Tieltse beiaard krijgt flinke upgrade: “Voortaan kunnen we zelfs LikeMe spelen”

Op zaterdag 3 februari vindt in Tielt de jaarlijkse Dag van de Academies plaats. Niet alleen werd er een belevingsroute uitgewerkt, dankzij een samenwerking van de klas muziektheorie met organist Tom Hoornaert zal er zaterdag ook een uniek beiaardconcert met 25 volksliederen te horen zijn. “Dankzij een nieuw besturingssysteem hebben we veel meer muzikale mogelijkheden met de beiaard”, aldus Tom Hoornaert.

Traditioneel vindt de Dag van de Academies plaats in de gebouwen van de Tieltse academies, maar dit keer trekken beide academies naar buiten. Geïnspireerd door de thema’s magie en beweging werkten de beide academies samen een bijzonder parcours uit door de stad. Starten kan aan Malpertuis, waarna via de OLV-kerk; Huis Mulle, de Kortrijkstraat, het stadhuis en de academies richting de Europahal gegaan kan worden voor een afsluitend optreden. De route afleggen kan tussen 10 en 12 uur en tussen 14 en 16 uur.

Oude volksliederen

Maar er is meer. Dankzij een samenwerking van stadsbeiaardier Tom Hoornaert met leerkracht muziektheorie Sofie Vanherle en haar klas zal er zaterdagnamiddag bijzondere muziek te horen zijn van op de Hallentoren. “Heel recent werd er een gloednieuw besturingssysteem geïnstalleerd voor de beiaard”, legt Tom uit. “Het systeem biedt heel veel mogelijkheden, maar we moeten er natuurlijk ook muziek voor hebben. Dus ben ik gaan aankloppen bij collega Sofie met een voorstel. Zij werkte samen met haar klas een reeks geslaagde bewerkingen van oude volksliederen uit, die ik ondertussen programmeerde in de beiaard. Woensdag werd het systeem met succes getest en het werkt dus nog net op tijd voor de Dag van de Academies.”

In totaal werden er door de klas van Sofie, die zowel volwassenen als jongere studenten telt, 57 bewerkingen gemaakt van 25 verschillende liedjes, die zaterdag allemaal gespeeld zullen worden. Het gaat om werken van Brigitte Delrue, Ward De Saedeleer, Annalisa Devolder, Ezrah Ide, Ludwine Tack, Kailey Van Dorpe, Beatrijs Van Eyck, Bie Van Wiele, Flore Velghe en Thomas Verbrugghe. De melodieën van de volksliederen werden behouden, maar de studenten hebben er zelf een eigen stem aan gegeven.

‘Daar zat een wuf dat spon’

“De leerlingen waren razend enthousiast en het eindresultaat is schitterend. Iets oudere mensen zullen de liederen sowieso herkennen, maar dankzij dit project leerden ook jongeren de volksliederen kennen”, zegt de leerkracht “Onder meer Den uyl die op de pereboom zat, Al onder de weg van Malderen, Daar vaart een man op zee en Daar zat een wuf dat spon komen aan bod. Zaterdag komen ze allemaal aan bod in twee verschillende reeksen, eentje om 13.30 uur en eentje om 15.30 uur, telkens ongeveer 20 à 25 minuten lang.”

LikeMe

Zaterdag wordt de vuurdoop van het nieuwe systeem, maar ook in de toekomst zal de beiaard van de stadshalle ongetwijfeld blijven opvallen. “In de plaats van steeds dezelfde oude liedjes te spelen, kunnen we voortaan ook een pak hedendaagser uit de hoek komen”, aldus nog Hoornaert. “Pakweg liedjes van LikeMe of dergelijke zijn voortaan zeker ook een mogelijkheid. Die mogelijkheden ga ik voortaan samen met de beiaardstudenten met veel plezier verkennen.” (SVA)

The post Tieltse beiaard krijgt flinke upgrade: “Voortaan kunnen we zelfs LikeMe spelen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Oplichters slaan toe bij oudere mensen thuis in regio Torhout en doen zich voor als bankmedewerkers

Politiezone Kouter meldt dat ze verschillende aangiftes kreeg van vooral oudere slachtoffers, bij wie thuis een aanzienlijk geldbedrag werd ontfutseld. Woordvoerder Annemie Wittesaele maant aan tot waakzaamheid: “Noch medewerkers van Cardstop noch bankmedewerkers zullen aan huis komen!”
The post Oplichters slaan toe bij oudere mensen thuis in regio Torhout en doen zich voor als bankmedewerkers appeared first on KW.be.

Lees meer »

Pitemse hondenschool moet na zestig jaar op zoek naar nieuwe uitvalsbasis: “Alle suggesties zijn welkom”

Hondenschool De Sint-Elooisvrienden in Pittem is op zoek naar een nieuw stekje. De school huurt sinds jaar en dag een flink stukje grond achter het containerpark in de Fonteinestraat, maar kreeg dit voorjaar te horen dat de eigenaar de grond wil verkopen aan een projectontwikkelaar. Een nieuw plekje vinden is echter niet evident, want de noden van de club zijn

Lees meer »

De deal is helemaal rond: Zeno Debast ruilt Anderlecht in voor Sporting Lissabon, paars-wit vangt minstens 16 miljoen euro

Wat al een tijdje werd aangekondigd, is nu ook officieel bekrachtigd. Zeno Debast (20) verlaat Anderlecht en zet zijn carrière verder bij Sporting Lissabon, de Portugese kampioen. De Rode Duivel tekende tot de zomer van 2029. In z’n contract staat een afkoopclausule van 80 miljoen euro. Paars-wit vangt een initieel bedrag van 16 miljoen euro, een bedrag dat via bonussen

Lees meer »

VBS Duizendpluspoot wint VRT-wedstrijd en mag naar Olympische Spelen: “Lopen elke dag 1 mijl”

Sport Vlaanderen, MOEV en allerlei Vlaamse topsporters moedigen in aanloop naar de Olympische Spelen alle Vlaamse en Brusselse scholen aan om het olympische gevoel aan te wakkeren. De scholen konden ook deelnemen aan de VRT-wedstrijd ‘Plankgas naar de Spelen’. De finales werden recent in drie steden afgewerkt. De olympische bus trok nadien naar de winnende school, naar Duizendpluspoot in Sint-Eloois-Vijve.

Lees meer »

Crimineel licht juwelier op met sluw trucje

De Britse politie is op zoek naar een crimineel die een juwelier heeft opgelicht eind juni in Stoke-on-Trent. De man wou een gouden sieraad verkopen aan de juwelier, maar verwisselde het horloge na het wegen met een waardeloos kopie. De juwelier is zo’n 2.080 euro kwijt.

Lees meer »

Tom Van Grieken mikt op 13 oktober: zo wil hij bij de lokale verkiezingen het cordon laten sneuvelen

De opdracht voor Vlaams Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen is kristalhelder: mee in de cockpit van de macht komen. Op 13 oktober hoopt Tom Van Grieken voorgoed af te rekenen met het cordon sanitaire. Vlaams Belang trekt daarom vol vertrouwen naar de kiezer met een 43-puntenplan. Wat staat erin? En welk effect heeft het afschaffen van de stemplicht op hun resultaat?

Lees meer »

Opgepast voor fraude door ‘kaartophalers’: parket van Antwerpen verwacht piek tijdens zomervakantie

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen donderdag voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet momenteel al een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie.

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. VN: Al 1,9 miljoen mensen ontheemd in Gaza – Israëlische luchtaanvallen op Khan Younis en Rafah na evacuatiebevel

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten, zij moeten nu opnieuw op de vlucht. Dinsdag voerde het Israëlische leger meteen meerdere luchtaanvallen uit op beide plekken. Een ziekenhuisbron in Khan Younis meldt acht doden en

Lees meer »