Werkgroep zal beslissen over toekomstige invulling van de inkom van het station in Brugge

Maandag had de Brugse burgemeester Dirk De fauw een gesprek met de NMBS-top over de toekomst van de stationshal. Er zal een werkgroep opgericht worden, waarin ook het Brugs stadsbestuur zetelt. Tijdens de gemeenteraad werd maandagavond over dit dossier uitgebreid gedebatteerd.

Raadslid Pol Van Den Driessche (N-VA) vroeg de gemeenteraad om een motie te stemmen voor het heropenen van de inkom en de lokettenzaal in het Brugse station door NMBS. Hij wil dat het stadsbestuur onderhandelingen met NMBS opstart én dat het kunstwerk van René de Pauw gerestaureerd wordt. Vorige week ‘kraakte’ zijn fractie even de afgesloten inkom.

Warme wachtruimte

Andries Neyrinck (Groen) pleitte voor een warme wachtruimte, een tickettenautomaat, een tearoom met sociale tewerkstelling, en deftige openbare toiletten. Barbara Roose (Vooruit) bemerkte een politieke consensus om de lokettenzaal zo snel mogelijk te heropenen en aantrekkelijk in te vullen: “Dit dossier toont ook schrijnend aan hoe de publieke dienstverlening achteruit gaat.”

Doenja Van Belleghem (CD&V) stelde voor om het kantoor van VisitBruges over te hevelen naar de inkomhal. Sandrine De Crom (Open VLD) steunde die voorstellen. Stefaan Sintobin (VB) noemde dit dossier een schande voor NMBS: “De muurschildering schilfert al twintig jaar af.”

Op één lijn

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) stelde vast dat de gemeenteraad op één lijn zit: “Er is niet eens een motie nodig. Op 14 juni 2023 heb ik de NMBS al gewezen op het probleem, waarin ik zei dat de stad wil betrokken worden in het mee zoeken naar een nieuwe en kwaliteitsvolle bestemming voor de lokettenzaal.”

“Maandagnamiddag had ik een gesprek met topvrouw Sophie Dutordoir, we hebben en bezoek gebracht aan het station. Ik heb mijn ogen opengetrokken. Ook de vroegere buffetzaal oogt verwaarloosd, net als de bureaus erboven. Er zijn grote tekenen van slijtage. Er moet dringend werk gemaakt worden van een opwaardering, daarvan is de NMBS-top ook overtuigd.”

Restauratie

“Sophie Dutordoir meldde mij dat er al een prijsvraag uitgeschreven werd voor de restauratie van het muurschilderij. Er is waterinsijpeling vanuit het dak, dat moet vervangen worden. Bijkomend probleem is dat er asbest in verwerkt is. In februari zullen er stellingen geplaatst worden.”

“We hebben een duidelijke afspraak dat er een werkgroep wordt opgericht voor de herbestemming van de inkomhal. Er wordt amper nog maar voor 10 procent via de automaten tickets verkocht. Een loketfunctie daar mogen we vergeten, enkel wat bijstand bij een automaat. Voor het overige is NMBS ruimdenkend over de invulling, met doorgang naar de perrons. Sophie Dutordoir vond het zelf onlogisch dat VisitBruges in een verdomhoekje van het station gehuisvest is.”

The post Werkgroep zal beslissen over toekomstige invulling van de inkom van het station in Brugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ik vroeg me af waarom ik koerste. Ik had een grote burn-out”: Arnaud De Lie zit na moeilijk voorjaar weer vol zelfvertrouwen

Het moet de strafste sprint van dat jaar geweest zijn: hoe Arnaud De Lie (22) de GP Québec 2023 won – vanuit een verloren positie onweerstaanbaar naar winst. De twaalf maanden die daarop volgden, waren minder rechtlijnig. De Lie worstelde met zijn trainingen, zijn lijf en zijn zelfvertrouwen. Hij ging aan alles twijfelen. “Ik belandde een beetje in een depressie.”

Lees meer »

Nibies wint Goud op de Belgium Chocolate Awards: “Klanten zijn een bron van inspiratie”

Gisteren werd Nibies bekroond met de gouden award in de categorie ‘Chocolate Business Gift’ tijdens de prestigieuze Belgium Chocolate Awards. Nibies viel in 2022 al in de prijzen met een bronzen award in de categorie ‘Chocolate Concept’. Dit is opnieuw een erkenning voor de unieke stijl die deze Harelbeekse chocolaterie hanteert.
The post Nibies wint Goud op de Belgium

Lees meer »

Dam in Polen stroomt over, waterpeil boven kritiek niveau op 85 plaatsen – Storm Boris eist vijf levens in Roemenië, rampgebied in Oostenrijk uitgebreid naar 42 gemeenten

In verschillende landen in Centraal-Europa houden inwoners hun hart vast voor cycloon Boris. In enkele dagen tijd valt ongeveer net zoveel regen als gemiddeld in vier maanden. Tienduizenden huishoudens zitten zonder stroom en verschillende dorpen zijn al geëvacueerd. In Roemenië zijn zeker vijf mensen omgekomen en in Polen overstroomt een dam in het zuidwesten van het land. Ook Slowakije, Hongarije,

Lees meer »

Paul Van Tigchelt over uitspraken van De Wever: “Geen falend migratiebeleid, wel falend integratiebeleid”

Ontslagnemend minister van Justitie, Paul Van Tigchelt (Open VLD), heeft begrip voor de zware uitspraken van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Volgens De Wever zijn het steeds allochtone jongeren die "huftergedrag" vertonen en is dit te wijten aan een falend migratiebeleid. "Maar dit gaat over jongeren van de tweede of derde generatie, dus spreek je over een falend integratiebeleid,

Lees meer »

Twee West-Vlamingen nemen deel aan meest extreme Solar Challenge ter wereld: “Hiervoor zijn we 13 maanden amper thuis geweest”

Een groep ingenieursstudenten van de KU Leuven neemt van 13 tot 20 september deel aan de meest extreme Solar Challenge ter wereld met hun zelfgebouwde zonnewagen ‘Infinite’. Het Innoptus Solar Team, dat in oktober nog wereldkampioen werd op de World Solar Challenge in Australië, telt twee West-Vlamingen. “Het kriebelde al maanden om aan de start te komen”, zegt Thomas Declercq

Lees meer »

Briljant voor Mariette Vantorre en Robert Houtters

Op 29 augustus 1959 stapten Robert Houtters en Mariette Vantorre in het huwelijksbootje. Ze vierden nu hun briljanten huwelijksverjaardag. Mariette is afkomstig van Heist en Robert van Westkapelle. Ze leerden elkaar kennen door gemeenschappelijke vrienden. Het echtpaar woonde vele jaren in Westkapelle. Robert is behanger/garnierder en werkte jaren bij de bekende meubelwinkel Cafmeyer in Knokke.
The post Briljant voor

Lees meer »

Nelis en Yakari zijn Belgisch kampioen beerpong

Nelis Himpe uit Lichtervelde en Yakari Pyckavet uit Hooglede zijn de nieuwe Belgische kampioenen beerpong. Onder de teamnaam ‘On met la Patate!’ wisten ze na een finale vol spanning aan het langste eind te trekken tegen Gilles Brouckaert en Senne Vandecaveye.
The post Nelis en Yakari zijn Belgisch kampioen beerpong appeared first on KW.be.

Lees meer »