Vrijwilligers Koers hebben ondertussen al 25.000 wielerfoto’s beschreven

Ronde van Vlaanderen, 2 april 1939. Het peloton passeert de bevoorradingscontrole te Roeselare. Een historisch beeld en slechts één van de vele duizenden foto’s die het documentatiecentrum van het museum Koers rijk is. De registratie van al die beelden is een werk van lange adem en gebeurt dankzij de inzet van een aantal vrijwilligers. Afgelopen week beschreven zij de 25.000ste (!) foto. Een mijlpaal.

Ruim een jaar geleden verwierf Koers van de Vlaamse overheid een subsidie om een deel van de rijke fotocollectie te beschrijven. Gezien de grote omvang – meer dan 30.000 foto’s – ging het om een klus die ze bij Koers niet solo, maar in peloton wilden klaren. Het museum zette daarom met succes in op crowdsourcing: vrijwilligers die van thuis uit (vanuit diverse Vlaamse regio’s) mee foto’s helpen beschrijven.

De geselecteerde fotocollectie zelf bestond uit zowel originele foto’s als verzamel-, prent- en postkaarten en dit daterend van eind 19de tot begin 21e eeuw. Ze geven de wielerliefhebber een unieke inkijk in meer dan een eeuw wielersport. Koers kon deze verzameling tien jaar terug overnemen van de nabestaanden van privéverzamelaar Charles Aerts uit Brasschaat, die kort voordien was overleden.

“Koers koos van meet af aan voor een samenwerking met vrijwilligers. De inzet van deze vrijwilligers bleek van goudwaarde. Dankzij hen kon de kaap van 25.000 beschreven foto’s worden bereikt”, aldus schepen Piet Delrue.

25.000 foto’s

In amper een jaar slaagden meer dan vijftig Koers-vrijwilligers er in om 25.000 wielerfoto’s via het interactieve platform DoeDat te beschrijven. Een mijlpaal die gepast (met taart) gevierd werd tijdens de laatste collectieve beschrijfsessie – maandelijkse fysieke bijeenkomsten voor de betrokken vrijwilligers in Koers.

De vrijwilligers zelf blikken trots terug op deze realisatie: “Een renner sterft niet, hij verdwijnt in de schemering. Door mee te beschrijven, geef je een vergeten renner een nieuw leven. Een echte aanrader voor wie zijn kennis en liefde voor de koers in al zijn facetten wil bijspijkeren. Je wordt een historicus in spe en verruimt je blik over de sport die je liefhebt”, aldus Koen Meyntjens uit Kieldrecht.

Bevoorrading te Roeselare tijdens de Ronde van Vlaanderen in 1939. © foto Jules Van Maele, collectie Koers.

Dankzij dit project leerde ik zelf heel veel bij”, zegt ook Ferdi Missiaen uit Roeselare. “Over kampioenen van 100 jaar geleden tot fietsen die intussen al lang niet meer gebruikt worden. We beschreven niet alleen de foto’s, maar we stelden ook vast dat bepaalde renners naast een fantastisch palmares ook als mens een pakkend of dramatisch levensverhaal hadden. Dat deze collectie op termijn online zal te raadplegen zijn, vind ik super.”

Nieuwsgierig? Zin om je passie te delen met andere wielerliefhebbers en Koers-vrijwilliger te worden? Neem een kijkje op koersmuseum.be/blog of mail naar [email protected]

The post Vrijwilligers Koers hebben ondertussen al 25.000 wielerfoto’s beschreven is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Slib in kasteelpark Mariënstede wordt geruimd: “Hopen dat het park in het voorjaar kan openbloeien”

In het kasteelpark Mariënstede in Dadizele wordt slib geruimd en de vijver, grachten en omwalling gesaneerd. De broodnodige werken zijn geraamd op 340.000 euro. “Ik ben blij dat we eindelijk kunnen overgaan tot deze werken”, geeft burgemeester Ward Vergote (Visie) aan. “Er zijn voor de uitvoering 40 werkdagen voorzien. We hopen eind september te starten, zodat het park in het

Lees meer »

Club Brugge trekt Argentijnse verdediger Zaid Romero aan

Club Brugge heeft de komst van de 24-jarige Argentijn Zaid Romero bekendgemaakt. Romero, een linksvoetige centrale verdediger, ondertekende een contract tot 2028 bij blauw-zwart.
The post Club Brugge trekt Argentijnse verdediger Zaid Romero aan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hulpdiensten houden grote reddingsoefening op strand van Bredene: “Net zoals het er bij een echte interventie aan toe zou gaan”

Een tachtigtal mensen – hulpdiensten en figuranten – namen dinsdag deel aan een grote reddingsoefening in Bredene. Daarbij werden twee scenario’s gesimuleerd. “Jaarlijks zijn er een tweetal incidenten waarbij kinderen onder het zand bedolven geraken”, zegt gouverneur Carl Decaluwé over één van de scenario’s. Verder werd ook een aanvaring op zee gesimuleerd waarbij vier drenkelingen betrokken waren.
The post

Lees meer »

Klassiek recept voor kermis in Sint-Juliaan: “Reus Leontien zit op Tinder”

Met de Toontjesloop en koers op vrijdag 12 juli, kinderanimatie en schlageravond op zaterdag 13 juli, barbecue en quiz op zondag 14 juli en afsluitende Zotte Maandagstoet, grijpt Kermiscomité Sint-Juliaan terug naar de klassieke ingrediënten van de kermis. Dit jaar is er wel een glansrol voor reus Leontien, die op vrijersvoeten is.
The post Klassiek recept voor kermis in

Lees meer »

ISVAG vraagt wijziging aan voor omgevingsvergunning om afvalverbrandingsoven in Wilrijk open te houden

Afvalintercommunale ISVAG heeft een wijziging aangevraagd voor haar omgevingsvergunning. Het bedrijf kreeg eind 2022 een proefvergunning van 2 jaar maar moet daarvoor voldoen aan verschillende voorwaarden, die enkel haalbaar zijn bij een wijziging van de omgevingsvergunning. "We moeten de impact op de buurt zoveel mogelijk beperken", zegt Kristel Moulaert, algemeen directeur van ISVAG.

Lees meer »