Burgerproject De Geboorte boven de doopvont in Menen

De buurtbewoners van De Barakken samenbrengen en in de watten leggen: dat blijft de nobele roeping van het wijkcomité Bewonersgroep De Barakken. Op 3 februari lanceren ze een uniek burgerproject onder de noemer De Geboorte.

“Dit jaar kregen we, in het kader van de burgerbudgetten van de stad Menen, een mooi budget voor drie zelfgekozen projecten. De straten in De Barakken opfleuren met bloembakken was daar één van, de aanleg van twee nieuwe petanquebanen was het tweede project. Ons paradepaardje vandaag is het mooie cultuurproject De Geboorte: een multiculturele omkadering met verhalen over en rond de geboorte”, zegt Lieve Van de Walle van Bewonersgroep De Barakken.

Het hele concept zal plaatsvinden in de St-Jozefskerk aan De Barakken. Een speciale belevingsruimte zal daarvoor opgebouwd worden. “Het wordt dus geen expo, maar een volledige beleving rond de geboorte”, verzekert Jean-Pierre Robbe.

20 nationaliteiten

“Spraak en beeld worden door de bezoeker zelf in werking gesteld, waardoor ze twaalf vertellers kunnen zien en horen met verschillende pakkende verhalen over gebruiken, gewoontes en tradities omtrent de geboorte in diverse culturen. De verhalen zullen thema’s aansnijden zoals historische belevingsrituelen rond geboorte, maar ook de doop, overlijden, enzovoort. Ook zullen er foto’s, geboortetoestellen en attributen die vroeger gebruikt werden tijdens geboortes tentoongesteld worden”, vertelt Jean-Pierre Robbe.

Bewonersgroep De Barakken heeft als doel een vreedzame brug te slaan tussen alle kleurrijke bewoners in De Barakken. “Gezien het project steunt op herinneringen aan onze ouders en grootouders, onze roots en vroegere levenswijzen, zijn de wijkbewoners er ook bij betrokken. De verschillen tussen onze culturen zullen hopelijk veel inwoners aanspreken.”

“Dit interactief gebeuren zal ook uitmonden in een meerderjarenproject. We investeren heel graag in projecten en evenementen om de ontmoeting tussen alle bewoners hier te bevorderen. Met meer dan 20 verschillende nationaliteiten in De Barakken hebben we nog een lange weg te gaan om elkaar beter te leren kennen”, besluit Lieve.

(NVM)

De belevingsruimte opent officieel op zaterdag 3 februari om 16 uur, en blijft tot 24 maart. Toegankelijk op maandag en woensdag van 9 tot 12 uur en op zaterdag van 14 tot 17 uur.

The post Burgerproject De Geboorte boven de doopvont in Menen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

WEERBERICHT. Regen in Vlaanderen, zon in Wallonië

Vandaag en tijdens het komende weekend krijgen we wisselvallig weer met koude temperaturen voor de tijd van het jaar. Wie zon zoekt, kan het beste een uitstap naar de zuidelijke helft van ons land plannen. Daar blijft het droog en ook de zon zal daar van de partij zijn. Voor volgende week voorspelt onze weerman David Dehenauw iets warmere temperaturen,

Lees meer »

Bloemen plukken bij Farmflorette in Ruddervoorde: “De tuin doet me denken aan de tuinen uit mijn jeugd”

Op de Baliebrugge, nabij de grens met Torhout, hebben Liesbeth Hanssens (48) en Wim Kerkhove (46) samen met hun dochters Justine (21), Ite (18) en Anouk (15) de tuin vooraan hun boerderij heraangelegd. Ze hebben er een groot assortiment bloemen aangeplant. Dat willen ze nu met iedereen delen in hun pluktuin.
The post Bloemen plukken bij Farmflorette in Ruddervoorde:

Lees meer »

Maxime (31) lanceert eigen vastgoedkantoor Henry Walthers in Brugge: “Een persoonlijke aanpak en begeleiding op maat”

Met de opstart van Henry Walthers is Brugge nog een vastgoedkantoor rijker. “Ik heb heel wat ervaring opgedaan bij Immo François de voorbije jaren, maar de tijd was gekomen om mijn eigen weg in te slaan”, zegt oprichter Maxime Traen (31). “En dat betekent heel veel persoonlijke service”, verzekert hij.
The post Maxime (31) lanceert eigen vastgoedkantoor Henry Walthers

Lees meer »

Op safari aan onze kust

Laten we meteen duidelijkheid scheppen: neen, we gaan niet op zoek naar olifanten, luipaarden, buffels, leeuwen of neushoorns oftewel de bekendste ‘Big Five’ aan onze kust. Wat de kustsafari dan wel inhoudt? Zes bezoekerscentra aan zee stellen deze zomer opnieuw hun ‘Big Five’ voor. Starten en eindigen doe je steeds aan een natuurbezoekerscentrum, met de
The post Op safari

Lees meer »

San Maes is buurtwerker voor digitale inclusie in Pittem

Bij de gemeente Pittem werd onlangs San Maes in dienst genomen als buurtwerker digitale inclusie. Zij zal Pittem- en Egemnaren, die zich vaak in een kwetsbare situatie bevinden en die botsen op digitale drempels in het dagelijkse leven, begeleiden.
The post San Maes is buurtwerker voor digitale inclusie in Pittem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Albert en Paola stralen op huwelijksverjaardag

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren vandaag hun 65ste huwelijksverjaardag. Ter gelegenheid van hun briljanten jubileum hebben ze via het koninklijk paleis een nieuwe foto laten verspreiden. Daarbij zitten ze samen op een bankje.

Lees meer »

Eerbetoon aan Prince in Silt, met kern van de New Power Generation

Op dinsdag 9 juli kan je in de Middelkerkse evenementzaal Silt met ‘Celebrating Prince’ een unieke concertavond beleven. In de rangen van ‘Celebrating Prince’ vinden we de kern van de ‘New Power Generation, de legendarische begeleidingsband van Prince.
The post Eerbetoon aan Prince in Silt, met kern van de New Power Generation appeared first on KW.be.

Lees meer »