Werken vrijetijdssite in Bavikhove starten dit jaar

In het voorjaar van 2024 starten de werken aan de vrijetijdssite van Bavikhove. Niet alleen komt er een splinternieuw gebouw met multifunctionele ruimtes, ook de omgeving wordt aangepakt. Er komt ruimte voor groen, water en een uitbreiding van de publieke ruimte. De werken gebeuren in drie fasen.

In 2023 vond er een infomarkt plaats om de plannen van de vrijetijdssite in Bavikhove aan het publiek te presenteren. Geïnteresseerden konden er alle gedetailleerde plannen inzien. In het traject organiseerde het stadsbestuur meerdere participatiemogelijkheden, waarop verenigingen en inwoners hun input gaven. Er werd zoveel het kon rekening gehouden met de opmerkingen. “In het voorjaar start de eerste fase van de werken met de afbraak van het oude schoolgebouw. In de plaats komt een multifunctioneel gebouw met een grote polyvalente ruimte die een alternatief moet bieden voor de ruimte van de Torengalm, een podiumzaal, kleedruimtes en lokalen met verschillende functies”, duidt schepen van Ruimtelijke Ordening David Vandekerckhove (Groen).

© gf

“Met de bouw van dit gebouw is er nagedacht over de duurzaamheid: de bouw is grotendeels circulair en bijna-energieneutraal”, duidt schepen van Milieu en Mobiliteit Tijs Naert (Groen). “De parking wordt onthard en de aanwezige beek brengen we naar de oppervlakte, er komt een open speelweide, een speelbos en de omheining van de visvijver verdwijnt. Bovendien wordt de fietsverbinding vanuit Hulste doorgetrokken naar de Leie. Het fietspad zal lopen op de plaats waar nu de oude bibliotheek staat, die afgebroken wordt.”

Socioculturele en sportverenigingen krijgen alle nodige ruimte

De nieuwbouw wordt aangebouwd aan de bestaande sporthal, die grondig gerenoveerd wordt. “We voorzien ook een nieuwe grote sportruimte waar onder andere Judoclub Yama Arachi gebruik zal van maken. Ook de Teken- en Muziekacademie AHA! en HAP! krijgen er hun stek. De muziekvereniging Koninklijke Dorpsfanfare Bavikhove en de Toneelvereniging Kloar Bie Doage zullen daar hun gading vinden net als alle andere cultuurverenigingen die Bavikhove en Harelbeke rijk zijn. In het nieuwe vrijetijdsgebouw krijgen socioculturele en sportverenigingen alle nodige ruimte voor hun activiteiten met een podiumzaal en vergader- en repetitieruimtes. Ik ben bijzonder fier dat we met zo’n project ondersteuning kunnen bieden aan ons verenigingsleven”, aldus schepen van Cultuur Francis Pattyn (CD&V).

Anderhalf jaar werken in drie fasen

De werken worden uitgevoerd in drie op elkaar volgende fasen. Fase I omvat de afbraak van de oude structuren, grondwerken, de aanleg van keerwanden en de realisatie van het voorplein met fietsenberging. Tijdens deze fase zal de parking boven de ingekokerde beek beperkt toegankelijk zijn tot eind augustus 2024.

“Na deze eerste fase zijn de nieuwe gebouwen gebruiksklaar en kunnen verenigingen en inwoners zowel het nieuwe vrijetijdscentrum als het uitgebreide sportcomplex in gebruik nemen. De site zal dan via Bavikhovedorp toegankelijk zijn”, zegt burgemeester Alain Top (Vooruit). Fase II duurt 12 weken en richt zich op de omgevingsaanleg aan de zijde van de Vlietestraat en het recreatiedomein. In fase II zijn er omgevingsaanpassingen, waardoor de gebouwen vanaf deze zijde bereikbaar worden. De derde en laatste fase duurt 8 weken en omvat de afbraak van de oude bibliotheek en de aanleg van een nieuwe parking. Deze fase sluit de fietsoversteek aan op Bavikhovedorp en breidt de parkeermogelijkheden uit. Hierna kan de volledige buitenruimte in gebruik worden genomen en is alle groen aangelegd.

© gf

“Als ontwerper nemen we de draad op van het reeds afgelegde traject richting Ruimtelijk Uitvoeringsplan. Met een update van de noden en verlangens van de verschillende verenigingen en gebruikers knopen we aan bij eerdere participatie”, luidt het bij AVDK aRCHITECten. “VDK-aRCHITECten uit Heule zijn de aannemers. Het bestek van de architectuur, stabiliteit, omgeving, elektrische installaties, HVAC en stabiliteit wordt geraamd op ruim 6,9 miljoen euro exclusief btw”, besluit schepen van Financiën Kathleen Duchi (CD&V).

The post Werken vrijetijdssite in Bavikhove starten dit jaar is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vrouw van wielrenner Jasper Stuyven aangeklaagd door Amerikaans miljardenbedrijf door gebruik van woord ‘peloton’: “Hallucinant”

Een opmerkelijke zaak: Elke Bleyaert, de vrouw van wielrenner Jasper Stuyven en oprichtster van The Women Peloton, is door een Amerikaans fitnessbedrijf voor de rechter gedaagd. “Het bedrijf heeft het woord ‘peloton’ gemonopoliseerd”, reageert Bleyaert. Na maanden procederen heeft Bleyaert de rechtszaak verloren. The Women Peloton is de grootste vrouwelijke fietscommunity in ons land.

Lees meer »

De Madams openen hun gezellige tuinbar in Beselare: “Genieten in mooie omgeving, met leuk gezelschap”

De passie voor het koken bracht Melanie De Coninck en Griet Opsommer samen. Het resulteerde in een foodtruck en een zomerbar die deze zomer de deuren opent in de Kruisbierboomstraat 9 in Beselare, vanaf vrijdag 5 juli.
The post De Madams openen hun gezellige tuinbar in Beselare: “Genieten in mooie omgeving, met leuk gezelschap” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Moet je binnenkort betalen om overtollige stroom van zonnepanelen op het net te zetten? “De situatie is onhoudbaar”

Betaal je binnenkort in plaats van geld te ontvangen om overtollige stroom van je zonnepanelen op het elektriciteitsnet te zetten? Het lijkt de wereld op z’n kop, maar in Nederland rekenen bijna alle energieleveranciers ondertussen kosten aan voor wie opgewekte stroom op het elektriciteitsnet zet. Waarom doen ze dat? En zal dat ook bij ons gebeuren?

Lees meer »

Waarom is Beryl een ‘historische’ orkaan volgens wetenschappers? “Zulke krachtige exemplaren zie je nu normaal niet”

Meteorologen kijken vol verbazing toe naar orkaan Beryl in de Atlantische Oceaan, die ze nu al een ‘historische’ orkaan noemen. Beryl brak dan ook in een mum van tijd heel wat records. Maar hoe uitzonderlijk is deze orkaan écht? Waarom is de orkaan zo krachtig kunnen worden? En wat belooft dit voor de rest van het orkaanseizoen? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters

Lees meer »

“De zeven ‘slachtoffers’ kwamen me behoorlijk bekend voor”: brandweerman Luc (67) rukt uit voor oefening, maar krijgt verrassing van formaat

Met een brede smile trok Luc Dorme uit Geluwe, de chef van de plaatselijke brandweerpost, vandaag zijn interventiepak aan voor een niet-alledaagse oefening. Eind deze maand zegt hij namelijk de brandweer vaarwel, na een carrière van 49 jaar. “Het is goed geweest”, zegt hij. “En ik wist wel dat de manschappen één en ander in het schild voerden, maar dit

Lees meer »

Jitske Van de Veire vertelt in tranen over scheiding van haar ouders in podcast van papa Peter: “Mijn zorgeloosheid was weg”

Onderneemster Jitske Van de Veire (31) voert het meest eerlijke gesprek met haar vader Peter Van de Veire (52) in diens podcast ‘De zandloper’. Ze praat over haar kindertijd, de scheiding van haar ouders en hoe ze nu in het leven staat. “Ik neem het jullie niet meer kwalijk. Maar toen begreep ik niet dat mensen kinderen maken en niet

Lees meer »

“Wie is Michael van Gerwen?” en “Waar is mijn scheiding?”: Van den Bergh en Huybrechts dollen gelukzalig na 8-2-derbyzege

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft die eerste de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de Belgen

Lees meer »