Academie en Conservatorium Kortrijk betoveren op Dag van de Academies

Op 3 februari viert het Deeltijds Kunstonderwijs (DKO) de Dag van de Academies. Op deze jaarlijkse feestdag zetten de DKO-scholen hun werking op een originele manier in de kijker. Academie Kortrijk richt voor de gelegenheid een Magic Art House in op de Grote Markt. Het Conservatorium palmt met de ‘Nacht van het Conservatorium’ het historisch stadhuis in voor 8 uur lang liveoptredens van leerlingen muziek, woord en dans. Als teaser zal de dagen vooraf een videomapping te zien zijn op de gevel van het historisch stadhuis.

“Ons deeltijds kunstonderwijs zit in de lift. Intussen zijn er zo’n 4.000 leerlingen die les volgen aan ons Conservatorium en onze Academie en die dit één voor één gepassioneerd doen. We plaatsen hun werk graag in de schijnwerpers wanneer het kan en daarvoor is de Dag van de Academies natuurlijk een ideaal moment. We betoveren enkele publieke locaties met het talent dat onze leerlingen in huis hebben”, duidt Kelly Detavernier als schepen van Deeltijds Kunstonderwijs.

Magic Art House

De Dag van de Academies heeft elk jaar een thema. In 2024 is dat magie. De academie vertaalt dat letterlijk en richt van 14 tot 17 uur het ‘Magic Art House’ in op de Grote Markt. “Wie er langskomt kan zijn artistieke toekomst laten voorspellen door middel van tarotkaarten, die de leerlingen zelf ontworpen hebben. lef. Deze kaarten werden ontworpen door de leerlingen. Daarbij is de ene interpretatie al wat ruimer dan de andere”, zegt Fien Claerhout. “Daarnaast kan je er ook snuisteren in het rariteitenkabinet bestaande uit originele werken van de studenten”, aldus Nienke Sabbe. “Alle leerlingen werkten mee aan dit project, van de eerste tot de vierde graad. Het geheel toont dan ook de verscheidenheid aan opleidingen en studenten die onze Academie Kortrijk in huis heeft”, vult directeur Petra Flamand aan. Als Academie vinden we het belangrijk om dicht bij het publiek te staan. Op de dag van de Academies vind je ons dan ook in het hart van de stad. Nieuwe mensen ontmoeten en hen verwonderen met de mooie kunstwerken die er te zien zullen zijn, doet ons enthousiast uitkijken naar deze dag.”

Nacht van het Conservatorium

Het conservatorium palmt van 16 uur tot middernacht het historisch stadhuis in. “We gebruiken alle locaties: de Trouwzaal, de Gotische zaal, de Beatrijszaal, de Oude Gotische Raadszaal, de Gemeenteraadszaal en zelfs de Raadskelder. We doen dit met muziek, woord en dans. Ook hier vormt magie de rode draad. Denk maar aan Weerwolven, Sprookjes, Toverkracht, Magische liedjes, een strijkorkest en cello-ensemble, een koperensemble en slagwerkensemble. Verder een pianorecital en Kamermuziek en toneeltjes”, duidt Erik Desimpelaere, directeur Conservatorium Kortrijk.

Dat valt al meteen op aan de gevel van het stadhuis, die vanaf 30 januari elke avond door middel van een videoprojectie tot leven komt. Ruim 500 leerlingen treden op 3 februari op voor in totaal bijna 2.000 toeschouwers. “Voor ouders en andere familieleden is dit de ideale gelegenheid om hun (klein)kind, broer of zus eens aan het werk te zien. We maken er een heus festival van met een line-up van 44 optredens, verspreid over de 6 zalen. De Beatrijszaal vormt de bar en op het binnenplein vullen leerlingen en bezoekers hun magen aan een frietkraam.”

Live op Radio Quindo

De Nacht van het Conservatorium zal live te volgen zijn op de Kortrijkse jongerenradio Quindo, een huisgenoot van het Conservatorium in Muziekcentrum Track. Er is ook een nauwe samenwerking tussen de twee voor de opleiding radio maken, die je vanaf de vierde graad woord kan volgen.nHet hele evenement is gratis, maar omwille van plaatsbeperking in de zalen wordt gewerkt met reservaties per afzonderlijke voorstelling, die je kan bekijken op de website www.nachtvanhetconservatorium.be. Wil je de avond zelf nog langskomen? Pik dan zonder reservatie een voorstelling mee, met uitzondering van degene die al volgeboekt zijn. Of kom gezellig napraten aan de bar.

The post Academie en Conservatorium Kortrijk betoveren op Dag van de Academies is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Elise (29) opent kleurrijke studio wink: “Ik hoop het Overbekeplein wat leven in te blazen”

Sinds Sinksen opende Elise Van Hoecke (29) haar eerste fysieke winkel onder de naam ‘studio wink’. Je vindt er kleurrijke interieurdecoratie, designitems met een knipoog en opvallende artikelen in samenwerking met lokale ontwerpers. “Zo breng je niet alleen extra inspiratie en kleur in huis, maar steun je ook (startende) creatievelingen.”
The post Elise (29) opent kleurrijke studio wink: “Ik

Lees meer »

Meer dan 100 mensen laten hun spullen gratis schatten in Herkenrode: “Elektrische pen van Thomas Edison ontdekt met een waarde van 15.000 euro”

Meer dan 100 mensen zijn vandaag naar Herkenrode in Hasselt gekomen om hun spullen te laten schatten. Veilinghuis Heritage Auctions Belgium hield er afgelopen namiddag een gratis schatting. Schilderijen, munten, servies, beeldjes en nog heel wat andere voorwerpen werden door de experts naar waarde geschat. De ontdekking van de dag is een elektrische pen van de Amerikaanse uitvinder Thomas Edison

Lees meer »

Verdachte in zaak cannabisplantages blijkt op dag van proces… gerepatrieerd: “Hij moet op zijn proces aanwezig kunnen zijn”

Precies op de dag dat hij als verdachte in een zaak van cannabisplantages in Lauwe (Menen) en Lievegem moest verschijnen, blijkt een man naar zijn thuisland in Bosnië-Herzegovina te zijn gerepatrieerd. “Dit kan niet. Hij moet op het proces aanwezig zijn”, aldus advocaat Walter Van Steenbrugge, die nog een eitje met de man te pellen had en hem eens flink

Lees meer »

Viervoeters krijgen diploma als blindengeleidehond: “Apple is een fantastische hond”

In het opleidingscentrum van de vzw Vrienden der Blinden in Koksijde studeerden 8 blindengeleidehonden af na een intensieve opleiding. Met hun diploma op zak (of tussen de poten) zijn ze helemaal klaar om hun nieuwe baasje met een visuele beperking elke dag bij te staan.
The post Viervoeters krijgen diploma als blindengeleidehond: “Apple is een fantastische hond” appeared first

Lees meer »

iPhone-herstelservice in voormalig pand Bensport: “Deze nieuwe locatie geeft ons alle ruimte om te groeien”

De iPhone-herstelservice Kraks, sinds 2011 gevestigd in de Smedenstraat, verhuisde onlangs naar een pand in de Dampoortstraat waar voorheen de winkel Bensport gevestigd was. “Deze nieuwe locatie geeft ons de ruimte om nog te groeien”, zegt zaakvoerder Gauthier Top.
The post iPhone-herstelservice in voormalig pand Bensport: “Deze nieuwe locatie geeft ons alle ruimte om te groeien” appeared first on

Lees meer »

“Niveau Waalse basisscholieren blijft (wel) stabiel”

Na de kritiek op het niveau van onze leerlingen in het basisonderwijs, klinkt er uit Waalse hoek wel positief nieuws. Uit de resultaten van algemene testen die Waalse leerlingen uit het zesde leerjaar jaarlijks afleggen, blijkt dat meer dan 87 procent van de scholieren geslaagd is.

Lees meer »

Dronken bestuurster botst frontaal op bestelwagen in Waregem

Bij een verkeersongeluk in de industriezone Vijverdam is woensdagnamiddag een man lichtgewond geraakt. De bestuurster van een personenwagen had te veel gedronken en botste in een bocht frontaal op een bestelwagen.
The post Dronken bestuurster botst frontaal op bestelwagen in Waregem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Khattabi: “België heeft deadline voor indienen klimaatplan gemist door Vlaanderen”

België heeft zijn definitief klimaatplan niet tijdig kunnen indienen bij de Europese Commissie. Dat meldt ontslagnemend minister Zakia Khattabi (Ecolo) dinsdag. Ons land kon de deadline niet halen omdat Vlaanderen pas na de vorming van een nieuwe Vlaamse regering met zijn deelplan komt. Heel opzienbarend is het uitstel niet: slecht 4 van de 27 lidstaten waren op tijd met hun

Lees meer »

“Ik kan ook genieten van een ontbijt met romige croissants, hoor”: Midzomernachten met Sandra Bekkari

Ze heeft er een heel mooie term voor: ‘happy attacks’. Al lijken die ‘geluksaanvallen’ bij haar niet acuut, maar chronisch. Sandra Bekkari eet, kookt, zorgt, loopt en wandelt altijd intens. “Het leven verloopt met ups en downs, maar ik probeer wel zoveel mogelijk te genieten van de kleine gelukjes. Een heerlijk koffietje met een stukje lekkere chocolade, een mooie zonsopgang…”

Lees meer »

“Mijn boodschap? Grijp je kans om geschiedenis te schrijven!”: Marc Degryse vindt dat Rode Duivels er vol in moeten geloven

Binnen minder dan twee uur start Frankrijk-België en onze analist Marc Degryse neemt in een nieuwe ‘Deviltime’-Q&A’ nog even de tijd om vragen van de HLN-lezers te beantwoorden. Welke indruk maakt bondscoach Domenico Tedesco tijdens het toernooi op hem? Welke spelers zou hij aanduiden om een strafschop te nemen in een eventuele penaltyreeks? En welke Rode Duivels zijn tot nu

Lees meer »