Brugse begrafenisondernemer Donald Bleyaert overleden: “Werken voor hem was geen straf, hij hielp ook ‘s nachts de klanten”

Voormalig begrafenisondernemer Donald Bleyaert is op zondag 28 januari in het AZ Sint-Jan overleden na een korte ziekte. Hij werd 91 jaar oud en werkte tot zijn 84ste in de zaak die hij opgebouwd had in de Moerkerkse Steenweg in Sint-Kruis Brugge.

Donald Bleyaert werd geboren op 12 september 1932 in Sint-Kruis. Hij huwde op 13 juni 1957 met Yvette Pannier en laat drie kinderen (Dominique, Pascale en Benedict), vijf kleinzonen (Frederic, Olivier, Vincent, Philippe en Alexander) en twee achterkleinkinderen (Olivia en Sofia) na.

Visionair

Hij nam de ambachtelijke schrijnwerkerij over van zijn papa Joseph Bleyaert. Hij bouwde scholen voor de Zusters van Maria en villa’s voor architecten als Piet Viérin en Arthur Degeyter. “Papa was een visionair”, getuigt zoon Benedict Bleyaert.

“Hij voelde dat er vraag was naar een moderne vorm van rouwbegeleiding. In de jaren 70 startte hij een uitvaartwinkel. In 1987 bouwde hij een funerarium, tien jaar later volgde een grote aula.

Succes

Het succes van deze familiale onderneming, met echtgenote, kinderen en schoondochter in de zaak, liet Donald Bleyaert toe bijhuizen te openen in Assebroek en Sint-Andries. Ook het funerarium en de aula in Knokke-Heist waren succesvol. Deze vertrouwenspersoon stond jaarlijks duizend personen bij het afscheid bij.

De ex-voorzitter van Federatie van West-Vlaamse Uitvaartzorg hielp mee met het bergen van de overledenen na de ramp met de Herald of Free Enterprise in 1987 in Zeebrugge. “Het eerste weekend hebben we de lichamen van vijftig slachtoffers begeleid naar Engeland, de daaropvolgende maanden hebben we de zorg van nog eens 130 opvarenden geregeld”, aldus Benedict Bleyaert.

Zeer sociaal

“We verliezen een fantastische vader die altijd klaar stond om te helpen. Papa was zelden ziek, hij bereikte een mooie leeftijd en toch doet dit afscheid pijn. Gelukkig heeft de familie samen afscheid kunnen nemen. Werken was voor hem geen straf, ook ‘s nachts hielp hij klanten. Hij leefde voor de zaak en toch was hij een levensgenieter en zeer sociaal. Hij was lid van vele verenigingen”, aldus zoon Benedict.

Deze week stond de vlag van koninklijke schuttersgilde Sint-Sebastiaen halfstok, uit eerbetoon voor hun erehofmeester. Donald Bleyaert richtte mee het kinderdagverblijf Mariawende op, was lid van de kerkfabriek en van het Sint-Vincentius genootschap.

Op vraag van de overleden vond de kerkelijke uitvaart plaats in strikte intimiteit.

The post Brugse begrafenisondernemer Donald Bleyaert overleden: “Werken voor hem was geen straf, hij hielp ook ‘s nachts de klanten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Lifesavers meten zich in zee in Oostende

Zaterdag 6 en zondag 7 juli vormen het strand en de zee in Oostende het decor voor Filcow waarin zo’n vierhonderd lifesaving sporters uit heel Europa het tegen elkaar opnemen. “Het is spectaculair want vele proeven vragen behendigheid, evenwicht, techniek, tactiek, snelheid en inzicht.”
The post Lifesavers meten zich in zee in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bestelwagen gaat in vlammen op in Moerbrugge

Woensdagmiddag even over 15 uur gebeurde op de brug van Moerbrugge-Oostkamp in de Sint-Godelievestraat een kop-staartaanrijding. Daarbij waren in totaal vier voertuigen die richting Oostkamp reden betrokken. De laatste, een bestelwagen van een bekende verhuurfirma, begon hevig te roken en vatte vuur.
The post Bestelwagen gaat in vlammen op in Moerbrugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

De toekomst van Bpost

19:17 Bpost en zijn hoofdaandeelhouder, de overheid, kunnen fundamentele vragen over welke toekomst er nog is voor het bedrijf niet meer uit de weg gaan.

Lees meer »

Michèle George en Manon Claeys naar Paralympische Spelen

De Raad van Bestuur van het Belgian Paralympic Committee heeft de selectie van Michèle George uit Waregem en Manon Claeys uit Maldegem bevestigd voor een deelname aan de komende Paralympische Spelen in Parijs, van 28 augustus tot en met 8 september.
The post Michèle George en Manon Claeys naar Paralympische Spelen appeared first on KW.be.

Lees meer »

VBS De Waaier in Watou wint speelplaatsmeubel van gerecycleerd plastic

In basisschool De Waaier in Watou is vorige week woensdag de nieuwste aanwinst op de speelplaats ingehuldigd. De school is een van de winnaars van de scholenwedstrijd van Bebat en kreeg een picknicktafel die volledig uit oude plastic inzameltonnen is gemaakt. De opdracht was om zoveel en zo snel mogelijk lege batterijen te verzamelen, en dat hebben de leerlingen van

Lees meer »

“Dief propte sigarenkistjes in zijn onderbroek”: Alain (57) waarschuwt collega’s nadat bende voor 6.600 euro buit maakt in zijn speciaalzaak

Een gewiekste dief heeft zopas een grote slag geslagen bij Alain Plouvier (57). De dief ging aan de haal met een fles dure cognac en sigaren ter waarde van liefst 6.600 euro. Het blijkt te gaan om een lid van een gespecialiseerde bende die ook al elders in het land en in Nederland heeft toegeslagen. Plouvier wil zijn collega’s waarschuwen.

Lees meer »

Familie gaat in cassatieberoep tegen vrijspraak duikongeval: “We willen gerechtigheid”

Op 15 september 2019 stierven Torhoutenaar Kurt Huberecht en zijn vriendin Nathalie Fiers tijdens een duikongeval in zee. Duikinstructeur R.C. zou fouten hebben gemaakt, maar werd toch door het Hof van Beroep vrijgesproken. De familie van Kurt en Nathalie tekent nu cassatieberoep tegen die vrijspraak aan.
The post Familie gaat in cassatieberoep tegen vrijspraak duikongeval: “We willen gerechtigheid” appeared

Lees meer »

Opnieuw procedures tegen nieuw stadion Club Brugge

Buurtbewoners zijn bij de Raad van State en de Raad voor Vergunningsbetwistingen opnieuw procedures gestart tegen het nieuwe stadion van Club Brugge. Dat meldt Focus-WTV. Het is niet duidelijk hoeveel vertraging deze nieuwe demarche kan veroorzaken.
The post Opnieuw procedures tegen nieuw stadion Club Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vrouw van wielrenner Jasper Stuyven aangeklaagd door Amerikaans miljardenbedrijf door gebruik van woord ‘peloton’: “Hallucinant”

Een opmerkelijke zaak: Elke Bleyaert, de vrouw van wielrenner Jasper Stuyven en oprichtster van The Women Peloton, is door een Amerikaans fitnessbedrijf voor de rechter gedaagd. “Het bedrijf heeft het woord ‘peloton’ gemonopoliseerd”, reageert Bleyaert. Na maanden procederen heeft Bleyaert de rechtszaak verloren. The Women Peloton is de grootste vrouwelijke fietscommunity in ons land.

Lees meer »

Vuistregels voor je kind het water in gaat: “Op twintig seconden kan het al te laat zijn”

Het diepe water brengt heel wat gevaren met zich mee voor jonge kinderen. Vorige week verdronk een jongen van zeven tijdens een schooluitstap, en zaterdag bezweek een peuter nadat hij in een zwembad belandde. Om zich voor zulke drama’s te behoeden, leert Tine Sleurs studenten lichamelijke opvoeding hoe ze kinderen zelfredzaam in het water kunnen maken. Aan HLN deelt ze

Lees meer »

Mokza zet zijn kampioenen in de kijker

Mokza laat mensen van Koekelare van alle leeftijden actief deelnemen aan spel-, quiz-, kaart- en bowlingnamiddagen in zaal De Mokkernaere. De vereniging organiseert deze activiteiten op regelmatige basis en is de perfecte plek bij uitstek om nieuwe mensen te ontmoeten en om samen plezier te maken. Freddy Verheye uit Zande speelt daarbij al jarenlang een belangrijke rol en deelde de

Lees meer »