Al drie weken komen meer dan 100 kinderen te laat op school: “Toetsen moeten we op vrijdagavond inhalen”

Meer dan honderd leerlingen uit regio Zonnebeke komen al drie weken te laat op school in Ieper door een aanhoudend busprobleem. “Dit mag geen maand meer duren, het zal je kind maar zijn.”

Dinsdagmorgen aan de kerk van het Zonnebeekse dorp Beselare: tientallen scholieren wachten op hun “probleembus”. “De bus is vertrokken om 7.49 uur, dus komen we straks weer te laat op school”, voorspelt Lilly Decuypere (12) die een zitje kon bemachtigen. “Het gaat zo sinds de eerste schooldag na de kerstvakantie. Toch één lichtpuntje: de meesten kunnen tenminste mee met de bus.”

“Helaas is dit nog niet strikt: vorige week werd onverwacht drie keer een bus geschrapt en bleven heel wat leerlingen in de kou wachten”, aldus Zonnebeeks mobiliteitsschepen Koen Meersseman (#TEAM8980). Hij nam dinsdagochtend ook de probleembus om de situatie voor de scholieren in te schatten voor overleg met De Lijn. “Door de aanhoudende hinder worden intussen tientallen scholieren gevoerd door hun ouders en toch zit deze bus nog volledig vol.”

Op de grond zitten

Heel wat jongeren moeten zich tussen de zetels proppen, zoals Fran Devogel (15). “Ik moet meestal op de grond zitten, omdat ik opstap aan de tweede halte in Beselare”, berust ze. “Elke morgen kom ik te laat op mijn school, het Immaculata in Ieper. Dat gaat van vijf minuten tot anderhalf uur, als er helemaal geen bus afkomt en we een bus moeten nemen naar Menen om daar terug te keren naar Beselare en Ieper. Dan worden wel eens toetsen gemist en die moeten op vrijdagavond ingehaald worden.”

Met een groepje busgenoten arriveerde Lilly enkele minuten te laat aan het Lyceum, nochtans de dichtste school bij de eindhalte van het Ieperse station. “Maar wij starten iets vroeger dan andere scholen”, duidt directeur Hilde Uytterschaut. “Sinds de kerstvakantie komen elke dag tot zestig leerlingen te laat en dat geeft stress: ze storen, hebben minder tijd voor toetsen en moeten gemiste leerstof proberen in te halen.”

Maart

“In de hele scholengemeenschap komen elke dag meer dan honderd leerlingen te laat”, aldus Matthias Archie, coördinerend directeur van de Ieperse Sint-Maartensscholen. “En dat na de wekenlange problemen sinds 1 september voor leerlingen uit vooral Heuvelland en Mesen. Dit zou niet mogen voor scholieren, de grootste klanten van De Lijn. En het kon telkens vermeden worden.”

Dat zegt ook Meersseman. “Ruim voor de start kregen we het nieuwe uurschema van De Lijn en we waarschuwden dat het niet zou lukken, dus er zijn geen excuses. Er moet meer capaciteit komen in regio Zonnebeke zodat elke scholier mee kan en de bussen moeten iets vroeger vertrekken. De Lijn beloofde dit in orde te brengen tegen 4 maart, maar dit mag geen maand meer duren. Het zal je kind maar zijn.” (TP)

The post Al drie weken komen meer dan 100 kinderen te laat op school: “Toetsen moeten we op vrijdagavond inhalen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hoe ga je om met een toxische baas op de werkvloer? “Vermijd een rechtstreeks gesprek”

Het begrip toxisch leiderschap is weer alomtegenwoordig nadat choreografe Anne Teresa De Keersmaeker vorige week in opspraak is gekomen. Maar ondanks alle aandacht blijft het een lastig thema om op de werkvloer te bespreken. Wat kan je doen als je zelf met een toxische baas te maken krijgt? Leiderschapsexpert Gerrit Sarens en psychosociaal welzijnsverantwoordelijke Hilde De Man delen 5 adviezen.

Lees meer »

Tom Van Grieken haalt zwaar uit naar de ‘Nieuwe Vooruit Alliantie’: “Onze 1.000.000 kiezers bij het grof huisvuil gezet”

Vlaams Belang was de grootste winnaar van de verkiezingen van 9 juni, maar wordt volgens de partij zelf door de N-VA brutaal aan de kant geschoven bij de Vlaamse formatie. Partijvoorzitter Tom Van Grieken haalde daarom zaterdag op het programmacongres voor de lokale verkiezingen in de Nekkerhal in Mechelen zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie met de steun van

Lees meer »

Aantal verkeersdoden op onze wegen voor het eerst in 2 jaar gedaald

Voor het eerst in 2 jaar is het aantal verkeersongevallen, en daarbij ook het aantal gewonden en doden, gedaald op de Belgische wegen. In 2023 verloren 501 mensen het leven op onze wegen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. In Brussel en Vlaanderen zijn de verkeersongevallen gedaald met 9,5 procent en 2,2 procent. Wallonië

Lees meer »

Brihang verovert Brussel op tweede dag van Couleur Café, de voorbode van een prachtige West-Vlaamse festivalzomer

Brihang toonde op het festival Couleur Café in Brussel dat hij duidelijk klaar is voor de festivalzomer. Het was het eerste officiële optreden van de zomertournee en direct een knaller van formaat. De West-Vlaamse rapper toont dat hij overal thuis is en ieder publiek machtig kan bespelen. Een veelbelovende voorbode voor dit festivalseizoen.
The post Brihang verovert Brussel op

Lees meer »

Veel pech voor Aäron Vervaeke: “Abonnement op ziekenhuis”

Voor elite 2-renners is het wegseizoen ongeveer halfweg. Tijd om even te evalueren. Met die vraag contacteerden we Aäron Vervaeke, snelle man bij Molenspurters Meulebeke en recent zesde in een interclub in Belsele.
The post Veel pech voor Aäron Vervaeke: “Abonnement op ziekenhuis” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vlak voor ‘Met vier in bed’ is Alex voor de vierde keer hervallen: “Het leven gaat gewoon verder”

In een nieuwe aflevering van ‘Met vier in bed’ vertrekken de B&B-uitbaters op een unieke treinreis in Landen, waar Jo samen met zijn vrouw Hilde Station Racour uitbaat. Gedurende het programma wordt Jo echter vergezeld door hartsvriendin Alex. Maar vlak voor hun deelname kreeg die laatste echter slecht nieuws. “Op 1 januari heeft ze mij verteld dat ze voor de

Lees meer »