Gewezen sportfunctionaris en basketbalcoach Ivan Decroix (65) overleden: “Ieper verliest een mooie sportmens”

In zijn woning in Watou is Ivan Decroix (65) overleden. Hij was jarenlang de sportfunctionaris van stad Ieper. Ivan fungeerde ook maar liefst dertig jaar als basketbalcoach, de helft van zijn carrière bij vrouwenploegen. De toenmalige eersteklasser Tulikivi Deerlijk was zijn laatste ploeg. Ivan is nog jeugdtrainer van wereldtopper Emma Meesseman geweest.

Eerst was Ivan Decroix speler. Zijn vader Marcel was lang geleden een icoon van de jeugdwerking van Athlon Ieper. Trainer-coach is hij onder meer geweest bij de vrouwenploegen Athlon Ieper, Oostende, Bredene, Soubry Kortrijk, Wytewa Roeselare en ten slotte Deerlijk waarmee hij in april 2011 het behoud verzekerde. Omdat hij het volgen van de sportprestaties van zijn kinderen al te vaak aan zijn vrouw moest overlaten, stopte hij definitief als trainer-coach.

Mooi sportmens

Kort nadat hij bij de stad Ieper in 2020 op pensioen ging, begon Ivan te sukkelen met zijn gezondheid. Ives Goudeseune (Vooruit) uit Zillebeke is sedert deze legislatuur schepen van de stad Ieper en tevens voorzitter van atletiekclub Flac Ieper. “Ik zal Ivan herinneren als de diplomatische hardwerkende sportieveling”, zegt Ives. “Altijd op zoek naar de beste oplossing binnen de afgelijnde contouren van het Ieperse sportgebeuren. Ieper verliest een mooi sportmens.”

Ivan en zijn echtgenote Hilde De Meyer studeerden beiden aan de VUB Brussel in 1980 af als licentiaat Lichamelijke Opvoeding. Na heel veel sollicitaties kon Ivan als sportmonitor aan de slag in het Jeugdstadion in Ieper. Hij werd daarna de eerste zelfstandige uitbater van het Augustijnenpark, het tennis- en squashcentrum in Ieper.

“Ivan ademde sport, hield van de natuur en zijn talentrijk gezin” – Luc Forrez

Een verschil in visie met de beheerraad van het Augustijnenpark zorgde ervoor dat Ivan andere sportieve oorden opzocht. Hij nam bij de stad Ieper deel aan het examen voor sportfunctionaris. Hij kreeg de job.

Luc Forrez was sportfunctionaris in het naburige Zonnebeke en geniet nu van zijn pensioen. “Ivan en ik begonnen quasi gelijktijdig als sportfunctionaris begin de jaren 90”, zegt Luc. “In 2004 stond Ivan aan de wieg bij de stichting van WesthoekSportOverleg, de burensportdienst van de Westhoekgemeenten.”

“Ivan leidde de vergadering in goede banen en stond jaarlijks in voor het werkings – en financieel verslag. Dossierkennis en beleidsvisie waren zijn sterke eigenschappen. Meermaals ging Ivan in discussie met de overheden om met onderbouwde argumenten de juiste keuzes te bepleiten.”

Te vroeg

“Fairplay was zijn leuze. Ivan ademde sport, hield van de natuur en zijn talentrijk gezin. Ik wil Ivan herinneren als een ‘bezieler’ en een voorbeeld van beroepsernst die voor de stad Ieper de sportwerking op de kaart zette. Veel te vroeg heengegaan, oneerlijk om niet te mogen genieten van een mooi pensioen.”

Ivan was de vader van drie kinderen: Lieselot, Marjolein en Bram. Lieselot woont in Kuurne, koerste op hoog niveau en werd prof. Ze behaalde de 44e plek op de wegwedstrijd tijdens de Olympische Spelen 2008 in Peking, als enige Belgische deelneemster. In 2021 werd ze ploegleider bij de vrouwenploeg Jumbo-Visma en heeft nu met FDJ-Suez een nieuwe werkgever. Marjolein is skiër en nam in 2018 deel aan de Olympische Winterspelen. Bram is beroepsmuzikant.

Drie kleinkinderen

Ivan, Hilde en hun kinderen woonden lang in de Elverdingestraat in Ieper. Omdat het huis veel te groot was geworden en de kinderen op eigen benen gingen staan, kozen de ouders voor de rust en gingen ‘op den buiten’ wonen. Ivan was de opa van drie kleinkinderen Marcel, Elena en Luca.

Een laatste groet in het funerarium van Uitvaartzorg Leo in de Dikkebussweg in Ieper kan van vrijdag tot en met woensdag, op weekdagen van 15 tot 18 uur en op zaterdag van 14 tot 16 uur. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

The post Gewezen sportfunctionaris en basketbalcoach Ivan Decroix (65) overleden: “Ieper verliest een mooie sportmens” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Luc Appermont viert 1000ste ‘De zoete inval’ op radio én tv: “Toen de baas me belde dacht ik: ik ben ontslagen”

Een feestelijke aflevering opgenomen in ‘hometown’ Bilzen, met verrassende gasten en Limburgse vlaai: zo viert Luc Appermont (75) vandaag de 1.000ste aflevering van ‘De zoete inval’. De presentator bedacht het Radio 2-programma 34 jaar geleden uit pure onvrede zelf, maar vreesde dat het geen lang leven was beschoren. Maar het spel overleefde de tand des tijds en zorgde voor een

Lees meer »

Hooggerechtshof geeft Donald Trump deels gelijk over presidentiële immuniteit

Donald Trump kan slechts deels aanspraak maken op presidentiële immuniteit. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof maandag bekendgemaakt. En dat oordeel kan een impact hebben op zijn vervolging voor de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Het Hof stuurt de zaak terug naar de lagere rechtbank die moet uitmaken welke zaken wel en welke niet berecht mogen worden.

Lees meer »

“Als ik ooit stop, is mijn laatste optreden in België”: 11.000 fans feesten mee met Joost Klein tijdens eerste optreden in ons land na Songfestival

De Europalaan in Genk werd voor één dag de Europapalaan en een extra groot festivalterrein voor 11.000 bezoekers, allemaal voor één man: Joost Klein. De Nederlander trad vandaag voor het eerst sinds zijn veelbesproken (bijna) deelname aan het Songfestival op in België. Genk on Stage, het gratis stadsfestival in Genk, kon Klein strikken en daar kwam véél volk op af.

Lees meer »

Het zotste kamp. Deze jongeren zijn op cruisekamp voor 1.350 euro: “Nu al wachtlijst voor volgend jaar”

Vergeet het bivak in de Ardennen. Activak is als eerste jongerenorganisatie op cruisekamp vertrokken met 54 jongeren, die in één week vier landen aan de Middellandse Zee aandoen. Kostprijs: 1.350 euro. Toch was het luxekamp meteen uitverkocht, en voor volgende zomer is er al een wachtlijst. “Het is écht impressionant. Elke verdieping is ingericht door een kunstenaar”, vertelt Xander (19).

Lees meer »

“Steeds moeilijker om geen medelijden met Lukaku te krijgen”: buitenlandse pers hard voor “zieke Belgen” én bondscoach Tedesco

“Het EK zal België niet missen.” De buitenlandse pers is hard voor de prestaties van onze Rode Duivels tegen Frankrijk, en op Euro 2024 tout court. Ze stellen zich véél vragen. Waarom zo pover? En is dit nu echt het einde van deze generatie? Bovendien krijgt bondscoach Tedesco forse kritiek. “Had België hem niet gehaald omwille van zijn tactische kunde?

Lees meer »

Franco Belge Run in Wervik ten voordele van Parkili

Zondag staat de zesde editie van de Franco Belge Run op de kalender in Wervik. Het is een unieke wedstrijd die over de landsgrens heen gaat en bovendien voor het goede doel georganiseerd wordt.
The post Franco Belge Run in Wervik ten voordele van Parkili appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kurt (60) opent zaterdag nieuwe meubelzaak Blanco in Harelbeke: “Mijn zoon Axell voert mijn ontwerpen en creaties uit”

Dit weekend opent de nieuwe meubelzaak Blanco de deuren aan de Kortrijksesteenweg 279 in Harelbeke. De drijvende kracht achter de exclusieve outdoormeubelen is ontwerper Kurt Velghe, die samen met zijn zoon Axell (29) de zaak runt.
The post Kurt (60) opent zaterdag nieuwe meubelzaak Blanco in Harelbeke: “Mijn zoon Axell voert mijn ontwerpen en creaties uit” appeared first on

Lees meer »

Hele dorp aan Gardameer lamgelegd na virusuitbraak: honderden mensen ziek

In plaats van te genieten van een zorgeloze vakantie in Torri del Benaco aan het Gardameer in Italië zijn honderden mensen ziek geworden. Een uitbraak van het norovirus heeft het hele dorp lamgelegd. De afgelopen dagen zijn veel mensen in het ziekenhuis opgenomen die last hadden van braken, misselijkheid, buikkrampen en koorts, zo meldt ‘La Repubblica’.

Lees meer »

Marie Verhulst verklapt wat we van haar te zien krijgen in nieuw seizoen ‘De Verhulstjes’: “Heel verschillend”

De zomervakantie is dan wel begonnen, voor Marie Verhulst (28) is het werken geblazen. “Binnenkort staan Samson en ik zeven op zeven in Plopsaland De Panne met onze zomershows”, glundert de dochter van Gert. Om mensen warm te maken komen ze vandaag met het zomerse nummer ‘Naar Zee’, een herwerking uit de erfenis van Samson & Gert. Reporter Jarne is

Lees meer »