Plasma houdt Achilles op de been: “Anders word ik constant ziek”

Zonder zijn medicatie op basis van plasma kan de 10-jarige Achilles uit Torhout geen normaal, gezond leven leiden. Dat beseffen zijn mams Lies Decock en zijn mama Femke Vanslambrouck maar al te goed. Beiden zijn zelf plasmadonoren en roepen de mensen op om hun voorbeeld te volgen. “Plasma redt levens”, aldus het koppel. “En er geven is een kleine moeite.”

Lies (40) en Femke (36) wonen met Achilles in de Torhoutse Tinnenburgstraat. Lies werkt als verkoopster in het marktkraam van de bekende vishandel Vanpraet en Femke runt langs de Keibergstraat haar eigen kinderdagverblijf Hupsakee. Achilles, die in maart 11 jaar wordt, zit in het vijfde leerjaar van vrije basisschool Driekoningen. In zijn vrije tijd is hij lid van KSA Driekoningen en sport hij bij Krachtbal Torhout, de club waarvan mams Lies secretaris is.

Donoren zijn van goudwaarde

Achilles lijdt al sinds zijn geboorte aan PID, de afkorting voor Primaire Immuundeficiënties. Die naam staat voor in totaal meer dan 250 zeldzame aandoeningen, veroorzaakt door een genetisch defect in een of meerdere onderdelen van het immuunsysteem.

“De immuunstoornis van Achilles is gelukkig niet levensbedreigend, maar zonder behandeling zou hij constant ziek worden en zware koorts doen, tot boven de 40 graden”, legt Lies uit. “Het komt erop neer dat hij antistoffen te kort heeft in de luchtwegen en in het bloed. Voor dat eerste tekort gebruikt hij puffertjes, voor het tweede krijgt hij het medicijn Hizentra. Hij neemt ook antibiotica. Hizentra bestaat uit antistoffen die gehaald worden uit plasma, de gele vloeistof die ruim de helft van ons bloed uitmaakt. Zonder plasma dus geen noodzakelijke medicatie voor Achilles. Dan zou hij bij gebrek aan weerstand constant ziek worden, bij de minste inspanning ernstig vermoeid raken en geen normaal leven kunnen leiden. Plasmadonoren zijn voor Achilles en veel andere patiënten van goudwaarde.”

Hizentra is soort dikke gel

Hizentra is peperduur, maar Lies en Femke krijgen de medicatie via het ziekenfonds volledig terugbetaald. “Anders zou ons dat zowat 1.000 euro per maand kosten”, zegt Lies. “We zouden dat geld er natuurlijk voor over hebben om ons kind gezond te houden, maar het zou sowieso zwaar op ons gezinsbudget wegen. We zijn dan ook dankbaar dat we het niet uit eigen zak hoeven te betalen.”

“Elke week op dinsdag is het voor Achilles prikjesavond”

“Hizentra is een soort dikke gel, waarvan Achilles de ene week 3 gram en de andere week 4 gram toegediend krijgt”, vult Femke aan. “Naarmate hij ouder en zwaarder wordt, moet hij er een grotere hoeveelheid van krijgen. Via een prik in zijn bovenbeen en een speciaal apparaatje loopt de vloeistof langzaam in zijn lichaam, wat ongeveer een uur en een kwartier duurt. Het is in zekere zin vergelijkbaar met een infuus. Elke week op dinsdag is het voor Achilles prikjesavond. Daar komt thuisverpleging voor langs.”

Paniek bij hoge koorts

Die prik en het lange inlopen van de medicatie is voor Achilles natuurlijk niet leuk. “Ik kijk niet uit naar de dinsdagavond”, zegt hij. “Maar ik weet dat het nodig is om de rest van de week te kunnen spelen, naar school te gaan, aan krachtbal te doen en me goed te voelen. Ziek zijn is voor mij een ramp, want dat ben ik al enkele keren geweest en dan heb ik hoge koorts. Ik voel me dan ook misselijk. Als het te erg wordt, moet ik naar het ziekenhuis. Dan zijn mama en mams heel bang.”

“Dan slaan we inderdaad snel in paniek”, geeft Lies toe. “Je weet maar nooit dat Achilles door zijn verminderde afweer iets ernstigs zou overkomen. Meer dan 40 graden koorts hebben, is gevaarlijk. Tijdens corona hebben we ons heel onbehaaglijk gevoeld. Achilles heeft toen alle vaccins gekregen om zeker niet door het virus getroffen te worden. Hij krijgt ook jaarlijks het griepvaccin.”

Doneren duurt een uurtje

Plasma geven kan van maandag tot en met vrijdag elke dag in de donorcentra van het Rode Kruis in Brugge of Roeselare. Het duurt iets langer dan gewoon bloedgeven, alles samen een uurtje. En het mag om de twee weken.

“Het plasma wordt uit je bloed gefilterd en daarna krijg je het restant van je bloed terug”, legt Femke uit. “Helaas zijn er donoren te kort, want de vraag naar plasma vanuit de medische wereld stijgt al jaren. Je kunt vanaf je 18de plasma geven en we hopen dat velen dat zullen doen.”

De ministers Hilde Crevits en Frank Vandenbroucke, respectievelijk op Vlaams en federaal niveau verantwoordelijk voor volksgezondheid, hebben alvast een oproep gelanceerd om plasma te doneren. Het Rode Kruis wil er zowel in 2024 als in 2025 telkens 5% meer dan in 2023, wat neerkomt op 7.500 liter extra per jaar.

“Femke en ik zijn trouwe donoren in het RK-centrum in Brugge”, zegt Lies. “Als wij dit niet zouden doen, wie dan wel? Onze Achilles dankt er zijn gezondheid aan.”

The post Plasma houdt Achilles op de been: “Anders word ik constant ziek” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De memoires van Aleksej Navalny en nieuw werk van Lize Spit en Stefan Hertmans: naar deze boeken is het uitkijken

Niet getreurd als de zomer over zijn hoogtepunt heen is: dan breekt het hoogseizoen voor nieuwe boeken aan. Welke interessante romans, kinderboeken of poëziebundels verschijnen binnenkort? Een selectie uit het ruime aanbod vind je hier. Van Lize Spit of Stefan Hertmans tot Aleksej Navalny en Bart Van Loo. Veel auteurs lanceren hun boek de komende maanden trouwens met een publiek

Lees meer »

Inwonende vriend komt elke ochtend thuis met zakken vol horloges, juwelen en werkmateriaal: “Ik wist niet dat het gestolen goederen waren”

Een 61-jarige Oostendenaar blijft ontkennen dat hij iets afwist van gestolen buit opgestapeld in zijn appartement. Zijn vriend die bij hem logeerde, ging elke avond weg en kwam ’s morgens terug met zakken vol dure spullen. “Toch had ik geen vermoeden dat het om gestolen goed ging.”
The post Inwonende vriend komt elke ochtend thuis met zakken vol horloges,

Lees meer »

Verdediging van ‘Eveline’ gaat in beroep tegen beslissing tot publiek proces: “In belang van elke partij om schade niet nog groter maken”

De man die zich uitgaf als ‘Eveline’ en andere vrouwen om naaktfoto’s en filmpjes van onder meer BV’s te bemachtigen, gaat in beroep tegen de beslissing van de Gentse correctionele rechtbank om de zaak niet achter gesloten deuren te behandelen. Dat bevestigen zijn advocaat Wahib El Hayouni en het parket Oost-Vlaanderen.

Lees meer »

KIJK. “Mijn tijd? I don’t care, ik heb gewonnen”: polsstokspringer Mondo Duplantis wint gehypet duel van hordeloper Warholm op 100m

Mondo boven. In een fel gehypete tweestrijd op 100 meter met de Noor Karsten Warholm (28), wereldrecordhouder op de 400 meter horden, heeft de Zweedse polsstokspringer Duplantis (24) nogmaals zijn uitzonderlijke klasse getoond. De wereldrecordhouder in het polsstokspringen haalde het in een straffe tijd van 10.37. De aanleiding van het ludieke duel in Zürich, aan de vooravond van de Diamond

Lees meer »

Milan Fretin (23) uit Bredene breekt door als sprinter

In zijn eerste seizoen bij Cofidis heeft Milan Fretin (23) zich tot een te duchten sprinter ontpopt. Na een knappe ritzege in de Vierdaagse van Duinkerke mocht de Bredense Limburger ook in de Tour du Poitou-Charentes het zegegebaar maken.
The post Milan Fretin (23) uit Bredene breekt door als sprinter appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nederlands leger neemt dienstplicht weer onder de loep: “Niet meteen verplichtend, maar toch dwingender aanmoedigend”

De Nederlandse regering investeert miljarden in nieuwe tanks, vliegtuigen, fregatten en moderne wapensystemen voor het leger. Maar die moeten ook bediend worden, zo staat in een Defensienota die donderdag werd besproken. “Met beroepsmilitairen en reservisten alleen komen we er niet meer”, klinkt het. En dus wordt de dienstplicht weer onder de loep genomen.

Lees meer »

België doneert 20.000 mpox-vaccins aan Congo

België doneert 20.000 mpox-vaccins aan de Democratische Republiek Congo (DRC), het land dat momenteel het zwaarst getroffen wordt door de mpox-epidemie. Dat heeft de federale ministerraad vrijdag beslist op voorstel van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez.

Lees meer »

Axel Daeseleire gaat door het vuur om z’n chihuahua’s te beschermen: “Die beestjes wekken vadergevoel in me los”

Drie programma’s op twee zenders: Axel Daeseleire (55) is deze week alomtegenwoordig op uw scherm. Vooral ‘Axel in Amerika’ liet een diepe indruk na, vertelt de tv-maker, die in Texas zag hoe een 10-jarig meisje een wapen gebruikt. “Ik hoop dat die trend niet naar hier overwaait”, zucht hij. Al heeft Axel zelf ook een geheim ‘wapen’ waarmee hij z’n

Lees meer »