Hoe lang wordt het langste lied ooit? Zangeres Katrien Verfaillie trekt samen met KW van dorp naar dorp voor unieke estafette

In coronatijden werd ze beroemd met haar lied ‘Kunnik nemi na joen komn’, dit jaar trekt zangeres Katrien Verfaillie door de hele provincie om samen met alle dorpen, steden en gemeenten die willen meedoen telkens een strofe toe te voegen en zo het langste lied ooit te creëren. Ze begint haar muzikale ronde in haar eigen dorp Stavele, op 2 februari.

Katrien Verfaillie (47) is onderwijzeres van opleiding en gaf vijftien jaar les. Maar ze ademt muziek. Enkele jaren muziekschool met notenleer en de basis van piano volstonden om een selfmade muzikante te worden.

“Als opgroeiend meisje zat er altijd muziek in mijn hoofd”, vertelt Katrien, op bezoek bij haar moeder Ann Slosse, in de Stavelse IJzerstraat. “In de woonkamer stond een piano waarop ik liedjes naspeelde. Op de uitvaart van papa, in 2008, speelde ik een zelf gecomponeerd stuk op de piano en van dan af aan begon ik troost te vinden in muziek. Ik begon intuïtief te componeren, puur op gevoel. Het leidde tot twee instrumentale cd’s, in 2014 en 2017. Mijn optredens waren een tijdlang puur instrumentaal: ikzelf aan de piano, samen met mijn violist die – zeker in het begin – enorm belangrijk was. Het bracht me naar een hoger niveau, en de reacties van het publiek waren vaak hartverwarmend.”

“De combinatie met lesgeven werd moeilijk, maar ik kon niet van mijn muziek leven. Daarom begon ik bij mij thuis (in Gent, red.) pianolessen te geven. Ik probeerde het zo boeiend en plezant mogelijk te maken, én ik had engelengeduld, want ik had zelf ook grotendeels op eigen houtje piano leren spelen.”

Lockdown

Op 13 maart 2020 ging de lockdown in en viel alles stil. Katrien kreeg als zelfstandige overheidssteun, maar ze had ook een zee van tijd. En zo kwam het idee om een coronaliedje in het West-Vlaams te schrijven, op de melodie van ‘Het Dorp’, bij ons bekend in een versie van Wim Sonneveld. Een vriend adviseerde haar om er een clip bij te maken en wat volgde, was immens.

“Elk dorp dat aan de actie meedoet, krijgt een strofe”

“Ik dacht: ik ga dat delen met mijn volgers, ze gaan dat leuk vinden”, vertelt Katrien. “In geen tijd had ik … een half miljoen views. Ik wist niet wat ik zag. Het nummer heeft mijn carrière écht gelanceerd. In volle coronaperiode bracht ik de cd ‘Gie zorgt’ uit. Om de productie te kunnen financieren, organiseerde ik een voorverkoop. Ik trok mijn stoute schoenen aan en contacteerde alle wzc’s en ziekenhuizen die ik kende. Uiteindelijk zijn er 9.000 exemplaren geschonken aan de zorg. Vandaag leef ik van mijn concerten. Het is een godsgeschenk. Ik doe alles zelf en doe niets liever dan optreden.”

“Hoe ik bij het idee van een dorpsestafette ben gekomen? Wel, er is natuurlijk ‘Het Dorp’, maar ik heb ook prachtige herinneringen aan Stavele. Het eerste wat mij opviel, toen ik op mijn achttiende in Gent ging wonen, was dat mensen daar geen goeiendag zeggen. Een dorp is veilig, vertrouwd, kortom fantastisch.”

Troubadour

Als een soort troubadour wil Katrien, verspreid over het hele jaar 2024, van dorp naar dorp trekken. Om er overal haar nieuwe cd te brengen, maar ook om er inspiratie op te doen voor het langste lied ooit. “Elk dorp dat meedoet, krijgt een strofe in dat langste lied. In elk West-Vlaams dorp zoek ik een dorpsbode. Hij of zij is zijn of haar dorp genegen en wil het concert organiseren. De avond zelf krijg ik ook graag inspiratie van het publiek: de mooiste plekjes, anekdotes over dorpsfiguren, noem maar op. Ik begin op 2 februari in mijn geboortedorp.”

“Vorig jaar ben ik met mijn idee naar De Krant van West-Vlaanderen gestapt. Ik deed mijn project uit de doeken, vertelde dat ik zoveel mogelijk West-Vlaamse dorpen in de kijker wil zetten, en de directie was bijna even enthousiast als ik (glimlacht). In die mate zelfs, dat ik toestemming kreeg om ook op het grote Krak-event van dinsdag 30 januari in Roeselare mijn project voor te stellen, enkele nummers te brengen en al die kraks warm te maken om dorpsbode te worden. Ik zeg er meteen bij dat er prijzen verbonden zijn aan de mooiste locatie, de mooiste dorpsfoto… want ik wil de deelnemende dorpen via een clip op YouTube prachtig in beeld brengen. Mijn project is heel ambitieus, maar ik heb er zoveel goesting in.”

The post Hoe lang wordt het langste lied ooit? Zangeres Katrien Verfaillie trekt samen met KW van dorp naar dorp voor unieke estafette is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Tom Van Grieken mikt op 13 oktober: zo wil hij bij de lokale verkiezingen het cordon laten sneuvelen

De opdracht voor Vlaams Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen is kristalhelder: mee in de cockpit van de macht komen. Op 13 oktober hoopt Tom Van Grieken voorgoed af te rekenen met het cordon sanitaire. Vlaams Belang trekt daarom vol vertrouwen naar de kiezer met een 43-puntenplan. Wat staat erin? En welk effect heeft het afschaffen van de stemplicht op hun resultaat?

Lees meer »

Kitesurfer verdrinkt en wordt verscheurd door haaien in Nieuw-Caledonië

Een kitesurfer is op een tragische manier aan zijn einde gekomen in Nieuw-Caledonië. De 39-jarige man was met een vriend aan het surfen toen hij in het water verstrikt raakte in de touwen van zijn kite en het bewustzijn verloor. De vriend diende eerste hulp toe, maar moest die staken door een aanval van verschillende haaien. Het slachtoffer verdronk en

Lees meer »

Gewezen schepen Philippe Deleu op de lijst van… Vooruit in Wervik: “De politieke comeback van deze eeuw”

Een politieke verrassing van formaat in Wervik: gewezen gemeenteraadsvoorzitter en gewezen schepen Philippe Deleu (toen N-VA) uit de Nieuwstraat staat de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober op de lijst van… Vooruit, de partij van burgemeester Youro Casier.
The post Gewezen schepen Philippe Deleu op de lijst van… Vooruit in Wervik: “De politieke comeback van deze eeuw” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hooggerechtshof VS geeft Trump deels gelijk: president gedeeltelijk immuun tegen vervolging Capitoolrellen. Trump: “Grote overwinning voor grondwet en democratie”

Het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington DC heeft met 6 tegen 3 geoordeeld dat Donald Trump deels presidentiële immuniteit genoot tijdens de bestorming van het Capitool in 2021. Een vonnis over Trumps vermeende beïnvloeding van de verkiezingen in 2020 vóórdat de Amerikanen in november naar de stembus gaan, lijkt daardoor steeds minder waarschijnlijk.

Lees meer »

Bekende fietsenzaak moet monsterboete van 13 miljoen euro betalen na “bewuste fraude” met Chinese fietsen: “Totaal gebrek aan respect voor de regels”

Fietsenzaak Prestige uit Wetteren is veroordeeld tot een boete van 13,6 miljoen euro. Ze zou douanekosten ontdoken hebben bij de invoer van elektrische fietsen uit China. De rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen spreekt van “ernstige, al dan niet georganiseerde fiscale fraude, die zorgt voor oneerlijke concurrentie”.

Lees meer »

Rouwstoet van brandweer trekt door de straten van Roesbrugge voor postoverste die na zijn pensioen overleed aan kanker

Johan Haghedooren (68) was jarenlang postoverste van de brandweerpost Zuid-IJzer in het Poperingse grensdorpje Roesbrugge. Na zijn brandweerpensioen werd kanker vastgesteld bij de ereluitenant. Hij overleed vorige week en kreeg vrijdag een eerbetoon van zijn collega’s in de straten van het dorp.
The post Rouwstoet van brandweer trekt door de straten van Roesbrugge voor postoverste die na zijn pensioen

Lees meer »

Bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen in 2023

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.500 zwerfkatten gevangen. Zo bericht ‘De Zondag’ vandaag, op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Het gaat om exact 13.428 dieren, oftewel 8 procent minder dan in 2022, toen meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald.

Lees meer »

Yves Ngabu verdedigt met bravoure zijn IBO-wereldtitel; tegenstander Martinez geeft er in zevende ronde de brui aan

Yves Ngabu (35) heeft met verve zjin IBO-wereldtitel bij de cruisergewichten verdedigd, uitdager Kevin Martinez (24) was in de zesde ronde tegen het canvas gegaan en besloot niet meer aan te treden in de zevende ronde. De juryleden kenden alle drie het maximum van de punten toe aan de Roeselarenaar, al was dat door de opgave van Martinez nog van

Lees meer »