Sparren gerooid op natuurbegraafplaats

Als voorbereiding op de heraanleg van de natuurbegraafplaats achteraan op het Stiltepark De Warande werden vorige maandag de aanwezige sparren vakkundig verwijderd. Dat gebeurde door een gespecialiseerde tuinaannemer. De meeste sparren waren ziek en aangetast door de letterzetter, een donkerbruin schorskevertje dat in staat is om dat soort bomen uit te roeien.

“De afstervende sparren werden om veiligheidsredenen gerooid en zullen in stukken gerecupereerd worden als afbakening voor de wandelpaden”, zegt schepen van Natuur en Groen Elsie Desmet. “Ze worden later dit jaar door heel wat nieuwe bomen en struiken vervangen. Het vriesweer was ideaal om de sparren te verwijderen zonder zware schade aan de bodemstructuur.”

Op het Stiltepark aan de Warandestraat bevinden er zich verschillende zones. De grootste is deze met de uniforme grafzerkjes, maar daarnaast heb je ook een zone met grafzerken naar eigen smaak en keuze, een strooiweide, een columbarium, een sterretjesweide en een natuurbegraafplaats. Die laatste, waar onder meer de sparren zich bevonden, zal straks heraangelegd worden. Ze vergt voor de begraafplaatsmedewerkers te veel onderhoud en voor de bezoekers is het niet altijd even duidelijk waar de wandelpaden zich bevinden en waar de graven. Het is de bedoeling dat bomen, struiken, grassen en bloemen de genoemde zone in de toekomst natuurlijker zullen doen aanvoelen dan nu het geval is.

Met bloemenweiden

“De natuurbegraafplaats zal voor in totaal 196 graven bestemd zijn”, aldus schepen Desmet. “Er komen vaste paden die intensief gemaaid zullen worden en vaste borders met bloemenweiden, struiken en bomen. We kiezen resoluut voor inheemse beplanting. De bloemenweiden zullen tweemaal per jaar gemaaid worden en in het voorjaar zullen bloembollen het geheel opfleuren.”

Op vraag van de familie van de overledene zal ervoor gekozen kunnen worden om ook bloemen op het graf aan te planten. (JS)

The post Sparren gerooid op natuurbegraafplaats is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nieuwe eenjarige staatsbon levert rendement van 1,92 procent netto op

De nieuwe staatsbon met een looptijd van één jaar zal een rente van bruto 2,75 procent opleveren, oftewel 1,92 procent netto. Dat maakt het Agentschap van de Schuld dinsdag bekend. De staatsbon op tien jaar levert een rente van bruto 2,80 procent op, netto 1,96 procent. Het rendement ligt daarmee zoals verwacht een pak lager dan de populaire staatsbon die

Lees meer »

Samana organiseert op 7 en 8 september jaarlijkse tweedaagse: “Opbrengst integraal naar leden”

Het was voor de bestuursleden van Samana een drukke week in de aanloop naar de tweedaagse op zaterdag 7 en zondag 8 september. Bij Samana wil men immers niets aan het toeval overlaten om iedereen in de beste omstandigheden te ontvangen.
The post Samana organiseert op 7 en 8 september jaarlijkse tweedaagse: “Opbrengst integraal naar leden” appeared first on

Lees meer »

“Ogen gesloten? Dat los ik op!”: Alexander (42) uit Kortemark staat altijd paraat met zijn camera

Alexander Mandeville uit Kortemark is gebeten door fotografie. Hij maakte van zijn hobby zijn bijberoep en staat paraat voor eender welke fotoreportage. Sinds kort beschikt hij ook over een modern uitgeruste studio waar hij fotoreportages kan maken.
The post “Ogen gesloten? Dat los ik op!”: Alexander (42) uit Kortemark staat altijd paraat met zijn camera appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Lady Gaga viel spectaculair af voor rol in ‘Joker: Folie à Deux’: “Na een maand herkende ik haar niet meer”

Lady Gaga verloor in een maand tijd veel gewicht om de rol van Harley Quinn te spelen in de nieuwe film ‘Joker: Folie à Deux’. Dat verklapt haar tegenspeler Joaquin Phoenix tijdens een persconferentie op het filmfestival van Venetië. “We hebben veel danslessen moeten volgen voor deze film, waardoor we gewicht verloren”, vertelt de acteur aan de journalisten. “Wanneer ik

Lees meer »

Nooit beleefden we wereldwijd zo’n warme zomer als in 2024

De voorbije zomer was wereldwijd de warmste ooit gemeten op aarde. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Europese klimaatdienst Copernicus. Ook voor Europa zijn de cijfers duidelijk. Het was de warmste zomer ooit, al was er een duidelijke opdeling tussen het westen en noorden enerzijds, en de rest van het continent anderzijds.

Lees meer »

Justitie wil vertrouwen van de burger terugwinnen: “Nog te veel het beeld van rechter op zijn troon”

Justitie wil werken aan de vertrouwenskloof tussen burger en Justitie. Dat was de boodschap in de openingsredes van de procureurs-generaal, die traditioneel gehouden worden bij de opening van het nieuwe gerechtelijke jaar. "Als burgers de werking van Justitie niet begrijpen, zal er altijd een reden tot wantrouwen en argwaan zijn", zegt Guido Vermeiren, procureur-generaal bij het Antwerpse hof van beroep.

Lees meer »

Maak plaats Duitsland, de toekomst van de auto is ‘made in China’: “De Chinezen hebben een voorsprong van jaren opgebouwd”

Deutsche Gründlichkeit. Het was jarenlang het antwoord van automobilisten uit binnen- en buitenland die voor de aankoop van een nieuwe auto niet verder keken dan de lokale verdeler van Audi, BMW, Volkswagen of Mercedes. Dat gold ook voor China. Al zijn ze daar in eigen land geëvolueerd van grote afnemer naar overnemer van de markt. Een voorbode voor hier bij

Lees meer »