Tentoonstelling ‘Draad’ in Kortrijks museum Texture trekt op twee dagen tijd al meer dan 300 bezoekers aan

Op zaterdag 27 januari werd de tentoonstelling ‘Draad’ officieel geopend in het Kortrijkse Museum Texture. Op twee dagen tijd trok de tentoonstelling al meer dan 300 bezoekers.

‘Draad’ zoomt in op de veelzijdigheid van textiel. Deze groepstentoonstelling verzamelt verhalen van dertig kunstenaars in een intrigerende mix van technieken, materialen en interpretaties. De expo loopt tot zondag 18 februari.

Textiel is een van de oudste materialen die de mensheid kent en een van de eerste vormen van technologie die ontwikkeld werd. Vanuit dat gegeven vertellen dertig nationale en internationale kunstenaars(duo’s) in een mix van technieken, materialen en interpretaties over hun zoektocht naar identiteit en een visuele representatie van maatschappijkritische vraagstukken. Tijdens de expo Draad ontdek, bewonder en ervaar je hoe veelzijdig de wereld van textielkunst is. Draad is een viering van de creatieve vrijheid van textiel. Dagelijks komen we met textiel in aanraking, van de lakens waarin we slapen, over de handdoeken waarmee we ons afdrogen tot de kleren die we op onze huid dragen.

Nieuwe bezoekers blijven aantrekken

“We hebben als stad een lange en persoonlijke geschiedenis met textiel: textiel, vlas, linnen, weven, garen, draden, het zit in ons DNA. We hebben een vlasverleden en ook een vlastoekomst. Texture bestaat tien jaar en de stad en het museum zijn blijvend op zoek hoe we nieuwe bezoekers kunnen aantrekken. Deze tentoonstelling is een sterke manier om dat te doen, dankzij de scenografie van Han Decorte”, duidde burgemeester Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester) bij de opening.

Texture besloot om samen met de organisatie Kunstwerkt rond dit thema aan de slag te gaan en lanceerde in het najaar van 2023 een open call -met meer dan 600 inzendingen- waarin ze op zoek gingen naar kunstenaars die textiel, in de breedste zin van het woord, verwerken in hun creaties.

“Sommige werken zijn verrassend als je het textiel van vroeger er in ontdekt”

“Als we onze cijfers bekijken hadden we het voorbije weekend al ruim 300 bezoekers over de vloer gehad: 310 om exact te zijn. We hopen natuurlijk dat er heel veel mensen komen kijken, want het is echt een mooie expo”, zegt Ann Vanrolleghem van Communicatie Musea & Tentoonstellingen.

Ook Mariette en Jozef uit Kortrijk bezochten de tentoonstelling. “Het is mooi opgesteld en toont een grote diversiteit aan werken en kunstwerken. Sommige werken zijn verrassend als je het textiel van vroeger er in ontdekt, er zit wel overal een verhaal achter”, zegt Mariette. “Een treffend werk is dat van Sara Boumkwo uit Gent die een ode aan haar vader brengt die meer dan 34 jaar geleden zijn thuisland Kameroen achterliet op zoek naar een ‘beter’ leven. Vanuit haar archief aan foto’s en ervaringen creëerde ze op katoen en jeans beelden die diepgewortelde vooroordelen over zwarte mensen in vraag stellen. De mooie brochure legt dat zeer duidelijk uit”, aldus Jozef.

De expo loopt tot zondag 18 februari. Leuk detail: bij de tentoonstelling is een familieaanbod voorzien door De Veerman. Trek de stofjas aan en ga zelf creatief aan de slag. Vragen aan het onthaal volstaat. Op 2 februari is het Museumzondag. Elke eerste zondag van de maand is een bezoek aan Texture gratis.

The post Tentoonstelling ‘Draad’ in Kortrijks museum Texture trekt op twee dagen tijd al meer dan 300 bezoekers aan is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Het leek een voetnoot, maar het nieuws van Vanessa was géén detail”: dit gebeurt er in het nieuwe seizoen van ‘Familie’

De seizoensfinale van ‘Familie’ blijft nazinderen bij de soapfans. Niet alleen vanwege de verrassende plottwists, ook omdat er enkele nieuwe verhaallijnen in gang werden gezet, die veel onheil en strubbelingen doen vermoeden. Er staat de kijker volgend seizoen sowieso veel te wachten, maar niet alles is nog één grote verrassing. Babygehuil, comebacks of een verhuis: wij zetten alle hints en

Lees meer »

“Zo goed zijn ze eigenlijk niet”: Van Gerwen ook na afstraffing niet onder de indruk van duo Huybrechts-Van den Bergh

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft Van den Bergh de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de

Lees meer »

EXCLUSIEF. 6 slachtoffers getuigen over fraude van Limburgse ‘Wolf of Wall Street’ en zijn kompanen: “Ik ben alles kwijt”

“Op het einde van de rit was ik alles kwijt.” De cryptofraudezaak rond ex-wielrenner Stijn V. (45) uit Sint-Truiden, waar HLN gisteren als eerste over berichtte, neemt steeds grotere proporties aan. Al zes slachtoffers hebben zich bij onze redactie gemeld: hun getuigenissen geven een hallucinante inkijk in de werkwijze van de Limburgse ‘Wolf of Wall Street’ en zijn kompanen. Zelfs

Lees meer »

Sociale kruidenier en noodopvang in gewezen rijkswachterswoningen in Dentergem

De gemeente Dentergem gaat in twee voormalige rijkswachterswoningen in de Kasteeldreef de komende jaren ruimte vrij maken voor een sociale kruidenier en crisiswoningen. “We nemen met dit project zelf stappen voor een oplossing voor vijf gezinnen en alleenstaanden in crisis”, klinkt het.
The post Sociale kruidenier en noodopvang in gewezen rijkswachterswoningen in Dentergem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Westerscheldetunnel in Zeeland wordt tolvrij vanaf 1 januari

Wie met zijn auto of motor door de Nederlandse Westerscheldetunnel wil rijden, zal vanaf 1 januari geen tol meer moeten betalen. De Provinciale Staten van de Nederlandse provincie Zeeland hebben namelijk unaniem ingestemd met het tolvrij maken van de tunnel voor automobilisten en motorrijders. Vrachtverkeer zal voorlopig wel nog moeten betalen om de oversteek te maken.

Lees meer »

Spermadonor die 550 kinderen verwekte, overweegt juridische stappen tegen Netflix: “‘The Man With 1000 Kids zit vol onwaarheden”

Het gespreksonderwerp van dit moment is ongetwijfeld de nieuwe Netflix-docu ‘The Man with 1000 Kids’. De reeks vertelt het verhaal van de Nederlander Jonathan Meijer, die maar liefst 550 kinderen heeft verwekt met zijn zaad. Jonathan is het echter niet eens met het beeld dat van hem wordt neergezet. In een interview met ‘Veronica Superguide’ beweert hij dat de documentaire

Lees meer »