“Serres duurzamer en kostenefficiënter verwarmen”: De Lovie wil CO2-voetafdruk beperken en krijgt hiervoor financiële steun

Met de installatie van een houtgestookte ketel in de serres, wil De Lovie de energie-efficiëntie verbeteren. Impact Together, het filantropisch bedrijfsfonds van BNP Paribas Fortis en beheerd door de Koning Boudewijnstichting, maakt twee miljoen euro vrij voor 14 verenigingen die hun gebouwen energie-efficiënter willen maken en hun mobiliteit duurzamer willen organiseren.

“Met de installatie van een houtgestookte ketel in de serres, willen wij de energie-efficiëntie verbeteren. Het hout komt uit eigen bos en vervangt het gebruik van gas. Wij investeren zo in een duurzame en innovatieve oplossing om de serres tijdens de winterperiode toch te gebruiken in tijden van energieschaarste en hoge brandstofprijzen. Het gebruik van de serres is van cruciaal belang voor de leerlingen van De Pinker en voor de werking van de hoeve”, verduidelijkt Eva Bouve, medewerker communicatie van De Lovie vzw. “Door het kiezen voor een houtgestookte ketel in plaats van een condenserende aardgasketel kunnen we energie-besparen en de uitstoot van CO2 met bijna 96 procent reduceren.”

Eigen hout

“In de serres teelt hoevewerking De Biotope in de winter stekjes, groenten (grondwitloof, veldsla…) en hopscheuten. De leerlingen van De Pinker leren er bloemen en planten kweken en verzorgen. Deze investering is van cruciaal belang om waardevolle activiteiten blijvend te organiseren voor onze ondersteunde jongeren en volwassenen. Vorige winter konden we deze activiteiten niet doen vanwege het ontbreken van verwarming in de serres. De gestegen energieprijzen dwongen ons om de serres onverwarmd te laten. We hopen om met deze investering dus ook kostenbesparend te werken op de verwarmingskosten, zodat er meer middelen beschikbaar blijven voor onze kerndoelstellingen.”

Met dit project wil De Lovie de serres in de winter duurzamer en kostenefficiënter verwarmen door gebruik te maken van snoei- en resthout uit hun eigen park. “De overstap van gas- naar houtverwarming zal resulteren in een jaarlijkse besparing van 80 ton CO2. Leerlingen en medewerkers van de hoeve zullen de serres opnieuw kunnen gebruiken tijdens de winter. Voor de jongeren draagt dit bij aan de ontwikkeling van verschillende vaardigheden zoals staand werken, fijn en grof werk, klasseerwerk en onderhoud. Zo verwerven zij belangrijke vaardigheden om later in de arbeidsmarkt te stappen. Daarnaast bieden de serres een rustige en persoonlijke werkplek. De houtgestookte ketel biedt een extra dagbestedingsactiviteit en creëert werkgelegenheid in de winter voor 40 hoevemedewerkers en leerlingen van De Pinker. Zij kunnen hout sprokkelen in het bos, meehelpen splitten en de ketel bijvullen. Het draagt bij aan een zinvolle dagbesteding en versterkt de betrokkenheid van beide groepen in het project.”

Winter 2025

In juni 2023 werd gestart met de eerste fase van het project, de initiatiefase. “Tijdens deze fase wordt er informatie verzameld over het probleem, het gebouw, de gebruikers van het gebouw, de financiële haalbaarheid…Sinds januari 2024 starten we met het definiëren van het project. De ontwerp- en voorbereidingsfase zal starten vanaf mei 2024. In augustus 2025 starten we met de installatie van de houtgestookte ketel, silo en het uithaalsysteem voor de silo. We hopen dat de ketel operationeel is tegen de winter van 2025.”

The post “Serres duurzamer en kostenefficiënter verwarmen”: De Lovie wil CO2-voetafdruk beperken en krijgt hiervoor financiële steun is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De Platse in Sint-Andries is volledig vernieuwd

De Platse in Sint-Andries kreeg een volledige heraanleg. Er kwam een gescheiden rioleringsstelsel en er is ook gezorgd voor meer groen en een betere toegankelijkheid. Vanaf maandag 8 juli kunnen de inwoners en bezoekers van Sint-Andries genieten van het vernieuwde plein.
The post De Platse in Sint-Andries is volledig vernieuwd appeared first on KW.be.

Lees meer »

Fandag Cercle Brugge lokt heel wat supporters: “Spektakel zit in ons DNA”

Cercle Brugge organiseerde zaterdag de traditionele fandag. Iedereen die groen-zwart een warm hart toedraagt, kon genieten van verschillende activiteiten in en rond het Jan Breydelstadion. De fans waren talrijk opgekomen. Een ‘galawedstrijd’ was er niet. Op het oefenterrein werd onderling door de spelers wel een wedstrijd gespeeld.
The post Fandag Cercle Brugge lokt heel wat supporters: “Spektakel zit in

Lees meer »

Diksmuide is een heel bijzondere boom rijker: de Tutjesboom

Diksmuide is sinds kort een heel bijzondere boom rijker: de Tutjesboom. Op het grasveld bij de bibliotheek en kunstenacademie Kadens kunnen kinderen symbolisch afscheid nemen van hun tutje en die in de boom hangen.
The post Diksmuide is een heel bijzondere boom rijker: de Tutjesboom appeared first on KW.be.

Lees meer »

Geen cassatieberoep tegen vrijspraak juwelier die overvaller doodschoot

De vrijspraak door het Gentse hof van beroep van de juwelier die in 2018 een overvaller doodschoot in de Gentse deelgemeente Oostakker, is definitief. Het openbaar ministerie tekent geen cassatieberoep aan tegen de vrijspraak wegens onweerstaanbare dwang, bevestigt het Gentse parket-generaal. De juwelier had in eerste aanleg nog tien maanden cel met uitstel gekregen.

Lees meer »

Na Middelkerke opent ijssalon Missault nu ook een vestiging in Westende-Bad: “Alles is puur en ambachtelijk, volgens de recepten van 1945”

De Zeedijk in Westende-Bad is een nieuwe, zoete trekpleister rijker. Onlangs openden Annelies Thomaes (29) en haar partner Simon Ronse (32) hun tweede ijssalon onder de naam ‘Missault’ op de Koning Ridderdijk 28. Voor het koppel is dit, na het succes van hun eerste zaak in Middelkerke – gelegen aan Zeedijk 60 – al hun tweede zaak aan de kust.<br

Lees meer »

KIJK. Laura Tesoro, Gustaph en Regi openen Q-Beach House en geven de aftrap voor tropische zomer

De Q-cocktails staan koud, het strand van Oostende wordt overspoeld door livemuziek en de Q-dj’s presenteren voortaan met de tenen in het zand en een zeebries door het haar. Het Q-Beach House heeft de deuren officieel geopend. Q-dj’s Jolien Roets, Vincent Fierens en Matthias Vandenbulcke gaven tijdens een feestelijke radioshow de aftrap voor een zomer die barst van de muzikale

Lees meer »

Fluxys biedt bijkomende hervergassingsslots voor lng aan in Zeebrugge

Gasbedrijf Fluxys heeft in de lng-terminal van Zeebrugge bijkomende langetermijnhervergassingsslots aangeboden voor de periode 2027-2044. Alle aangeboden capaciteit werd onderschreven op lange termijn, zo meldt Fluxys.
The post Fluxys biedt bijkomende hervergassingsslots voor lng aan in Zeebrugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Nieuw wapenbestand? VS en Israël zien mogelijke doorbraak na voorstel Hamas – Ziekenhuis in Zuid-Gaza “op breekpunt”

De Amerikaanse regering is optimistisch dat een nieuw voorstel van de extremistische Palestijnse organisatie Hamas kan leiden tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Er is een “doorbraak” bereikt op een punt waarover tot nu toe geen overeenstemming werd gevonden, zegt een vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering. Lees hier de ontwikkelingen van vrijdag 5 juli terug.

Lees meer »