Erfgoedorganisatie Dement is niet overtuigd van reddingsplan Thermae Palace: “Hangt met haken en ogen aan elkaar”

Erfgoedorganisatie Dement, die in het verleden al tussenkwam in heel wat belangrijke dossiers in de badstad, heeft serieuze bedenkingen bij het reddingsplan van de stad voor het Thermae Palace. “Het is een beeldbepalend gebouw, elke nieuwbouw die hierboven uitsteekt zal het zicht verstoren.”

Dement houdt sinds de oprichting in 2005 het erfgoedbeleid in de stad in de gaten. Recent pleitte de organisatie nog voor het behoud van het oude zwembad, maar dat kon de sloop niet tegenhouden. De organisatie neemt nu ook het dossier van het Thermae Palace Hotel onder de loep. Het plan hangt volgens Dement met haken en ogen aan elkaar.

“Dit is snijden in de ziel van de Oostendenaar”

“Vlaanderen maakt zich andermaal superbelachelijk door belangrijk en iconisch erfgoed niet te kunnen financieren. We zien ze in Parijs echt geen appartementstorens rond de Notre-Dame plaatsen om de renovatie ervan te bekostigen. Waar zijn we in godsnaam toch mee bezig? Er worden constructies opgezet waar de privé-sector meerderheidsaandeelhouder wordt van heel het complex en de overheden afstand doen van de grond en de gebouwen.”

“Oostende wordt op die manier weer uitverkocht. 40 miljoen euro extra investeren in appartementen om zo slechts 50 miljoen binnen te krijgen voor de renovatie? Trots verklaren dat er op de plaats van het voormalige zwembad geen nieuwbouw komt, maar dan tegelijkertijd zonder schaamte verkondigen dat aan de andere kant van het hotel wel alles kan en mag?” De organisatie vindt het een voorbeeld van onbehoorlijk bestuur.

Gebrek aan respect

“Als Oostendenaars zijn wij zeker opgelucht dat het renovatiedossier eindelijk voortgang krijgt, na decennialange verwaarlozing door voorgaande stadsbesturen, maar appartementen zouden op deze site door een stadsbestuur nooit overwogen mogen worden. Dat is meer dan een brug te ver. En als je dit niet snapt, dan ben je niet goed bezig. Dit is snijden in de ziel van de Oostendenaar. Dit is korte termijnvisie. Dit is het totaal gebrek aan respect voor erfgoed en geschiedenis.”

The post Erfgoedorganisatie Dement is niet overtuigd van reddingsplan Thermae Palace: “Hangt met haken en ogen aan elkaar” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Waarom u voor één keer VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke niet moet geloven: “Ik schrok toen ik hoorde dat er een crimineel netwerk achter zit”

Toch even schrikken voor VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke: op sociale media verschijnen beelden van haar waarin ze vertelt hoe een mobiele app je miljonair kan maken. Zulke deepfakes, bewerkt met artificiële intelligentie, komen steeds vaker voor en zijn gemaakt om je bankrekening te plunderen. Wie zit hierachter? En hoe herken je ze? Parketmagistraat Catherine Van De Heyning ziet een gevaarlijke

Lees meer »

Jacques Vermeire vindt zichzelf niet verbrand door ‘F.C. De Kampioenen’, anderen wel: “Dankzij DDT sta ik nog steeds voor volle zalen”

Met de herhalingen van ‘F.C. De Kampioenen’, ‘Verschoten & Zoon’ en ‘Hallo K3′ is Jacques Vermeire (73) alomtegenwoordig op televisie. “Het is denk ik de achtste keer dat ‘De Kampioenen’ opnieuw starten, maar kan je geloven dat ik zelf zit te wachten tot het begint na ‘Het Journaal’?”, lacht de man die gestalte gaf aan DDT. “Sommige acteurs voelen zich

Lees meer »

Hoe verlopen de Franse parlementsverkiezingen vandaag?

Frankrijk trekt vandaag naar de stembus voor de eerste ronde van de vervroegde parlementsverkiezingen. Drie grote blokken strijden in de hoop om na de tweede ronde het land te leiden: Rassemblement National (uiterst rechts), Nouveau Front Populaire (links en uiterst links) en daartussenin Ensemble van president Macron.

Lees meer »

Nieuwe wandelpaden in de duinen, recreatief buurtpark en meer parking: Wenduine weer een stukje attractiever

Na anderhalf jaar werken is het gebied tussen de Koninklijke Baan, de Leopold II-laan en de Rotonde helemaal heringericht. Het duingebied werd opgewaardeerd, de parking heraangelegd en ook het buurtparkje kreeg een grondige opknapbeurt. Alle werken zijn nu afgerond.
The post Nieuwe wandelpaden in de duinen, recreatief buurtpark en meer parking: Wenduine weer een stukje attractiever appeared first on

Lees meer »

“De tijd van de ultragoedkope Chinese spullen is straks voorbij. En maar goed ook”

Eindelijk lijkt Europa een versnelling hoger te schakelen tegen de dumpingpraktijken van Chinese webwinkels als Shein, Temu en Alibaba. Een beetje economisch protectionisme kunnen we alleen maar toejuichen. Al moeten wij, de consumenten, wel beseffen dat de redding van onze Europese economie met een prijs komt. Letterlijk zelfs. De tijd van de ultragoedkope spullen zal straks voorbij zijn. En maar

Lees meer »

Twee duo’s werpen zich in de strijd om co-voorzitterschap Ecolo

Het duo Samuel Cogolati/Marie Lecocq en de tandem Marie-Colline Leroy/Gilles Vanden Burre strijden op 13 juli voor het co-voorzitterschap van Ecolo. Het team krijgt geen gemakkelijke taak. De Franstalige groenen zijn nog aan het bijkomen van hun verkiezingsnederlaag en hebben maar een paar weken om hun campagne voor de lokale verkiezingen in oktober op te starten.

Lees meer »

Tieners naar rechtbank die jongen urenlang mishandelden en vernederden tijdens “horrornacht”: “Hij moest op zijn knieën zitten, waarna ze op hem urineerden”

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. D. riskeert zes jaar cel.

Lees meer »

N-VA stelt lijst gemeenteraadsverkiezingen voor en start campagne: “Wij zijn de enige centrumpartij en willen geen lokale Vivaldi-regering”

N-VA trekt naar de gemeenteraadsverkiezingen met op de lijst veel zelfstandigen, ondernemers en mensen uit de zorgsector. Bij gewezen parlementslid Manu Beuselinck kriebelt het want hij keert terug als lijstduwer. En er zijn pittige woorden voor de huidige coalitie waarvan N-VA deel uitmaakt. “De doorsnee Oostendenaar voelt zich vergeten”, luidt het.
The post N-VA stelt lijst gemeenteraadsverkiezingen voor en

Lees meer »