Torhout maakt goede kans op OverKop-huis voor de jeugd

De kans is aanzienlijk dat er in Torhout in de loop van het jaar een zogenoemd OverKop-huis opengaat. Dat bleek tijdens de gemeenteraadszitting van maandagavond. Als het huis er komt, zou het in de Villa de Brouckere aan de rand van het gelijknamige park ondergebracht worden.

In een OverKop-huis kunnen jongeren tot 25 jaar gewoon in en uit lopen en allerhande aangename activiteiten doen. Het is een geborgen plek, waar ze een luisterend oor vinden, kunnen babbelen over kleine en grote zorgen en een beroep kunnen doen op professionele therapeutische hulp, zonder een etiket opgeplakt te krijgen.

Met steun van de Vlaamse overheid

Raadslid Bertrand Vander Donckt (Groen) bracht het punt ter sprake. “In 2016 werden er vijf OverKop-huizen opgericht, eentje per Vlaamse provincie”, zei hij. “Intussen bestaan er al meer dan 30 en met de steun van de Vlaamse overheid zou er straks een in elk van de 60 eerstelijnszones moeten bestaan. Het Jeugdwelzijnsoverleg vindt Torhout geschikt als locatie voor een OverKop-huis. Zal het er komen? Is het stadsbestuur het project in die mate genegen dat het gratis een locatie ter beschikking willen stellen, met de Villa de Brouckere als mogelijke vestigingsplaats?”

Eerst wachten op groen licht

“Het klopt inderdaad dat Vlaanderen het aantal OverKop-huizen wil uitbreiden”, reageerde schepen van Jeugd Lieselotte Denolf (CD&V). “We kunnen daar als stadsbestuur echter niet zelf op intekenen. Het zijn de bestaande OverKop-netwerken die de dossiers indienen. Binnen het Jeugdwelzijnsoverleg Torhout bestaat er heel wat enthousiasme over het project. We staan daar met het stadsbestuur volledig achter en hopen op een OverKop-huis in onze stad. Binnen het College van Burgemeester en Schepenen hebben we alvast de Villa de Brouckere als mogelijke locatie naar voor geschoven.”

“We verwachten binnenkort een beslissing over het ingediende dossier. Eens goedgekeurd, kan het relatief snel gaan. We hopen dan op een opening omstreeks de zomer. Maar eerst afwachten of we groen licht krijgen.”

The post Torhout maakt goede kans op OverKop-huis voor de jeugd is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Febelfin en parket Antwerpen waarschuwen voor fraude door kaartophalers

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie. Vooral de oudere bevolking

Lees meer »

Hawk Tuah-vrouw (23) doorbreekt stilte na wilde geruchten: “Mijn vader is helemaal niet boos”

De 23-jarige Hailey Welch, beter bekend als het Hawk Tuah-meisje, heeft een week na haar wereldberoemde video de stilte doorbroken. In haar eerste publieke interview maakt de jonge Amerikaanse korte metten met enkele wilde geruchten die de afgelopen dagen hardnekkig op sociale media circuleren. Ook onthult ze dat ze – sinds haar inmiddels legendarische woorden – de meest absurde aanbiedingen

Lees meer »

Roeselare is klaar voor Godelievefeesten

Op zondag 7 juli zijn er de jaarlijkse Godelievefeesten. Er staan opnieuw tal van activiteiten met de nodige animatie op het programma. Door de recente werken moest het stratenplan voor de rommelmarkt wat hertekend worden.
The post Roeselare is klaar voor Godelievefeesten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zo’n 1.500 gezinnen missen start match Rode Duivels na kabeldefect: “Alles aan gedaan snel te herschakelen”

Niet dat ze veel van het slaapverwekkende voetbal hebben gemist, maar zo’n 1.500 gezinnen in Kortemark tot Ichtegem en Koekelare misten maandagavond de start van de match van de Rode Duivels tegen Frankrijk. Oorzaak: een aanzienlijke stroomstoring na een kabeldefect. “We hebben er zoals steeds alles aan gedaan om snel te herschakelen, maar dat is niet voor de aftrap gelukt”,

Lees meer »

Jules (11) is gezond en wel, toch moet hij naar het ziekenhuis. “Nergens crisisopvang te vinden voor hem”

In de provincie Oost-Vlaanderen dreigt een jongen van elf deze week in het ziekenhuis te belanden omdat er geen crisisopvang voor hem wordt gevonden. Jules* is nochtans gezond, maar nergens anders is er plaats voor hem. Niet in een jeugdvoorziening, niet bij een pleeggezin. En het ergste: zoals Jules waren er vorig jaar 744 kinderen. “We geven asielzoekers bed, bad

Lees meer »

Al zeven doden door noodweer in Frankrijk en Zwitserland

Zwaar onweer, storm en hevige regen hebben zaterdag in Frankrijk, Zwitserland en Italië grote schade veroorzaakt. Tot nu toe zijn al minstens zeven mensen overleden maar er wordt nog gezocht naar meerder vermisten. Dat hebben de verschillende lokale autoriteiten bekendgemaakt.

Lees meer »