Passchendaele museum pakt uit met twee nieuwigheden: “Pakkende totaalbeleving”

Het Passchendaele museum opende op 1 februari opnieuw de deuren. Bezoekers kunnen er de gloednieuwe belevingsruimte en tijdelijke tentoonstelling ontdekken. Hiermee blijft het museum het verhaal van de slag van Passendale en de vele slachtoffers brengen.

Het museum blijft een grote toeristische troef in Zonnebeke. Vorig jaar waren er opnieuw 102.000 bezoekers. “Dat is meer dan wat we geschat hadden,” zegt schepen Joachim Jonchkeere. “ Na de mindere periode van corona, vinden de toeristen opnieuw de weg naar ons museum. Om de aantrekkelijkheid te behouden, blijft vernieuwen de boodschap. Met de steun van de provincie werd een nieuwe belevingsruimte gecreëerd. Krachtige visualisaties, op maat gemaakte muziek door Jef Neve en metershoge geprojecteerde historische beelden duiden de slag chronologisch. Het is een echte totaalbeleving waarbij de bezoeker volledig ondergedompeld wordt in het verhaal en het landschap. Als bezoeker maak je er echt deel van uit.”

Echoes of War

In het kader van het WO I-themajaar Landscapes/Feel Flanders Fields van toerisme Vlaanderen en Westtoer, opent het museum de tijdelijke tentoonstelling Echoes of War. De rol van het landschap als getuige en drager van oorlogsverhalen staat hier centraal. De bezoekers worden meegenomen doorheen de geschiedenis van het landschap. Ze volgen aan de hand van persoonlijke verhalen de tocht van een gewone soldaat van begin tot einde. Hier zijn de Passchendaele archives van het museum de basis geweest voor de uitwerking. De tentoonstelling moedigt de bezoeker ook aan om het landschap rondom het museum te ontdekken na het bezoek.

Kindvriendelijk

De jongste bezoekers kunnen nog steeds via Lisa, haar neefje Louis en museumratje Maurice op tocht doorheen het museum met een plooikaart en luisterspel op maat. De interactieve momenten zijn uitgebreid en zorgen ervoor dat ook de kinderen geboeid kennismaken met dit stukje geschiedenis.

Het Passchendaele museum is elke dag open van 1 februari tot en met 17 november van 10 tot 17 uur. Meer info en tickets op www.passchebndaele. be. Gratis voor inwoners van Groot Zonnekeke.

The post Passchendaele museum pakt uit met twee nieuwigheden: “Pakkende totaalbeleving” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

S-Plus viert kaart- en teerlingbakkampioenen

In VC De Geus werden de kaartkampioen en de teerlingbakkampioen van de seniorenbeweging S-Plus gevierd. Bij de kaarters eindigde Frank Devolder op de derde plaats, tweede werd Yvan Dejaegher. De beker voor kampioen 2023-2024 werd overhandigd aan Jean-Pierre Amme. De laatste plaats was bestemd voor Jenny Vandekerchove. Voor wie niet kaart is er ook een
The post S-Plus viert

Lees meer »

Emily (11) sterft aan kanker omdat haar mama bloemist was: hoe gevaarlijk is een bosje bloemen?

“Een slecht lotje”, zeiden de dokters toen Emily op haar elfde overleed aan leukemie. Maar ondertussen weet haar mama beter. “Mijn dochter is ziek geworden doordat ik tijdens de zwangerschap langdurig ben blootgesteld aan pesticides op snijbloemen”, vertelt Laure Marivain. Welke risico’s lopen bloemisten? En hoe ongezond is een bosje bloemen op je keukentafel?

Lees meer »

Eindhoven bereidt zich voor op Dutch Design Week: “Als je hier rondloopt, heb je het idee dat het nog goed kan komen met de wereld”

Nog heel even en dan verandert Eindhoven voor negen dagen in het epicentrum van de Dutch Design Week (DDW). Internationale bezoekers stromen dan met zo’n 350.000 toe om het werk van zowel opkomende als gevestigde ontwerpers te bewonderen. “Het is het een van de meest toonaangevende evenementen op het vlak van design in de wereld”, klinkt het bij de organiserende

Lees meer »

KIJK. Russische tiener die kritische tekening maakte over oorlog omhelst vader innig na vrijlating uit strafkamp

Aleksej Moskaljov, die in Rusland werd vastgehouden nadat zijn dochter (13) een kritische tekening had gemaakt over de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, is vrijgelaten. Op beelden is te zien hoe Masja haar vader innig knuffelt na zijn vrijlating. Aleksej is opgelucht dat hij zijn dochter eindelijk kan omhelzen. In het strafkamp dacht hij voortdurend aan haar.

Lees meer »

Mysteries aan Australische en Canadese kust: aangespoelde zwarte ballen en kleverige witte massa houden kustbewoners bezig

Twee stranden in het Australische Sydney zijn gesloten nadat daar honderden zwarte ballen zijn aangespoeld. Mogelijk gaat het om teerballen. Ook de Canadese oostkust is in de ban van mysterieuze objecten die aanspoelen. Wetenschappers zijn er nog niet achter wat de kleverige witte massa is die sinds kort overal op het strand van Newfoundland te vinden is.

Lees meer »

Ieperse kandidaat-burgemeester met gezonde spanning naar stembus: “Ik hoop dat vanaf morgen iedereen weer normaal kan doen tegen elkaar”

Kandidaat-burgemeester Emmily Talpe, Katrien Desomer en Philip Bolle kijken met spanning uit naar de uitslagen in Ieper deze namiddag. De manier waarop de afgelopen weken campagne gevoerd werd heeft wel voor wrijvingen gezorgd tussen Team Ieper en Vooruit. “Ik hoor van nogal wat mensen dat de campagne van Vooruit eigenlijk afbraakpolitiek was en niet zo koosjer”, aldus burgemeester Emmily Talpe.<br

Lees meer »

Sint-Arnolduskoor van de Steenbrugse abdij bestaat 50 jaar: “Vieren met nieuw boek met zeldzame documenten”

De abdijkerk in Steenbrugge, nog steeds toegankelijk voor bezoekers, ademt een serene sfeer uit. Elke zondag en ook op de kerkelijke feestdagen zorgt het Sint-Arnolduskoor er voor Gregoriaanse gezangen. Het koor bestaat 50 jaar en dat wordt zondag 20 oktober met de voorstelling van een nieuw boek gevierd.
The post Sint-Arnolduskoor van de Steenbrugse abdij bestaat 50 jaar: “Vieren

Lees meer »

Sonic City line-up compleet

Met de drie nieuwe aanwinsten Actress, Steve Gunn en Real Farmer is de affiche van Sonic City compleet en kan het aftellen naar november nu echt beginnen.
The post Sonic City line-up compleet appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Hier kan je een tv-serie over maken”: hoe diefstal van 1.400 kilo coke door nepagenten in Antwerpen leidt tot golf van geweld

Nadat drie nepagenten 1,4 ton cocaïne stalen uit de Antwerpse haven, verspreidt zich nu een vloedgolf van geweld over Nederland, Dubai én ons land. De politie probeert alle feiten aan elkaar te breien: van ontvoeringen en martelingen tot aanslagen. Wat is er aan de hand? Een overzicht van het spoor van geweld, dat start in Antwerpen.

Lees meer »