Levend Boek Aaron Braem (37) lijdt aan een spierziekte: “Mijn levensloop gaat sneller”

Op zaterdag 3 februari is Aaron Braem een van de Levende Boeken in de Poperingse bibliotheek. De 37-jarige Aaron is geboren met Becker spierdystrofie, waardoor zijn spieren verzwakken. “De ene dag kan ik nog iets, de andere dag niet. Dat ging ook zo met wandelen”, zegt Aaron.

“Een levend boek zijn, dat doe ik niet speciaal voor mezelf, maar wel om mensen te laten kennismaken met iemand in een rolstoel. Ik ben geboren met de spierziekte van Becker. Ik kon vroeger wel wandelen, maar door de ziekte takelen mijn spieren af”, zegt Aaron Braem.

De meer bekende ziekte van Duchenne is een erfelijke spierziekte die bijna alleen voorkomt bij jongens en mannen. Dat komt doordat de fout in het erfelijk materiaal op het X-chromosoom ligt. Aaron heeft een vertakking van die ziekte, namelijk Becker spierdystrofie. Door de ziekte verzwakken de spieren. “Duchenne is de zwaardere versie, Becker is wat milder”, zegt Aaron.

Waar andere mensen na het sporten bijvoorbeeld spierpijn ervaren, omdat de spieren tijd nodig hebben om te herstellen, is er bij Aaron geen herstel meer mogelijk. “Wat ik verbruik aan spieren, ben ik kwijt. Het bindmiddel om spieren aan te maken, is er simpelweg niet meer. De spierverzwakking begint bij de benen. Ik ervaar verlammingsverschijnselen, maar heb wel nog steeds gevoel in mijn benen.”

De ziekte van Becker wordt overgedragen van moeder op zoon. “Mijn twee zussen zijn drager van de ziekte. Toen ik drie jaar was, werd duidelijk dat er iets mis was. Ik werd trager, wat luier. Toen vielen ook enkele puzzelstukken samen. De neven van mijn moeder en mijn moeders oom hadden ook mijn ziektebeeld, maar in die tijd zag de medische wereld er anders uit.”

Buitenbeentje

“Als kind ben ik altijd het buitenbeentje op sportgebied geweest, maar ik werd goed omringd. Nu woon ik in een kangoeroewoning met mijn ouders. Door een aangepaste wagen kan ik nog steeds zelfstandig op pad. Mijn ziektebeeld is nu wat erger, waardoor ik er zelf voor gekozen heb om even niet meer met de auto te rijden. Voor mijn eigen veiligheid, maar ook die van anderen.”

Zijn levensloop gaat sneller dan een ander, maar hij staat positief in het leven. “Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik mijn hoofd onder water wou steken. Een mens is flexibel en past zich soms automatisch aan nieuwe situaties aan en dat is bij mij ook het geval. De ene dag kan ik nog iets, de andere dag niet. Dat ging ook zo met wandelen. Van de ene op de andere dag ging dat gewoon minder vlot”, vertelt Aaron. “Mijn toekomst is onzeker, we zitten in een onomkeerbare fase. Er is wat onzekerheid door het verdere verloop van mijn ziekte. Mijn spieren takelen af. ‘s Nachts slaap ik met een ademhalingstoestel, omdat ook mijn borstspieren aangetast raken. Ademen wordt daardoor moeilijker.”

Toch prijst Aaron zich gelukkig. “Mijn familie en ik zijn voor de vooruit. Het leven is niet simpel, iedereen wordt geconfronteerd met tegenslag. Het is hoe je ermee omgaat. Zelfs als iemand me moet komen eten geven, zal ik nog steeds doorgaan. In België heb ik tenminste de kans om met mijn ziektebeeld te leven, anderen hebben dat geluk zelfs niet.”

Info: poperinge.bibliotheek.be/levende-bibliotheek

The post Levend Boek Aaron Braem (37) lijdt aan een spierziekte: “Mijn levensloop gaat sneller” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Blankenbergse oppositie vraagt duidelijkere signalisatie autoluw centrum

De Blankenbergse oppositiepartij CD&V verlangt van de meerderheid dat het autoluw centrum beter aangegeven zou worden. “De communicatie is ondermaats en verwarrend. Het stadsbestuur misbruikt het woord ‘veiligheid’ om de stadskas te vullen”, klinkt het. De partij zette daarom zelf een actie op het getouw.
The post Blankenbergse oppositie vraagt duidelijkere signalisatie autoluw centrum appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tom Van Grieken haalt zwaar uit naar de ‘Nieuwe Vooruit Alliantie’: “Onze 1.000.000 kiezers bij het grof huisvuil gezet”

Vlaams Belang was de grootste winnaar van de verkiezingen van 9 juni, maar wordt volgens de partij zelf door de N-VA brutaal aan de kant geschoven bij de Vlaamse formatie. Partijvoorzitter Tom Van Grieken haalde daarom zaterdag op het programmacongres voor de lokale verkiezingen in de Nekkerhal in Mechelen zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie met de steun van

Lees meer »

KSV Pittem A hoopt op rustig seizoen in tweede provinciale

KSV Pittem A kon na een sterke eindronde alsnog de promotie naar tweede provinciale bewerkstelligen. De promovendus kon de huidige kern bijeen houden en aanvullen met een zestal nieuwkomers. Zij krijgen Pieter Danneels als sportieve baas.
The post KSV Pittem A hoopt op rustig seizoen in tweede provinciale appeared first on KW.be.

Lees meer »

Meester Filiep (63) aan laatste schooldag toe in ‘t Polderhart: “Afscheid van een natuurtalent”

‘t Polderhart in Zuienkerke verliest straks een monument: meester Filiep trekt er vrijdag na 34 toegewijde schooljaren voor het laatst de deur van het de ‘Plukjesklas’ achter zich dicht. Zijn schoolcarrière was een roeping. “Het heeft mij op alle vlakken ontzettend verrijkt.”
The post Meester Filiep (63) aan laatste schooldag toe in ‘t Polderhart: “Afscheid van een natuurtalent” appeared

Lees meer »

KIJK. Zo ziet “mogelijk catastrofale” orkaan Beryl die op Caraïben afstevent eruit vanuit de ruimte

Orkaan Beryl, die momenteel door het Caribisch gebied raast en al aan land is gegaan op het eiland Grenada, is opgeschaald naar categorie 5. Het gaat om de hoogste categorie die het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) toekent. Bovenstaande satellietbeelden tonen hoe de volgens het NHC “mogelijk catastrofale” storm de zuidoostelijke Caraïben nadert.

Lees meer »

Meer dan 270 arrestaties na plunderingen bij anti-regeringsprotest in Kenia

In Kenia heeft de politie meer dan 270 mensen gearresteerd voor plunderingen en het plegen van geweld tijdens het anti-regeringsprotest gisteren. Al 2 weken lang komen vooral jongeren op straat om te betogen tegen de plannen van de regering om belastingverhogingen in te voeren. De plannen zijn intussen ingetrokken, maar de betogers hebben nu extra eisen en vragen onder meer

Lees meer »

Erebrandweerman Franky Vermeulen (63) uit Moorslede is overleden: “Hij was van goudwaarde voor de werking van de brandweer”

In het AZ Delta Rumbeke is Franky Vermeulen (63) overleden. Hij was erebrandweerman van de brandweer Moorslede en lid van wandelvoetbalploeg Old Stars SV Moorslede. Franky was de echtgenoot van Greta Debrauwer en woonde in de Emiel Jacqueslaan.
The post Erebrandweerman Franky Vermeulen (63) uit Moorslede is overleden: “Hij was van goudwaarde voor de werking van de brandweer” appeared

Lees meer »

Blankenbergse vishandelaar pronkt met zeldzame albino kreeft: “Kans van één op een miljoen”

Vishandel Simonne in Blankenberge pakt uit met een ‘specialleke’: een knaloranje albino kreeft. Volgens zaakvoerder Norman Schiltz een uiterst zeldzaam fenomeen. “De kans is één op een miljoen.” Het dier kreeg intussen ook een naam.
The post Blankenbergse vishandelaar pronkt met zeldzame albino kreeft: “Kans van één op een miljoen” appeared first on KW.be.

Lees meer »