”: ‘velomaker’ André Willemyns uit Tielt is 90 jaar

André Willemyns mocht onlangs zijn negentigste verjaardag vieren. In Tielt gekend als ‘den velomaker’ leefde hij tot zijn tachtigste vergroeid met zijn fietsen. Tien jaar lang was hij bovendien coureur, een avontuur waarvan hij nauwgezet elk detail in schriftjes bijhield. “Mijn schoonste koers heb ik toch in Tielt gereden. Dagen heb ik nog nagenoten.”

Aan de muren van Andrés huis prijken vele foto’s vanuit de tijd dat hij coureur was. Feilloos vertelt hij alle details van zijn koersen na. Het is een periode waarop hij bijzonder trots is. André en een fiets, het is zoals een stekker en een stopcontact. Die twee horen samen.

“Ik ben opgegroeid tussen de fietsen, want ook mijn vader was fietsenmaker. Als kind moest ik al vaak helpen in de zaak, een fiets had dus al snel geen geheimen meer voor mij. Toen mijn vader ziek werd, ben ik in de fietswinkel gestapt en heb ik die uiteindelijk overgenomen.”

Is koersen dan iets wat je van thuis uit moest gaan doen?

“Nee, dat is iets wat ik zélf wilde doen. Ik heb eerst een jaartje aan atletiek gedaan, maar op mijn 15de ben ik dan coureur geworden. Ik ging regelmatig fietsen met wat kameraden en merkte zo dat ik wel iets meer kon dan de rest. Al vanaf mijn eerste koers kon ik mee. Ik was altijd heel sterk in de spurt, al ben ik ook een paar keer solo over de meet gekomen. Alles van toen heb ik bijgehouden in schriftjes, met een verslagje van elke wedstrijd. De uitslagen die in de krant verschenen, plakte ik op. Ik heb dat allemaal bewaard.”

Toch ben je nooit beroepsrenner geworden?

“Klopt, hoewel ik op een bepaald moment een heel sterke periode heb gekend en vaak het podium haalde. Zo won ik eens vier koersen na elkaar. Een van de mooiste overwinningen haalde ik in Ingelmunster, tijdens het kampioenschap van de Mandelstreek. Ik spurtte toen tegen iemand die later beroepsrenner is geworden en haalde het.”

“Maar nee, nooit ben ik beroepsrenner geweest. Daarin werd ik gehinderd door reuma, wat later artrose is geworden. Dat is ook de reden waarom ik na tien jaar koersen ben moeten stoppen. Ik was toen pas 25 jaar oud. Zonder die reuma was ik ongetwijfeld wel beroeps geworden. Ik ben dan uiteindelijk wel bij de wielertoeristen gaan rijden en hier en daar reed ik nog eens een koers. Maar het is nooit meer geworden zoals daarvoor.”

Wat was voor jou de allermooiste koers?

“Die reed ik in Tielt, in de Felix D’hoopstraat. Het was op tweede pinksterdag 1959 en was een van de laatste koersen die ik reed. Ik won daar toen na een fantastische spurt. Dat gaf zo’n enorme voldoening, ook omdat het in Tielt was, met heel wat aanwezige supporters. Ook mijn ouders waren erbij.”

“Elk jaar gingen we iets eten met de vijf fietsenmakers uit Tielt”

“Je kan zo van die dagen hebben dat alles lukt en anderen waarop je je lamlendig voelt. Die dag leek ik niet vermoeid te geraken. Dat allemaal zonder doping! Want ook toen was die toch wel al heel aanwezig. Het is moeilijk om daar tegenop te kunnen. Zelf was ik een tenger ventje. Als ik dan soms die opgefokte beren zag… Maar voor mij is het een enorm eergevoel dat ik die prestaties leverde zonder doping. Ik heb zeker acht dagen nagenoten van die overwinning in Tielt. Dat gevoel valt niet te beschrijven.”

De fiets hing je uiteindelijk niet helemaal aan de haak, want je bleef fietsenmaker.

“Klopt, hier in Tielt hebben we mekaar als fietsenmaker nooit concurrentie aangedaan. We kwamen altijd goed overeen, gingen zelfs elk jaar iets eten met de vijf fietsenmakers die hier waren. Soms hoorde ik van anderen dat die band bij hen niet bestond, dat was toch wel uniek voor Tielt. Ik heb het gedurende de jaren natuurlijk allemaal wel zien veranderen.”

“Naast de fietsen en koersfietsen zijn we ook bromfietsen gaan verkopen en herstellen, waardoor ik al wat kennis op had gedaan toen de elektrische fietsen hun intrede deden. Maar ook de fietsen zelf zijn veranderd. Het materiaal is lichter, er is meer perfectie in bijvoorbeeld de versnellingen. We verkochten vroeger al het beste, maar het materiaal van nu is nog zoveel beter, en ook duurder. Die elektrische fietsen zitten nu wel in de lift, ik gok dat er over een paar jaar nagenoeg geen gewone fietsen meer zullen verkocht worden.”

Wat vond je het leukste aan fietsenmaker zijn?

“Je krijgt enorm veel mensen bij jou in de winkel en het atelier. Duizenden klanten zijn er hier geweest. Zo word je ook een beetje een dorpsfiguur. Overal waar ik kom, is er wel iemand die me herkent als ‘den velomaker’. Het is altijd een fijne job geweest, maar voor de fietsenmakers nu is het niet meer zo gemakkelijk. Je moet echt wel je plaatsje vinden in een gemeente en al een grote winkel hebben om het nog allemaal leefbaar te houden. Het is dus misschien wel een beetje een uitstervend ras.”

André Willemyns

Privé: André Willemyns is 90 jaar oud. Hij is een geboren en getogen Tieltenaar. André was gehuwd met Anita Paepe, die vorig jaar overleed. Hij heeft een zoon en een dochter, twee kleinkinderen en intussen ook vier achterkleindochters.

Studies en loopbaan: In navolging van zijn vader was André jarenlang fietsenmaker van beroep. Hij stopte pas met werken op zijn tachtigste. Zijn zaak was gelegen in de Oude Stationstraat, waar hij nu nog steeds woont.

Vrije tijd: André is coureur geweest, maar was ook jarenlang aangesloten bij AV Molenland als bestuurslid. Daarnaast heeft hij altijd gehouden van hengelen, de vinkensport en kaarten. Véél kaarten, zegt hij daarover. Nu kijkt André het liefste rustig wat tv, uiteraard naar de koers, of brengt hij een bezoekje aan zijn familie.

The post “Zonder reuma zeker beroepsrenner geworden”: ‘velomaker’ André Willemyns uit Tielt is 90 jaar is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kinderen van De Strandloper in Koksijde schitteren in schoolfeest in Inspirant aan zee

Leerlingen, leerkrachten en ouders van De Strandloper BuBaO keken reikhalzend uit naar het schoolfeest in Inspirant aan zee in Oostduinkerke. Apetrots, uitgedost in hun op maat gemaakte toneeloutfit, vertederden de kinderen hun toeschouwers tijdens het totaalspektakel met als thema ‘Op zoek naar een betere wereld’.
The post Kinderen van De Strandloper in Koksijde schitteren in schoolfeest in Inspirant aan

Lees meer »

SK Zillebeke is meteen ambitieus bij terugkeer: “Elke tegenstander zal het hier moeilijk krijgen”

Na een jaar zonder eerste elftal is SK Zillebeke weer helemaal terug. En niet zomaar om de tijd te doden: het trainersduo Diego Caron – Diederik Pattyn heeft grootse plannen. Ze mikken op een topvijfplaats dit seizoen, met de ambitie om op korte termijn naar derde provinciale te promoveren.
The post SK Zillebeke is meteen ambitieus bij terugkeer: “Elke

Lees meer »

EXCLUSIEF. Dit is hoe ex-wielrenner Stijn V. en zijn kompanen hun slachtoffers verleidden: “Nu is het moment om te kopen!”

“Hoe kon ik daar toch intrappen?” Dat vragen talloze slachtoffers zich af nadat ze investeerden in frauduleuze bedrijfjes en bedenkelijke cryptomunten van ex-wielrenner Stijn V. en zijn kompanen. Van ‘Nanocoin’ tot ‘Crypto888’, het parket van Oost-Vlaanderen onderzoekt nu alle gevallen. Wij konden honderden berichten, gesprekken en presentaties inkijken en zagen hoe Stijn V. en co te werk gingen: van de

Lees meer »

Wereldberoemd door ‘Big Brother’ en omstreden 22-jarige: dit zijn de vier opvallendste nieuwkomers in het parlement

Vandaag leggen 124 Vlaamse Parlementsleden de eed af. Voor 39 van hen is dat de allereerste keer. Wij spraken met de vier opvallendste nieuwkomers. De ene werd wereldberoemd in Vlaanderen dankzij ‘Big Brother’, de andere werkt al meer dan dertig jaar als arbeider in de haven van Antwerpen. En de jongste verkozene is misschien wel de meest omstreden nieuweling: “Ik

Lees meer »

Roeselare is klaar voor Godelievefeesten

Op zondag 7 juli zijn er de jaarlijkse Godelievefeesten. Er staan opnieuw tal van activiteiten met de nodige animatie op het programma. Door de recente werken moest het stratenplan voor de rommelmarkt wat hertekend worden.
The post Roeselare is klaar voor Godelievefeesten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Diamant voor Frans en Magda uit Ingelmunster

Op zaterdagavond 29 juni vierde het diamanten echtpaar Frans Vanmarcke en Magda Bruggeman uit de Rozestraat feest in ’t Goed ter Couteren in de Handelsstraat.
The post Diamant voor Frans en Magda uit Ingelmunster appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ouders klagen agressief gedrag van Waalse leerkrachten tijdens schoolreis aan: “Een ware hel voor mijn dochter”

De leerlingen van een basisschool in Wallonië hebben er een vreselijke schoolreis opzitten. De reden daarvoor was het ongepaste gedrag van twee leerkrachten, die zich zowel verbaal als fysiek agressief zouden hebben gedragen. Een moeder van een van de leerlingen doet haar verhaal bij ‘RTL’. “Mijn dochter had voortdurend bang om iets verkeerds te doen.”

Lees meer »

Bekende Kriekebewoner neemt deel aan WK Ironman in Hawaï: “Topsporters steunen Stefaan”

Op donderdagavond 1 augustus beginnen de Kriekefeesten met een Hawaï-party ten voordele van Kriekebewoner Stefaan De Clercq, die op 26 oktober deelneemt aan het wereldkampioenschap Ironman in Hawaï. Stefaan kan rekenen op de steun van sportieve toppers zoals Lies Defreyne en beroepsrenners zoals Yves Lampaert, Tim Declercq en Jordi Warlop.
The post Bekende Kriekebewoner neemt deel aan WK Ironman

Lees meer »