Burgemeester Stephan Mourisse van Vleteren gaat niet voor nieuwe ambtstermijn

Burgemeester Stephan Mourisse (58) zal voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober niet meer op de lijst van de Landelijke Volkspartij (LVP) staan en zichzelf dus niet opvolgen.

Vleteren krijgt vanaf 1 januari 2025 dus zeker een andere burgemeester. Dat maakte Stephan Mourisse zelf bekend in zijn speech tijdens de nieuwjaarsreceptie voor het gemeentepersoneel.

De schepenen Bram Coppein, Marnick Lauwers en Gerda Goubeir (allen LVP) wisten van niets en de aankondiging kwam dan ook als een complete verrassing.

Gemeentelijk infoblad

In zijn ‘Woordje van de burgemeester’ in het gemeentelijk infoblad De Vleternoare van januari stelde Stephan Mourisse wel al: “Of ik er na 24 jaar in oktober nog eens voor ga, daar ben ik nog niet uit. Enerzijds zijn er de vele uitdagingen, waardoor ik de drang voel om door te gaan. Anderzijds is er het spook van de fusies dat er wellicht aankomt in 2030. Als de politiek in Brussel hiertoe beslist, wat heel jammer zou zijn, moeten we er alles aan doen om er als gemeente zo goed mogelijk uit te komen. Ik beloofde ooit om burgemeester te blijven tot alle problemen rond de N8 Ieper-Veurne zijn opgelost. Maar zoals het er nu voorstaat, zou ik burgemeester moeten blijven tot mijn 85ste, en dat kan nu ook niet de bedoeling zijn.”

Drukke notarispraktijk

Stephan Mourisse is notaris met kantoor in Roesbrugge (Poperinge). Onlangs associeerde hij zich met notaris Fanny Flamen. De twee notarissen hebben een erg drukke praktijk, met tien medewerkers.

“Ik heb definitief beslist, na maanden te hebben wakker gelegen, en 14 kilogram lichter te zijn geworden: eind dit jaar stop ik definitief met de politiek. De combinatie van burgemeester en notaris, met een niet eenvoudig privéleven is geen sinecure, en dat begint toch wat te wegen. En belangrijk: iedereen is vervangbaar. Er staat een sterk team achter mij, zowel in de politiek als in het gemeentehuis en in de loods van de technische dienst”, aldus de burgemeester tijdens zijn speech vrijdagavond.

Lijst onthoofd

De lijst van de LVP wordt dus onthoofd. Nog een viertal andere gemeenteraadsleden zouden niet meer op de lijst staan. Twee ervan verhuizen naar een andere gemeente.

Stephan Mourisse werd actief in de gemeentepolitiek in 2000, toen hij voor het eerst op de lijst van de LVP stond. Hij werd verkozen en onmiddellijk werd hij zes jaar OCMW-voorzitter. Na de verkiezingen van 2006 werd hij eerste schepen onder burgemeester Willy Mostaert voor de lokale partij LVP.

Door een politiek akkoord, een afspraak na de verkiezingen, volgde hij begin 2010 na drie jaar, halverwege de bestuursperiode, Mostaert op als burgemeester. Bij de federale verkiezingen van 2010 stond hij als opvolger op de lijst van Open VLD, de partij waarvan hij zich enkele jaren geleden distantieerde.

The post Burgemeester Stephan Mourisse van Vleteren gaat niet voor nieuwe ambtstermijn is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dilbeek plaatst trajectcontroles op belangrijke invalswegen

Vanaf september lanceert de gemeente Dilbeek automatische snelheidscontroles op belangrijke invalswegen. Er worden 9 trajectcontroles geplaatst op strategische locaties verspreid over heel Dilbeek. De camera’s dienen niet alleen voor de handhaving van snelheidslimieten, maar spelen ook een cruciale rol in de bestrijding van criminaliteit.

Lees meer »

Meester Henk neemt na 40 jaar afscheid van basisschool Immaculata in Sint-Michiels: “Geen enkele dag met tegenzin naar school gegaan”

Jabbekenaar Henk D’hiet (61) is aan zijn laatste dagen bezig als meester van het zesde leerjaar van basisschool Immaculata in Sint-Michiels. Hij kon in januari al met pensioen gaan, maar koos ervoor om het schooljaar uit te doen, zodat hij samen met zijn leerlingen de deur achter zich kan dichttrekken. “Ik was pas 19 toen ik voor de klas stond.”<br

Lees meer »

Maritt (6) neemt op laatste schooldag afscheid van haar klas, België én haar beste vriendin: “Als ik kon, nam ik Stellatje mee in mijn valies naar Oostenrijk”

Bij het einde van het schooljaar worden wel vaker traantjes gelaten, maar voor Maritt (6) uit Roeselare wordt het afscheid extra zwaar. Als ze straks basisschool De Verrekijker buitenstapt, neemt ze niet alleen afscheid van haar kleutertijd, maar van alles en iedereen. Ook van haar beste vriendinnetje Stella. Komende zaterdag verhuist ze naar Oostenrijk, 1.100 kilometer verderop, waar haar ouders

Lees meer »

“Formule I in het klein”: Racing Club Roeselare organiseert het EK voor telegeleid wagen

Roeselare Sinds vijf jaar racet Racing Club Roeselare met telegeleide wagens op het gloednieuwe circuit op het einde van de Kachtemsestraat, pal langs de E403. Eind augustus organiseren ze het EK, komend weekend komt een internationaal gezelschap kennismaken met het circuit. Een kijkje gaan nemen is gratis.
The post “Formule I in het klein”: Racing Club Roeselare organiseert het

Lees meer »

Maggie duikt in het idyllische water bij Tenerife, maar wordt geconfronteerd met de harde realiteit: “Meer plastic dan vissen”

Maggie Seida dook tijdens een reis naar Tenerife in het “blauwe, glinsterende” water voor de kust van het Spaanse eiland, maar kwam zo in een heel wat mindere idyllische wereld terecht. de Amerikaanse mariene bioloog kon geen meter zwemmen zonder verstrikt te raken in weggegooid plastic en andere rommel. “Meer plastic dan vissen”, schrijft ze op Instagram.

Lees meer »

Michel Platini over ‘zijn’ EK in 1984 tegen België en de komende derby: “De Belgische omschakeling kan ons doen wankelen”

Frankrijk – België als derby op een kampioenschap roept mooie nostalgie op bij Michel Platini. Onderweg naar de EK-titel in 1984 leidde Platini als aanvoerder Les Bleus voorbij België met een hattrick naar een 5-0-zege. Zo groot zal het verschil nu niet zijn: “Frankrijk staat nog een trapje hoger, maar het zal er van afhangen hoe de sterren staan.”

Lees meer »

Na drie jaar dan toch uitbaters voor Carrefour Express op Burg in Torhout

Het was de bedoeling om in het voorjaar van 2021 een Carrefour Express op de Burg te openen, maar het liep even anders. De warenhuisketen heeft ruim drie jaar geduldig moeten zoeken naar zelfstandige franchisehouders om de zaak uit te baten. Die zijn nu eindelijk gevonden.
The post Na drie jaar dan toch uitbaters voor Carrefour Express op Burg

Lees meer »