Extra ANPR-camera’s in strijd tegen criminaliteit: “Sinds 2013 scoort PZ Westkust ook met de ANPR-wagen”

PZ Westkust krijgt dit jaar 16 extra ANPR-camera’s en zes extra CCTV-camera’s (closed circuit television).

Tijdens de gemeenteraad van januari kwam Christiaan De Ridder, adjunct-korpschef PZ Westkust, een toelichting geven over het cameranetwerk van Politiezone Westkust. Hij schetste de historiek en ook de plannen voor 2024. Politiezone Westkust was al pionier op het vlak van ANPR-camera’s die nummerplaten herkennen en blijft het voortouw trekken om in het cameranetwerk de nieuwste technologieën te integreren. Korpschef Nicholas Paelinck staat erom bekend een fervent voorstander en voorvechter te zijn van camera’s om politiezones te beveiligen.

Drone met camera

Observatiecamera’s maken al sinds 2005 deel uit van het straatbeeld in zijn regio en in 2007 introduceerde hij als eerste in België en in de Westhoek ANPR-camera’s (Automatic Number Plate Recognition), waardoor de nummerplaat wordt gespot van elk voertuig dat de politiezone binnenrijdt. Sinds 2013 scoort PZ Westkust ook met de ANPR-wagen. Anno 2017 zorgen nieuwe technologieën ervoor dat de hardware en software heel wat meer mogelijkheden bieden dan alleen nummerplaten herkennen.

“In De Panne verschenen in 2005 de eerste observatiecamera’s in het straatbeeld”, schetst De Ridder de historiek. “In 2007 werden zes ANPR-camera’s in gebruik genomen. In 2013 werd een ANPR-wagen actief en in 2017 worden tien extra camera’s aangeschaft. In 2018 komt er een drone met camera bij en in 2020 volgden nog twee extra ANPR-camera’s. In 2024 schakelt PZ Westkust nog een versnelling hoger: De Panne krijgt 16 extra ANPR-camera’s en zes extra CCTV-camera’s (closed circuit television).”

Daling criminaliteit

Het inzetten van al deze camera’s vertaalt zich in een daling van de criminaliteit. In het kader van grensoverschrijdende criminaliteit, rondtrekkende dadergroeperingen en transmigrantenproblematiek inclusief mensenhandel zijn ANPR-camera’s een godsgeschenk. Door op strategische locaties ANPR-camera’s te plaatsen worden alle toegangswegen tot PZ Westkust afgedekt – ze vormen een schild. Zo kunnen ook de interne verplaatsingen tussen de gemeenten in kaart worden gebracht en beter worden opgevolgd. De camera’s spotten geseinde voertuigen en bewijzen hun nut in gerechtelijk onderzoek. De CCTV-camera’s dragen bij tot de aanpak van mensensmokkel – de ‘small boats’ die vanop de Panse stranden vertrekken komen snel in het vizier. Hun effectiviteit blijkt ook uit de succesvolle aanpak van overlast in de uitgaansbuurt. (MVO)

The post Extra ANPR-camera’s in strijd tegen criminaliteit: “Sinds 2013 scoort PZ Westkust ook met de ANPR-wagen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Europa zal lastpak Orban wel overleven

Hongarije is het volgend half jaar voorzitter van de EU, en dat betekent dat euroscepticus Viktor Orban vol in de schijnwerpers staat. Hoewel de Hongaarse premier als een lastpak te boek staat, wordt niet verwacht dat hij veel problemen kan veroorzaken.

Lees meer »

“Zelfs naar onze vrouwen werd met bier gegooid”: bij de Engelsen reageerden fans na affluiten nog pak erger

Moesten de Rode Duivels het na de alles behalve zaligmakende draw tegen Oekraïne doen met boegeroep, dan was de reactie van de Engelse fans na de trieste bedoening tegen Slovenië (0-0) nog wat anders. Niet alleen bondscoach Gareth Southgate kreeg bierbekers naar zich gegooid toen hij de fans ging bedanken, ook de Engelse spelersvrouwen zagen hoe “vanuit alle hoeken” bekers

Lees meer »

“Ken je mij niet meer?”: Hartverwarmende reünie tussen taxichauffeur en oude jeugdvriend gaat de wereld rond

Uber-chauffeur Danny uit de Amerikaanse staat Texas brengt dagelijks tientallen klanten van de ene naar de andere locatie. Maar in januari werd hij aangenaam verrast door één van hen. Hij voerde een beleefde conversatie met zijn klant John, toen hij plots werd onderbroken. “Man, ik ken jou”, zei de man. “Ken je mij niet meer?” Danny beleefde vervolgens een heuglijk

Lees meer »

De bijzondere relatie tussen opa Albert en oma Paola met hun 12 kleinkinderen: ze houden van het feestbeest én de nerd

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren komende dinsdag hun 65ste huwelijksverjaardag. Een huwelijk met ups en downs, waaronder hun kinderen Filip, Astrid en Laurent zwaar te lijden hadden. Bij hun twaalf klein- en drie achterkleinkinderen grijpen ‘Apapa’ en ‘Amama’ hun tweede kans. Wat het meest frappeert: zo verstoord als hun band nog steeds is met prins Laurent, zo

Lees meer »

Stalking-slachtoffer Guillaume Devos (43) na getuigenis overstelpt met reacties: “Eén bericht zou zomaar wel eens van haar kunnen zijn”

Na zijn openhartige getuigenis over stalking werd acteur en zanger Guillaume Devos (43) overstelpt met positieve reacties van mensen die hem een hart onder de riem wilden steken. Sommigen herkenden zich in zijn relaas en putten er steun en troost uit. “Bij één gebruiker stond alleen maar ‘Het spijt me voor jou’. Alleen dat.”

Lees meer »

63ste editie van Koekuit-in-Feest in Menen is weer een voltreffer, rommelmarkt op zaterdag is absolute publiekstrekker

Het staat te boek als een van de oudste kermissen van Menen en blijft, jaar na jaar, heel wat mensen lokken. Koekuit-in-Feest wist ook dit jaar de wijk van heel wat animo te voorzien, met een reuze rommelmarkt als absolute publiekstrekker.
The post 63ste editie van Koekuit-in-Feest in Menen is weer een voltreffer, rommelmarkt op zaterdag is absolute publiekstrekker

Lees meer »

“Na 40 jaar is het tijd om het iets rustiger aan te doen”: restaurant Lamme Goedzak in Damme sluit eind augustus de deuren

Op 25 augustus ontvangt de familie Meiresone de laatste klanten in restaurant Lamme Goedzak in de Kerkstraat in Damme. Het pand, dat hun eigendom was, werd onlangs verkocht, maar de bestemming ervan is nog onduidelijk. “Na veertig jaar horeca is het tijd om het iets rustiger aan te doen”, zegt Steven Meiresone.
The post “Na 40 jaar is het

Lees meer »

Dilbeek plaatst trajectcontroles op belangrijke invalswegen

Vanaf september lanceert de gemeente Dilbeek automatische snelheidscontroles op belangrijke invalswegen. Er worden 9 trajectcontroles geplaatst op strategische locaties verspreid over heel Dilbeek. De camera’s dienen niet alleen voor de handhaving van snelheidslimieten, maar spelen ook een cruciale rol in de bestrijding van criminaliteit.

Lees meer »