Werken gestart aan start- en landingsbaan van Oostendse luchthaven: “Verbreden van taxiwegen zullen voor minder lawaai zorgen”

De komende twee maanden wordt er hard gewerkt op de Oostendse luchthaven. De start- en landingsbaan van 3,2 kilometer en 45 meter breed wordt volledig vernieuwd en de taxiwegen worden verbreed. “Die verbreding zorgt voor minder geluidsoverlast voor de buurt”, zegt adjunct-CEO Ann Vanpraet.

De werken zijn gestart. Vrachtwagens gevuld met afgeschilferde asfalt rijden op en aan. De komende twee maanden is de luchthaven van Oostende dan wel gesloten, toch zal er heel wat bedrijvigheid zijn. Het vernieuwen van de start- en landingsbaan is dan ook een huzarenstukje. “Met de uitvoering van deze weken verzekeren we de toekomst van de luchthaven”, zegt Bruno De Saegher, voorzitter van Lom Vlaanderen. “Op die manier zorgen we ervoor dat de startbaan in de komende jaren operationeel kan blijven en zo kunnen we de luchthavenexploitatie op het huidige niveau houden.”

Donderdag werden de schuttingen geplaatst en vrijdag gingen de werken aan de start- en landingsbaan effectief van start. De opbraak- en grondwerken zullen zo’n twee weken duren. De luchthaven verwittigd voor geluidshinder tijdens de werken, maar doet er naar eigen zeggen alles aan om de hinder te beperken. Aansluitend worden de fundering, de onderlagen met de verlichtingskabels en de toplaag aangelegd. Vanaf eind februari worden de nieuwe LED-bebakeningslampen geplaatst. In de laatste fase worden de markeringen aangebracht.

Er is ook goed nieuws voor de omwonenden. “Naast de werken aan de start- en landingsbaan, worden ook de taxiwegen verbreed”, duidt Vanpraet. “Daardoor kunnen de B747-400- en de B777-300ER-toestellen die op de luchthaven taxiën, met een grotere draaicirkel draaien. Daardoor is er een pak minder motorkracht nodig met een lagere uitstoot en minder geluidsoverlast als gevolg. De verbreding is noodzakelijk om te voldoen aan de Europese regelgeving.”

De eerste vliegtuigen zullen op 27 maart opnieuw kunnen landen op een volledige vernieuwde start- en landingsbaan.

The post Werken gestart aan start- en landingsbaan van Oostendse luchthaven: “Verbreden van taxiwegen zullen voor minder lawaai zorgen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Julie Vanloo verliest met Washington tegen Las Vegas in WNBA

De Washington Mystics hebben zaterdag (lokale tijd) in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie voor vrouwen WNBA een 88-77 nederlaag geleden tegen de Las Vegas Aces. Julie Vanloo was in het verliezende kamp in dertig speelminuten wel goed voor acht punten en evenveel assists.
The post Julie Vanloo verliest met Washington tegen Las Vegas in WNBA appeared first on KW.be.

Lees meer »

Blankenberge wil deze zomer nog meer inzetten op openbare netheid: “Vorige zomer kregen 116 overtreders een GAS-boete tijdens 1.085 controles”

Deze zomer zullen medewerkers van OVAM opnieuw anonieme controles houden in Blankenberge om overtreders van sluikstorten, zwerfvuil en hondenpoep op heterdaad te betrappen. De stad zelf heeft drie extra GAS-vaststellers opgeleid die deel uitmaken van de dienst Gemeenschapswachten. Burgemeester Björn Prasse (Open Vld) kondigde aan dat er ook een nieuw online meldingsplatform komt.
The post Blankenberge wil deze zomer

Lees meer »

Diksmuide is een heel bijzondere boom rijker: de Tutjesboom

Diksmuide is sinds kort een heel bijzondere boom rijker: de Tutjesboom. Op het grasveld bij de bibliotheek en kunstenacademie Kadens kunnen kinderen symbolisch afscheid nemen van hun tutje en die in de boom hangen.
The post Diksmuide is een heel bijzondere boom rijker: de Tutjesboom appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ongewoon boos en ontgoocheld na tweede sprintnederlaag op rij: zit Jasper Philipsen in een vertrouwenscrisis?

Zo zagen we Jasper Philipsen (26) nog nooit. De Limburger klopte zijn frustratie van zich af en vloekte erop los: die tweede sprintnederlaag op rij kwam duidelijk heel hard aan. Zijn vriendin moest hem tot twee keer toe gaan kalmeren op de bus. Er lijkt meer aan de hand dan alleen sportieve ontgoocheling. Is de topsprinter in een vertrouwenscrisis beland?

Lees meer »

“Mensen worden afgeslacht en het kan nog erger worden”: Vlaamse cafébaas bibbert op vakantie in Kenia door hevige rellen

In Kenia zijn afgelopen week ernstige onlusten uitgebroken. Antwerpenaar Robert Vinck, cafébaas in Hemiksem, vertrok maandag nietsvermoedend op vakantie naar het Oost-Afrikaanse land. Momenteel zit hij nog altijd ‘gegijzeld’ in zijn hotel in een residentiële wijk van hoofdstad Naïrobi. “Je hoort dat het op elk moment opnieuw kan escaleren en dat het nog erger kan worden.”

Lees meer »

Opendeurdag seksclub Club Amai trekt 3.000 nieuwsgierigen: “Misschien breng ik volgende week wel een eerste echt bezoekje”

Ruim 3.000 nieuwsgierigen hebben zondag een bezoek gebracht achter de schermen van Club Amai in Hoogstraten (Meer). Alle aanwezige mannen en vrouwen hielden netjes de kleren aan en stapten in een lange rij met het nodige gegiechel naar binnen. De seksclub hield voor een keer geen swingersdag, maar gooide de deuren open voor iedereen die er eens op klaarlichte dag

Lees meer »

Tot 100 euro extra om wachtrijen in pretparken te vermijden: de FastPass

Sommige pretparken bieden bovenop de normale toegangsprijs, een ‘FastPass’ aan: zo kan je wachtrijen aan attracties vermijden. Je betaalt dan 5 tot wel 100 euro meer, afhankelijk van het aantal attracties waar je niet wil aanschuiven. In de nieuwe aflevering van ‘Mens erger je niet’, de podcast van het consumentenprogramma ‘WinWin’, ergert Radio2- presentator Ann Reymen zich aan die praktijken.

Lees meer »