Uitbreiding woon-zorgcentrum Dunecluze in Koksijde gerealiseerd in amper 15 maanden

15 maanden na de eerste steenlegging is de officiële inhuldiging van de prestigieuze uitbreiding van woon-zorgcentrum Dunecluze in Koksijde een feit. Een trotse algemeen directeur Jan Nagels nodigde naast Hilde Crevits (Vlaams Minister van Welzijn, Gezondheidszorg en Gezin) tal van prominenten, collega’s en het eigen personeel ook gastspreker professor Kasper Bormans uit om deze knappe realisatie in de kijker te zetten.

Jan Nagels, die al sinds het eerste uur aan de slag is in wzc Dunecluze, nam alle genodigden die de hele bioscoopzaal van cinema Koksijde vulden, mee naar de start van het verhaal. “In 2011 ontstond wzc Dunecluze uit het Koningin Elisabeth Instituut (KEI). De 64 bewoners verhuisden naar deze locatie en werden snel aangevuld tot een mooi wzc met 90 permanente woongelegenheden en 6 kamers kortverblijf. Het was onze wens om aan de nood van zorgvragende senioren in Koksijde vanaf het eerste moment te kunnen beantwoorden, en dat resulteerde in een groeiproces de daaropvolgende jaren.”

Extra dimensie

“Met nieuwe initiatieven zoals maaltijden voor senioren uit de gemeente in samenwerking met het Sociaal Huis, een eigen dienst thuisverpleging, onze 24 assistentiewoningen Doornhuys en onze uitgebreide vrijwilligerswerking met een 100-tal vrijwilligers in een warm en agogisch beleid, stonden we klaar om een extra dimensie toe te voegen aan onze bestaande werking. Dat is de reden waarom we hier vandaag aanwezig zijn! We zijn trots dat we in een build & designconcept met de firma Vandenbussche uit Aalter en architecten AIKO in slechts 15 maanden deze mooie uitbreiding voor mekaar kregen!”

De uitbreiding bestaat uit twee leefgroepen voor acht bewoners met dementie (Ankerlicht en Noorderlicht), ondersteund door moderne domotica en artificiële intelligentie. “We hebben vanaf de eerste dag ingezet op dementie”, zegt Jan Nagels. “Met drie referenten dementie, ons dementieloket, eigen georganiseerde praatavonden, onze twee demiclowns, onze samenwerkingsinitiatieven voor partners/mantelzorgers met een ander wzc,…”

Palliatieve opvang

Verder houdt de uitbreiding vier extra vaste woongelegenheden in, twee extra assistentiewoningen waar extra zorg kan aangeboden worden, twee flats ‘hospice care’ voor snelle palliatieve opvang voor externe palliatieve terminale bewoners waarvoor zorg thuis te moeilijk wordt (onder leiding van hoofdverpleegkundige Vicky Degrande). Ook het personeel kreeg extra faciliteiten, gekoppeld aan een nieuwe werking ronde voeding, vaat, schoonmaak, een eigen rustlokaal en brasserie…

“Sinds eind vorig jaar baat Familiehulp onder de naam Noah hier een dagopvang uit voor 12 mensen”, vervolgt Jan Nagels. “De samenwerking met ons huis is voor hen een grote bonus op vlak van accommodatie en mogelijkheden. Vandaag telt ons wzc 116 woongelegenheden, 68 assistentiewoningen, circa 100 patiënten in de thuiszorg, 25 tot 30 externe eters en zo’n 120 personeelsleden.”

Fakkel doorgeven

“Ik dank vandaag alle partners en collega’s die me hebben bijgestaan om dit te realiseren, maar in het bijzonder Marieke Durivault van onze sociale dienst, onze verantwoordelijke technische dienst Koen Mertens en ons hoofd technische dienst Dirk Jonckheere. Ik ben ontzettend trots dat ik vanaf dag 1 als directeur mee aan dit verhaal mocht bouwen, samen met overheid, gemeente en vooral veel topmedewerkers die mee hebben gezorgd voor een naam die in de regio garant staat voor echte warme zorg, kwaliteit en grote diversiteit … Ik zal met genoegen en dankbaarheid de fakkel doorgeven, want dit jaar eindigt mijn verhaal: ik ga met pensioen.”

Mini-bejaardenzorg bij minister Crevits

Minister Hilde Crevits sprak woorden van lof voor deze realisatie, niet alleen wat de infrastructuur betreft, maar vooral voor de schitterende kwalitatieve ouderenzorg. Ze vertelde over haar eigen ervaring: “Onze thuis is een voorbeeld van ‘mini-bejaardenzorg’. Mijn man en ik, mijn ouders en schoonouders, mijn zoon en ons kleinkind wonen in een kangoeroewoning. Het voelt bijzonder dat ik elke dag zie hoe het is om ouder te worden, hoe de wereld weer kleiner wordt als je ouder wordt. Vlaanderen telt zo’n 1.500 honderdjarigen. Het is een geluk dat je zo oud kunt worden, maar hoe ouder, hoe brozer en kwetsbaarder we worden. Om goede zorg te bieden heb je inspirerende architectuur nodig. Ik sta altijd versteld van het effect van een mooie, kwalitatieve woon-, werk- en leefomgeving! Hier merk ik een sterke visie, met een bewuste keuze voor kleinschalige wooneenheden. Iedereen wil hier zijn!”

The post Uitbreiding woon-zorgcentrum Dunecluze in Koksijde gerealiseerd in amper 15 maanden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Triatlete Nele Dequae (20) uit Spiere-Helkijn mag zo goed als zeker naar het EK: “De variatie in deze sport is zo leuk”

Triatlete Nele Dequae uit Spiere-Helkijn is onlangs knap zevende geworden op de European Triathlon Cup in Olsztyn in Polen. Ze is zo (voorlopig) geplaatst voor het Europees Kampioenschap in augustus.
The post Triatlete Nele Dequae (20) uit Spiere-Helkijn mag zo goed als zeker naar het EK: “De variatie in deze sport is zo leuk” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voor één keer spreken we de inwoners van de meest chique wijk van het land: Knokke-Zoute. “Het is een stukje paradijs voor wie het nog kan betalen”

Knokke wil het unieke karakter van het Zoute bewaren: aan de kronkelende smalle paadjes en witte villa’s met rode dakpannen mag niet geraakt worden. Kortom, het Zoute wordt mogelijk nóg wat exclusiever. Maar wie zijn de mensen die er wonen nu écht? Welke clichés kloppen en welke niet? In witte sneakers en met een hemelsblauw linnen hemd trokken we op

Lees meer »

Anderlecht moet eerste competitiewedstrijd tegen STVV achter gesloten deuren spelen als straf voor stilgelegd bekerduel tegen Standard

Anderlecht zal het tijdens de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen, op 27 juli thuis tegen STVV, zonder de steun van de fans moeten doen. Paars-wit moet die match namelijk achter gesloten deuren afwerken als straf voor het stilgelegde bekerduel tegen Standard van vorig seizoen. Anderlecht zou bij het BAS beroep kunnen aantekenen, maar heeft beslist dat niet te doen.

Lees meer »

Meulebeeks feestcomité brengt 50-jarigen samen

Op zaterdag 28 september komen de 50-jarigen, met geboortejaar 1974, samen voor een feestelijke reünie. Iedereen die Meulebeke ademt, is welkom. Het organisatiecomité stond tien jaar geleden al in voor een legendarisch feest voor de 40-jarigen.
The post Meulebeeks feestcomité brengt 50-jarigen samen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vorig jaar bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.428 zwerfkatten gevangen, zowat 8 procent minder dan een jaar eerder, toen nog meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald. Dat schrijft De Zondag op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

Lees meer »

Vondels vzw opent nieuw huis in Ieperse Witte Huizenwijk

In de Siegenlaan 3 in Ieper opende de vzw Vondels een nieuw huis voor meerderjarige mensen met een beperking of een vermoeden van beperking op vlak van wonen, werken en vrije tijd. Het gebouw valt op door zijn kleinschaligheid en het maakt deel uit van de Witte Huizenwijk. Vooral dat laatste is een belangrijke troef voor de bewoners.
The

Lees meer »

Burgemeester Bart De Wever en schepenen trakteren Antwerpenaren op eerste Zeeuwse mosselen: “Dit jaar zijn er minder door de vele regen”

Op de Grote Markt in Antwerpen werden voorbijgangers woensdagmiddag getrakteerd op Zeeuwse mosselen. Het was de aftrap van het seizoen van de Zeeuwse bodemcultuurmosselen. "Promotie is nodig", zegt mosselkweker Alex van Houte van Aqua-Triton Mossel. "Want er worden steeds minder mosselen gegeten en een groot deel van de percelen in de Oosterschelde zullen dit jaar minder mosselen opleveren door de

Lees meer »

Na de verwijdering van 700 ton asbest op oude site Heilig Hartziekenhuis: woonproject ‘t Groen Hart schiet uit de startblokken

Nu 700 ton asbest bijna volledig uit het oude Heilig Hartziekenhuisgebouw verwijderd is, gaat het licht op groen voor de eigenlijke ontwikkeling van de nieuwe woonbuurt ’t Groen Hart in Roeselare. Voor projectontwikkelaars Coussée Bouw & Project en ION is dit dan ook het startschot voor de lancering van de eerste fase en tonen ze voor het eerst meer gedetailleerde

Lees meer »

Bouw nieuwe sporthal is opnieuw opgenomen in meerjarenplanning Pittem: “Nu is duidelijk dat we financieel gezond zijn om dit aan te kunnen”

De bouw van een nieuwe sporthal staat opnieuw op de planning in Pittem. In mei 2022 werd het project – goed voor een investering van 4 à 6 miljoen euro – in de koelkast gezet omwille van de onzekere financiële vooruitzichten. Vorige maand bleek echter dat Pittem 3,5 miljoen euro meer over had dan verwacht, waardoor de plannen nu dus

Lees meer »

Zomeraanwinst Nathan Huygevelde maakt zich op voor eerste seizoen bij KVK: “Het voelt echt als thuiskomen”

Voor Gilles Dewaele had KV Kortrijk al een andere speler aangetrokken: de twintigjarige middenvelder Nathan Huygevelde. Hij komt op huurbasis over van Union Saint-Gilloise, voor een seizoen met koopoptie. Naast Huygevelde zijn ook de transfers van verdediger Gilles Dewaele (28) en spits Nacho Ferri (19) al aangekondigd.
The post Zomeraanwinst Nathan Huygevelde maakt zich op voor eerste seizoen bij

Lees meer »