“Er zijn nu al 8.000 onschuldige kinderen omgekomen in Gaza”:Palestijn Mozat verloor 12 jaar geleden zoon Ali (4) bij israëlisch bombardement

De Palestijn Mozat Al Shawaf die in Harelbeke woont, vraagt aandacht voor onschuldige kinderen die sterven in de Gaza-oorlog. “Mijn oudste zoon Ali, die toen 4 jaar was, werd gedood bij een Israëlisch bombardement. In de huidige oorlog zijn er al ruim 8.000 onschuldige kinderen omgekomen: hopelijk beseft iedereen dat”, zegt Mozat.

Mozat Al Shawaf (43) vertelt zijn verhaal over de oorlog in de Gazastrook op een rustige, serene manier. “Zelf wil ik niet met een foto in de krant, ik wil wel het verhaal brengen van een onschuldig kind”, zegt hij. Met zijn verhaal wil Mozat ook aandacht vragen voor de vele onschuldige kinderen die sterven tijdens die oorlog. Hij verloor in 2012 zijn oudste zoontje Ali, toen 4. “Ali overleed ter plekke bij een Israëlisch bombardement en ikzelf werd levensgevaarlijk gewond. We speelden op een voetbalveld in Abasan al-Kabira, zo’n 4 kilometer van de Israëlische grens, toen bij die luchtaanval een raket insloeg”, vertelt Mozat, die al ruim een dozijn keren geopereerd is.

“Ik lag een hele tijd in coma. Grote stukken van mijn lichaam waren weggerukt en ze hebben die proberen te herstellen door goede weefsels van mijn lichaam over te planten naar de getroffen spierweefsels, spieren en lichaamsdelen. De revalidatie was erg lang, maar ik ondervind nog altijd last. Ik kan moeilijk bewegen.” Mozat geraakte weg uit Gaza naar Turkije in 2016. In 2017 belandde hij in België, waar hij asiel aanvroeg. Eerst in Brussel, later in Harelbeke. Hij woont er sinds augustus 2023 met zijn vrouw Fatma en hun 7 kinderen. In Gaza was Mozat administratief medewerker bij de overheid.

“We kunnen hier overleven, maar het is lastig. Ik kan niet werken wegens invaliditeit. Ik kan ook niet meer sporten en moet dus thuis blijven of als het kan een klein wandelingetje doen naar de moskee, als ik me goed genoeg voel.”

Contact met gsm

De kinderen gaan naar de GO! Basisschool Ter Gavers en de Gusco. “Het is daar leuk”, zegt zoon Ibrahim in keurig Nederlands. Mozat kijkt veel televisie en werkt ook vooral met zijn gsm. “De televisie is onze enige communicatiebron om iets te zien of te weten te komen over Gaza, waar de ellende groot is en het drinkwater en voedsel schaars geworden is”, vertelt Mozat verder.

“Met mijn gsm houd ik contact met mijn broer en zijn zoontje Mohammed. Die jongen is duidelijk erg bang als ik hem zie op mijn scherm en hij zou graag naar hier komen. Het is mijn droom de zoon van mijn broer naar hier te halen. Ik maak een afspraak met de stad.” Mozat is ondertussen Belg en spreekt Nederlands, net als zijn kinderen. Zijn echtgenote Fatma, die pas in 2019 naar België kwam, zit in een naturalisatieprocedure om Belg te worden.

“Veel familie, vrienden en kennissen vonden al de dood in de Gazastrook. Dat blijft onwezenlijk, haast niet te bevatten. De cijfers van Unicef zijn ook ontstellend. Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid heeft het conflict nu al aan meer dan 24.000 Palestijnen het leven gekost. Onder hen minstens 8.000 kinderen. Ik heb verdriet voor de kinderen, je mag ze niet vergeten. Dat aantal stijgt elke dag. Wij leven hier maar ons hoofd zit in Gaza. De mensen hier begrijpen dit. Ik ga nooit hulp vragen, ik ben geen vrager. Als mensen willen helpen zijn ze welkom.”

The post “Er zijn nu al 8.000 onschuldige kinderen omgekomen in Gaza”:Palestijn Mozat verloor 12 jaar geleden zoon Ali (4) bij israëlisch bombardement is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Landschapsarchitect Paul Deroose toont eigen tuin in Jabbeke: “En ik ben aanwezig voor rondleiding en info”

Op zondag 30 juni kan je de Engelse cottagetuin van tuin- en landschapsarchitect Paul Deroose bezoeken in Jabbeke. De man is de bezieler van heel wat openbaar domein in Jabbeke, daarom alleen is een bezoek aan de tuin en bij de Stalhillenaar meer dan een bezoekje waard.
The post Landschapsarchitect Paul Deroose toont eigen tuin in Jabbeke: “En ik

Lees meer »

Personeel Beaulieu Komen kiest niet voor staking

Bij textielbedrijf Beaulieu in het Henegouwse Komen heeft het personeel beslist om het werk niet neer te leggen. De onderhandelingen over de plannen van het bedrijf om bijna 140 jobs te schrappen, gaan eind augustus pas voort.
The post Personeel Beaulieu Komen kiest niet voor staking appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE SPANJE-GEORGIË. Achterstand komt als donderslag bij heldere hemel, klaart het voor rust nog op voor de Spanjaarden?

De Spanjaarden maakten op dit EK voetbal als een van de weinige toplanden wel indruk door in een groep met Italië en Kroatië 9 op 9 te halen. EK-debutant Georgië beleefde dan weer een sprookje: het klopte in de laatste match verrassend Portugal en stootte zo als derde door naar de volgende ronde. Krijgt dit sprookje een vervolgverhaal of worden

Lees meer »

Heel wat jonge gezichten, met toch nog enkele vaste waarden: CD&V en RKD hebben volledige lijst klaar voor gemeenteraadsverkiezingen

Zopas vonden inwoners van Wingene en Ruiselede een folder in de bus met de volledige eenheidslijst waarmee CD&V-RKD naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober stapt. De lijst telt heel wat jonge gezichten, met toch nog enkele vaste waarden. Opvallend: huidig schepen voor Openbare Werken in Ruiselede, Marc De Muynck, stelt zich niet meer kandidaat. “Ik ruim vrijwillig de plaats voor een

Lees meer »

Hooggerechtshof VS verwerpt ‘socialemediazaak’: overheid mag bedrijven vragen om inhoud te verwijderen

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een zaak verworpen die was gericht tegen de wijze waarop de overheid zich bemoeit met socialemediabedrijven. Het hof concludeerde dat de staten en socialemediagebruikers die naar de rechter waren gestapt niet hebben aangetoond dat ze zelf gedupeerden zijn, berichten Amerikaanse media. Daarom wordt de zaak verder niet behandeld.

Lees meer »

Buurtbewoners en familieleden reageren verslagen na schietpartij in Sint-Gillis: “Het ene moment drink je een koffie op een terras. Het volgende schieten ze je neer”

Bij een schietpartij op een terras van een café afgelopen nacht in Sint-Gillis bij Brussel zijn minstens twee mensen omgekomen. Twee anderen zijn gewond en vechten voor hun leven. Hoewel de zaak veel weg heeft van een drugsafrekening, lijken de slachtoffers op het verkeerde moment op de verkeerde plaats geweest te zijn.

Lees meer »

Meer Fransen trekken naar de stembus: opkomst fors hoger dan normaal

De opkomst voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk lag zondagmiddag rond 25,9 procent. Dat is een pak hoger dan de 18,4 procent op hetzelfde tijdstip in 2022, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1997, toen de laatste vervroegde parlementsverkiezingen werden gehouden, lag de participatie op 22,74 procent op het middaguur.

Lees meer »

Grote banken in de Verenigde Staten doorstaan stresstest van centrale bank

De grootste Amerikaanse banken zijn volgens de Federal Reserve nog steeds bestand tegen een zware economische en financiële crisis. De centrale bank van de Verenigde Staten maakte de resultaten van de jaarlijkse stresstest woensdag bekend. De verliezen die de kredietverstrekkers zouden lijden waren bij de test dit jaar wel groter dan vorig jaar, verklaarde vicevoorzitter voor bankentoezicht Michael Barr.

Lees meer »