Boze boeren op grens Wervik en Komen-Waasten

Op verschillende plaatsen in het land kwamen landbouwers vandaag op straat om hun stem te laten horen. Op de grens van Komen-Waasten en Wervik werd de RN58 afgesloten, een belangrijke verkeersader die Frankrijk met Vlaanderen verbindt. “De vraag is niet of we bij controle een boete krijgen, de vraag is hoe hoog ze zal zijn!”

De bijeenkomst, pal op de grens tussen Wallonië en Vlaanderen, werd georganiseerd door een inderhaast bijeengeroepen comité. “Net zoals de rest van onze collega’s voelen ook wij de druk van de enorme chaos aan regels”, verduidelijkte José Ryckebosch. De spreekbuis van de beweging, zelf landbouwer en gemeenteraadslid in Komen-Waasten, nam geen blad voor de mond.

Verschillende regelgevingen

“We zitten hier in een uithoek van het land, veelal vergeten en daarom is het belangrijk om ook hier onze stem te laten horen. Wat weinig mensen weten is dat we hier pal op de gewestelijke grens liggen, waardoor heel wat boeren hier op één en hetzelfde bedrijf twee verschillende regelgevingen moeten toepassen. Wallonië is immers minder streng dan Vlaanderen wanneer het op de landbouw aankomt. Je zal als boer maar zo’n chaos aan administratie beheren.”

José hoopte op een 70-tal deelnemende boeren, die een filterblokkade zouden opwerpen. Het werden er uiteindelijk meer dan 130 en de volledige RN58 werd afgesloten. “We willen de mensen helemaal niet gijzelen maar willen onze stem laten horen”, zuchtte Dirk. De man heeft een melkveebedrijf in Wervik en dreigt te bezwijken onder de tsunami van wetten.

Voortdurende controles

“Je moet weten dat we voortdurend gecontroleerd worden. Het is in onze stiel niet de vraag of we al dan niet een boete zullen krijgen. Van zodra we een controleur op het erf zien verschijnen, weten we dat het prijs is en stellen we ons enkel de vraag over hoe hoog de boete deze keer zal zijn. Heel wat van onze collega’s sluiten leningen af om hun boetes te kunnen betalen. Die leningen komen bovenop leningen die ze al lopende hebben om zich naar de norm te kunnen stellen. Men wil absoluut de boer als boeman afschilderen en zowat alles is onze schuld. De grootste vervuilers? Die laten ze met rust.”

Schepen toont begrip

Via het op- en afrittencomplex kon het verkeer alsnog, zij het dan met aanzienlijke vertraging, van en naar Frankrijk rijden. Op de RN58 zelf installeerden de betogers zich met enkele barbecues en zelfs een mobiele frituur. Ook enkele lokale politici verschenen ter plaatse, zoals Werviks schepen Yves Gobin. “Als lokaal bestuur hebben wij hier weinig grip op maar we begrijpen de noodkreten van de landbouwers. Vooral hier in de grensstreek, waar we niet alleen met een landsgrens maar ook een regiogrens zitten, is het vaak een complete chaos van wetten en regels. Heel wat van het landbouwbeleid wordt op Europees niveau bepaald, waardoor het contact met de dagelijkse realiteit volledig verdwijnt. Als lokale politici is het onze plicht te luisteren naar de landbouwers en hun zorgen via onze partijen tot in Europa te laten horen.”

De sfeer op de RN58 bleef gemoedelijk, met de politie die discreet een oogje in het zeil hield. De actievoerders lieten weten dat ze rond 18 uur de plaats zouden beginnen ontruimen.

The post Boze boeren op grens Wervik en Komen-Waasten is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Apotheek Omni-Chimie zit niet langer meer op de Markt in Langemark, maar in nieuwbouw wat verderop: “Veel toegankelijker”

De vestiging van apotheek Omni-Chimie op de Markt in Langemark verhuisde naar een nieuwbouw enkele meters verder. Niet alleen is het pand veel ruimer en beter toegankelijk voor mensen in een rolstoel, buiten hangt er nu een muurautomaat waar je ook ’s nachts en op zondag zowat het hele aanbod behalve geneesmiddelen kan kopen.
The post Apotheek Omni-Chimie zit

Lees meer »

Fluxys biedt bijkomende hervergassingsslots voor lng aan in Zeebrugge

Gasbedrijf Fluxys heeft in de lng-terminal van Zeebrugge bijkomende langetermijnhervergassingsslots aangeboden voor de periode 2027-2044. Alle aangeboden capaciteit werd onderschreven op lange termijn, zo meldt Fluxys.
The post Fluxys biedt bijkomende hervergassingsslots voor lng aan in Zeebrugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hooggerechtshof VS geeft Trump deels gelijk: president gedeeltelijk immuun tegen vervolging Capitoolrellen. Trump: “Grote overwinning voor grondwet en democratie”

Het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington DC heeft met 6 tegen 3 geoordeeld dat Donald Trump deels presidentiële immuniteit genoot tijdens de bestorming van het Capitool in 2021. Een vonnis over Trumps vermeende beïnvloeding van de verkiezingen in 2020 vóórdat de Amerikanen in november naar de stembus gaan, lijkt daardoor steeds minder waarschijnlijk.

Lees meer »

Hawk Tuah-vrouw (23) doorbreekt stilte na wilde geruchten: “Mijn vader is helemaal niet boos”

De 23-jarige Hailey Welch, beter bekend als het Hawk Tuah-meisje, heeft een week na haar wereldberoemde video de stilte doorbroken. In haar eerste publieke interview maakt de jonge Amerikaanse korte metten met enkele wilde geruchten die de afgelopen dagen hardnekkig op sociale media circuleren. Ook onthult ze dat ze – sinds haar inmiddels legendarische woorden – de meest absurde aanbiedingen

Lees meer »

LIVE F1. Norris snelste in de eerste twee oefensessies

De ogen van de Formule 1-wereld zijn dit weekend gericht op de Grote Prijs van Groot-Brittannië. Vorig jaar kwam Max Verstappen als eerste over de streep in Silverstone. Wie pakt zondag de zege? Volg hier het nieuws in aanloop naar de race en uiteraard de wedstrijd zelf.

Lees meer »

Fly-In en spectaculaire demo’s op vliegveld Moorsele

De tractor rijdt op de landingsbaan van het vliegveld van Moorsele. Die moet, door de vele regen, bijgewerkt worden om klaar te zijn voor de zevende Fly-In. Op zaterdag 6 en zondag 7 juli staan er immers vijftien vliegdemonstraties gepland. Luc Audoore kijkt er alvast naar uit.
The post Fly-In en spectaculaire demo’s op vliegveld Moorsele appeared first on

Lees meer »