Bewoners bezorgd omdat straat wordt afgesloten met slagboom: “Mijn klanten zullen schrikken”

Om het op verkeersvlak wat veiliger te maken aan de bibliotheek en aan de academie in Ieper, installeerde het stadsbestuur een slagboom aan de smalle Weverijstraat. De bewoners van de straat kregen, tegen betaling van een waarborg, een badge om de steeg in te rijden. Garagist Andy Vanthuyne (53) hoopt dat zijn klanten niet al te veel gehinderd worden door het nieuwe systeem. “We namen de maatregelen omdat heel wat automobilisten het verbodsbord aan hun laars lapten”, verduidelijkt burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper).

De Weverijstraat is een smal straatje dat start aan de Stoffelstraat en loopt tot aan de Masscheleinlaan. De weg loopt naast het Beeldenplein, waar zowel de bibliotheek als dé Academie zich bevindt. Vanaf zaterdag 27 januari kan je het straatje, waar éénrichtingsverkeer geldt, op bepaalde tijdstippen enkel nog binnen met een badge. “We kregen op een bepaald moment een brief in de bus met wat uitleg over de slagboom”, zegt Serge Verslype (63), die in de Weverijstraat 28 woont. “Er was sprake van een bewonersvergadering, maar ik weet niet of die effectief heeft plaatsgevonden. Kort daarop werd de slagboom al geïnstalleerd.”

In de straat zijn er een twintigtal huizen. Ook garage Atelier ligt in de straat. De bewoners van de straat kregen een badge, waarvoor ze 25 euro betalen. “Ik denk dat veel van mijn klanten zullen schrikken als ze plots voor een slagboom komen te staan. Ik heb hier aan het bord, dat hier nu voorlopig staat, een sticker met mijn nummer aangebracht. Ik hoop nu wel dat niet iedereen mij belt die hier voor de slagboom komt te staan”, zegt garagist Andy Vanthuyne (53).

Verkeersveiligheid

“De slagboom werd geplaatst in kader van de algemene verkeersveiligheid in de omgeving van de bibliotheek en dé Academie”, verduidelijkt burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper). “In de Weverijstraat zijn heel wat voetgangers en fietsers aanwezig, vaak ook kinderen. Zeker bij het begin en einde van de lesuren van dé Academie. Er werden verschillende sensibiliserende acties gedaan, waarbij aan de ouders gevraagd werd om de Weverijstraat niet in te rijden. Later werd een verbodsbord geplaatst, die slechts bepaalde weggebruikers toeliet in de straat. In de Polenlaan, vlak voor de Weverijstraat is een kus- en wegzone aanwezig, waar men de kinderen kan afzetten of afhalen. Omdat het verbod vaak werd genegeerd en het onmogelijk is om constant te controleren, besliste het stadsbestuur om een slagboom te plaatsen. Die zal op bepaalde momenten in werking treden, zoals ’s avonds, op woensdagmiddag en op zaterdagvoormiddag. Op andere tijdstippen staat de slagboom open. Bewoners en hulpdiensten kunnen de slagboom steeds openen door middel van een badge. Ook voor de klanten van de autogarage werd een oplossing uitgewerkt zodat zij de zaak gemakkelijk kunnen blijven bereiken. Met deze maatregel zal de verkeerssituatie in de straat veel veiliger worden, ook voor de bewoners.”

Communicatie

“Voor de badges van bewoners wordt inderdaad een waarborg gevraagd van 25 euro. Als men de kaart terugbezorgt, bijvoorbeeld bij verhuis, krijgt men de waarborg terug. “Deze waarborg wordt ook toegepast voor de bewoners in de Kiekenmarkt, die met een badge de verzinkbare palen kunnen openen. Er dient te worden vermeden dat de kaarten worden doorgegeven aan derden of dat er te veel verlies optreedt, vandaar de waarborg”, aldus de burgemeester. “Het was het de bedoeling om de slagboom eerder te activeren, maar om verschillende technische redenen liep de opstart wat vertraging op. De slagboom is intussen volledig in werking en klaar voor gebruik. Betreffende elke stap – beslissing, installatie en inwerkingtreding – communiceerden we met de betrokken bewoners. Van de meeste van hen krijgen we positieve feedback betreffende de ingevoerde maatregel, omdat er op bepaalde momenten overlast was van (foutief) geparkeerde voertuigen in de straat én hoge snelheden in de straat.”

“Ouders reden inderdaad vaak zo dicht mogelijk”, aldus bewoner Serge. “Echt problemen heb ik nooit geweten, maar mochten ze kunnen, ze reden de academie binnen om hun kinderen af te zetten. Mochten die mensen gewoon wat verder hebben geparkeerd, waar het is toegelaten, en hun kinderen de laatste meters te voet te laten afleggen, was deze maatregel wellicht niet nodig geweest. We gaan moeten zien hoe het allemaal verloopt.”

The post Bewoners bezorgd omdat straat wordt afgesloten met slagboom: “Mijn klanten zullen schrikken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jobcafé bij Politie Oostende op maandag 8 juli

Op maandag 8 juli van 18 tot 20 uur organiseert Politie Oostende in het hoofdkantoor in de Lijndraaiersstraat 5 een jobcafé. In een gemoedelijke sfeer kunnen geïnteresseerden in gesprek gaan met collega’s en alle job- en carrièremogelijkheden binnen de politiezone ontdekken.
The post Jobcafé bij Politie Oostende op maandag 8 juli appeared first on KW.be.

Lees meer »

Aantal verkeersdoden op onze wegen voor het eerst in 2 jaar gedaald

Voor het eerst in 2 jaar is het aantal verkeersongevallen, en daarbij ook het aantal gewonden en doden, gedaald op de Belgische wegen. In 2023 verloren 501 mensen het leven op onze wegen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. In Brussel en Vlaanderen zijn de verkeersongevallen gedaald met 9,5 procent en 2,2 procent. Wallonië

Lees meer »

Team Dynamisch Lo-Reninge lanceert verkiezingscampagne met de slogan ‘Dynamisch is troef’

In Lo-Reninge maakte Team Dynamisch op een originele manier de lijst bekend voor de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober. De inwoners kregen een enveloppe met een spel speelkaarten in de brievenbus, samen met een kaart met foto van de tien kandidaten van Team Dynamisch. Een originele hint naar hun verkiezingsslogan ‘Dynamisch is troef’.
The post Team Dynamisch Lo-Reninge lanceert verkiezingscampagne

Lees meer »

AZ Sint-Lucas Brugge pakt uit met primeur voor Benelux: innovatieve techniek voor behandeling van prostaatvergroting

In het AZ Sint-Lucas Brugge heeft uroloog Pieter Uvin als eerste arts in de Benelux de innovatieve MiLEP-techniek toegepast voor de behandeling van goedaardige prostaatvergroting. Dokter Uvin maakt deel uit van de artsenassociatie Urologisch Centrum Noord West-Vlaanderen die in beide Brugse ziekenhuizen actief is (AZ Sint-Jan en AZ Sint-Lucas). Deze nieuwe laserbehandeling bouwt voort op bestaande methodes, maar maakt gebruik

Lees meer »

“Formule I in het klein”: Racing Club Roeselare organiseert het EK voor telegeleid wagen

Roeselare Sinds vijf jaar racet Racing Club Roeselare met telegeleide wagens op het gloednieuwe circuit op het einde van de Kachtemsestraat, pal langs de E403. Eind augustus organiseren ze het EK, komend weekend komt een internationaal gezelschap kennismaken met het circuit. Een kijkje gaan nemen is gratis.
The post “Formule I in het klein”: Racing Club Roeselare organiseert het

Lees meer »

Juwelier Filip (56) na zes jaar vrijgesproken voor doodschieten van vluchtende overvaller: “Hij handelde uit een macht waaraan hij niet kon weerstaan”

Zes jaar geleden schoot hij in shock een vluchtende overvaller neer die voor een half miljoen euro aan juwelen had gestolen. Vandaag werd de Gentse juwelier Filip Moens (56) door het hof van beroep in Gent vrijgesproken. De juwelier reageert in een eerste korte reactie opgelucht. “Maar eigenlijk zijn er in deze zaak alleen maar verliezers.”

Lees meer »

Boete, rijverbod en proeven voor automobiliste met 2 promille in slaap achter stuur: “Je was murw door de alcohol, heel gevaarlijk”

Stilstaand, met draaiende motor maar met haar hoofd op de passagiersstoel in slaap. In die toestand kon een 33-jarige automobiliste uit Bavikhove (Harelbeke) in Kuurne door agenten aangetroffen worden. Ze bleek dronken en had bijna 2 promille alcohol in het bloed te hebben. “Je was murw door de alcohol”, kreeg ze alvast een stevige uitbrander van de politierechter.
The

Lees meer »

Jongeren zwaargewond na joyride

Drie minderjarigen van 13, 15 en 16 jaar oud, raakten zondagmiddag zwaargewond op de parking van de vroegere Makro in Deurne. De drie, twee broers en een vriendje,waren het afgesloten deel van de voormalige Makro-parking binnengedrongen. De parking wordt gebruikt door verschillende garagebedrijven om voertuigen te stallen. De jongeren gingen vervolgens op zoek naar een voertuig dat niet slotvast stond

Lees meer »

Wervik sluit grensovergang tijdens en na wedstrijd van Rode Duivels tegen Frankrijk: “Vernielingen ten allen tijd vermijden

Burgemeester van Wervik Youro Casier (Vooruit) laat niks aan het toeval over. Zo komt er op de grensbrug opnieuw een container. Dit naar aanleiding van de wedstrijd van onze Rode Duivels tegen Frankrijk in de achtste finales op het EK voetbal in Duitsland komende maandag. Ook tijdens het WK in 2018 werd dit gedaan bij de wedstrijd tussen België en

Lees meer »

Twee doden bij vliegtuigongeluk in Noorwegen

Twee mannen zijn omgekomen bij een vliegtuigongeluk in Noorwegen. Volgens de politie stortte het vliegtuigje neer op de snelweg E6 in de gemeente Oppdal bij een privévliegveld, waarna brand uitbrak. Een van de twee inzittenden overleed op de plaats van het ongeluk, de ander in een ambulance op weg naar het ziekenhuis.

Lees meer »

Alle verdachten in Panama Papers-zaak vrijgesproken van witwassen

Alle 28 verdachten in een witwaszaak die volgde op de gelekte Panama Papers zijn vrijdag vrijgesproken. Een rechter in Panama-Stad oordeelde dat niet volgens de regels is omgegaan met het bewijsmateriaal afkomstig van de servers van advocatenkantoor Mossack Fonseca. Andere bewijsstukken waren volgens haar niet overtuigend genoeg om crimineel gedrag van de beklaagden vast te stellen.

Lees meer »