Karl schrijft een brief naar onze landbouwers: “Zonder jou komt er geen eten op tafel. Ook in de Wetstraat kunnen ze niet zonder frieten”

Karl Vannieuwkerke schrijft deze week een brief naar onze landbouwers. Die voelen zich bedreigd in hun bestaan en legden de voorbije dagen cruciale verkeersassen lam. Reageren kan via [email protected].

Beste boze boer,

Je bent echt boos. Het land ligt lam, de economie is in het hart geraakt, politici bibberen in de Wetstraat. Je hebt het abortusdebat op een paar dagen tijd naar het achterplan weten te duwen. Premier De Croo liet na de eerste blokkades snel weten met jullie legitieme bezorgdheden aan de slag te gaan. Hij woont in de Vlaamse Ardennen en beseft ook dat alle invalswegen naar Brakel in een oogwenk dicht geplamuurd worden. Legitieme bezorgdheden (sic), hij durfde het woord miserie niet in de mond nemen. Want laat ons een kalf een kalf noemen. Pure miserie. Dat is het waar jullie voor staan. Je verdrinkt in een moeras van steeds strenger wordende Europese regels en dalende inkomsten. Je kijkt op tegen bergen papierwerk terwijl de dieren en de akkers wachten.

Hoe jullie het razende tempo volhouden, is me een volslagen raadsel. Mijn respect is dan ook immens groot

Het leven anno 2024: meer plichten dan rechten. Ook voor de gewone burger is dat zo. Gemeentebelasting, poldertaks, provinciebelasting, afvalverwerkingsheffing,… Wat nog allemaal? De facturen blijven binnenrollen. Bij elk bezoek van de postbode slaat de schrik ons om het hart. Begrijpend kijk ik dus toe naar jouw acties, beste boze boer. Begripvol? Af en toe een tikkeltje minder. Als een moeder met een ziek kind door jou niet in het ziekenhuis geraakt, ga je een grens over. Daar zou ik me niet te veel aan wagen. Echt stoer is het ook niet. Dan ga je de sympathie en het respect van de bevolking snel kwijtspelen. Een paar dagen een paar uur in de file staan uit respect voor de landbouwer. Tot daaraan toe, maar raken aan de gezondheid van kinderen is de brug te ver. Ondertussen ruk je verder op. Brussel beeft. In Frankrijk rijden de boeren sneller naar Parijs dan de renners in de Tour het doen. En die Tourcoureurs rijden komende zomer zelfs helemaal niet naar Parijs maar naar Nice. Nog een geluk. Misschien bezetten je collega’s over zes maanden nog altijd de Franse hoofdstad en is er zelfs van Olympische Spelen geen sprake. Zover zal het wel niet komen. Woensdagnamiddag kwam er al een toegeving vanuit Europa. De Europese Commissie wil je een jaar lang vrijstellen van bepaalde vereisten. Een jaar? Een paar keer knipperen met de ogen en er staat 2025 op de scheurkalender. Uitstel van executie.

Als advocaat van de duivel zou ik daarvoor mijn blokkades niet opheffen. Het is duidelijk. Je verkeert in ademnood, beste boze boer. Anders laat je de boerderij niet zo lang alleen. Annie, Bella en Jakoba krijg je de blokkades niet uitgelegd. Die moeten elke morgen en avond worden gemolken als je de productie niet wil laten stilvallen. Je hebt zonder twijfel familie en vrienden opgetrommeld om de continuïteit thuis te verzekeren. En mag er ook een pluim naar moeder de vrouw die is achtergebleven en naast het werk in het gezin en op de boerderij niet zelden nog een andere job uitoefent? Vaak in de zorg. Ik woon naast een landbouwbedrijf, beste boze boer. In de zomer dicht ik me het predicaat van vroege vogel toe. Onterecht als ik het uurschema van boer Stijn en boerin Lies als referentie neem. Als ik om halfzes ’s ochtends de eerste stapjes buitenzet, komt het geluid van een ronkende tractor me meestal tegemoet en is de aardbeienautomaat voor de deur al netjes bijgevuld. Hoe ze het razende tempo volhouden, is me een volslagen raadsel. Mijn respect is dan ook immens groot. Ga maar nog even door met je acties. Ik voorspel je dat ze gaan plooien. Zonder jou geen eten op tafel. Zonder aardappelen geen frieten. En ook in de Wetstraat kunnen ze niet zonder. Ik maak je dan ook een plechtige belofte, beste boze boer. Als het stof is gaan liggen, zal ik bij elke passage aan de geluidswerende schermen op de E40 in Aalter aan je denken. En aan frituur Tivoli. Een friturist uit Ruiselede die zijn kans schoon ziet om aan het front frieten en frikandellen te bakken en de omzet te laten stijgen. Belgischer kan het niet. En slimmer ook niet. Gezien het klantenbestand dreigt hij niet snel zonder patatjes te vallen.

Warme groet en laat ze smaken,

The post Karl schrijft een brief naar onze landbouwers: “Zonder jou komt er geen eten op tafel. Ook in de Wetstraat kunnen ze niet zonder frieten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Creatieve ondernemers bundelen opnieuw de krachten als Open Watou

Enkele creatieve ondernemers vormen deze zomer opnieuw ‘Open Watou’. In het centrum van Watou kun je van 6 juli tot 1 september passeren langs enkele kunstateliers, tentoonstellingen, workshops en pop-ups. Een kleinschalig initiatief dat Watou mee op de kaart wil zetten. Deelnemers zijn Creatief Punt, Terra Vita en De Gele Deur.
The post Creatieve ondernemers bundelen opnieuw de krachten

Lees meer »

Vandaag politieke aardverschuiving verwacht in Verenigd Koninkrijk: alles wat je moet weten over Britse verkiezingen

Meer dan 47 miljoen Britten trekken vandaag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. In het Verenigd Koninkrijk (VK) wordt een politieke aardverschuiving verwacht. De Conservatives waren veertien jaar lang aan de macht, maar volgens de peilingen gaat Labour een grote meerderheid behalen. Wie wordt de volgende Britse premier? Hoe verlopen de verkiezingen? Wanneer kennen we de resultaten?

Lees meer »

Vredesmolen in Klerken kwarteeuw beschermd: gemeente kocht monument voor een symbolische euro

In Klerken werd gevierd dat de Vredesmolen 25 jaar geleden definitieve bescherming kreeg als restant van een stenen windmolen en als oorlogsmonument. De ruïne werd verstevigd en versterkt om dan na de werken te worden ingehuldigd op 21 juni 2014.
The post Vredesmolen in Klerken kwarteeuw beschermd: gemeente kocht monument voor een symbolische euro appeared first on KW.be.

Lees meer »

Feestelijke opening van Wijn aan Zee in Nieuwpoort: “Met onze ervaring als sommeliers weten we precies wat de klanten zoeken”

Dit weekend was het feest in Nieuwpoort: de officiële opening van de nieuwe Wijn aan Zee winkel werd gevierd. Na de afbraak van de oude zaak, zijn sommeliers Karim Vliegen (53) en Joke Dierickx (48) verhuisd naar hun nieuwe locatie aan de Albert I laan 49, strategisch gelegen tussen Nieuwpoort-Bad en Nieuwpoort-Stad.
The post Feestelijke opening van Wijn aan

Lees meer »

Stadsfestival ‘Genk on Stage’ tikt dit jaar af op 115.000 bezoekers: “Joost Klein was hét hoogtepunt van deze editie”

Dit jaar zijn er 115.000 bezoekers naar Genk afgezakt voor het gratis stadsfestival ‘Genk on Stage’. Dat is 15 procent meer dan de vorige editie. Volgens burgemeester Wim Dries (CD&V) spreekt de formule van 2 grote en meerdere kleine podia in de stad veel mensen aan. "Met 13.000 toeschouwers was Joost Klein zonder twijfel het hoogtepunt van het weekend." Het

Lees meer »

Vlaams Belang Zedelgem stelt nieuwe gezichten voor tijdens tuinfeest

De kieslijst van Vlaams Belang Zedelgem is bijna volledig, kondigde de partij tijdens haar tuinfeest aan. De 27 vertrouwde en nieuwe kandidaten willen de straat op en luisteren naar wat anders kan. Op 13 oktober verwacht Vlaams Belang een zetelwinst, voor meer inspraak voor de Zedelgemnaar.
The post Vlaams Belang Zedelgem stelt nieuwe gezichten voor tijdens tuinfeest appeared first

Lees meer »

Borstklinieken Ieper en Veurne smelten samen

De twee Westhoekziekenhuizen, Jan Yperman en az West, bundelen de krachten voor borstkankerbehandelingen. De recent gewijzigde wetgeving voor de erkenning van borstklinieken heeft de ziekenhuizen ertoe aangezet om een alliantie aan te gaan ten voordele van de patiënten in de Westhoek. De twee bestaande borstklinieken smelten samen tot borstkliniek Westhoek.
The post Borstklinieken Ieper en Veurne smelten samen appeared

Lees meer »

Sprookjesmusical Sneeuwwitje betovert publiek tijdens première in Plopsaland De Panne

Zondag werd het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne omgetoverd tot een magisch sprookjesbos voor de langverwachte première van de sprookjesmusical Sneeuwwitje. De zaal was gevuld met een enthousiast publiek dat genoot van deze nieuwe betoverende klassieker. Sneeuwwitje is gedurende heel de zomer exclusief te zien in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne.
The post Sprookjesmusical

Lees meer »

Als een hogepriester van de liefde: Lenny Kravitz (60) betovert Rock Werchter met oeuvre vol erotiek

Seks heeft dreadlocks en heet Lenny Kravitz (60). Verwekt in een Dixie tijdens een triootje tussen rock-, funk- en soulgoden, aangespoeld op een tropisch strand en sindsdien een overal een geliefde bastaard. Kravitz leeft – naar eigen zeggen – al zeven jaar als een pater, maar bracht Rock Werchter van climax naar hoogtepuntje en terug. Muzikaal kon het allemaal wat

Lees meer »