Steeds meer zeehonden aan de Belgische kust

Er duiken steeds meer zeehonden op aan de Belgische kust. Zowel het aantal zeehonden dat geteld wordt met behulp van luchtwaarnemingen, als het aantal aangespoelde zeehonden neemt toe. Dat blijkt uit een rapport van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), meldt Natuurpunt donderdag.

Aan onze kust komen de gewone zeehond en de grijze zeehond voor. In de zomer komen de pups van de gewone zeehond op het strand rusten, in de winter zijn dat de pups van de grijze zeehond die in Engeland geboren zijn. De populaties van beide soorten zijn de laatste jaren toegenomen.

Het KBIN telt zeehonden vanuit de lucht met een speciaal daarvoor uitgerust onderzoeksvliegtuig. Sinds 2017 merkt het KBIN een duidelijke stijging in het aantal waarnemingen op. In 2022 werden in maart en oktober respectievelijk 20 en 40 zeehonden gezien: de hoogste aantallen sinds het begin van de waarnemingen.

Volgens het rapport zijn in 2022 54 zeehonden dood aangespoeld: het ging om 10 gewone zeehonden, 18 grijze zeehonden en 26 dieren waarvan de soort niet meer kon bepaald worden. Opvallend waren de onthoofde zeehonden die aanspoelden. Dergelijke verwondingen zijn meestal het gevolg van verstrikking in de netten van de professionele visserij.

De zeehonden duiken niet alleen op aan de kust, maar ook in het binnenland. Ze komen terecht in rivieren die rechtstreeks in verbinding staan met de zee, zoals de Schelde. Doorgaans slagen ze erin op eigen kracht terug te zwemmen.

Een zeehond op het droge heeft vooral rust nodig. Wie een zeehond tegenkomt op het strand, doet er dus goed aan het dier te laten uitblazen. Blijf op verrekijkerafstand (minstens 30 meter) en houd honden aan de lijn. De zeehond terug in het water te proberen jagen of eten te proberen geven, werkt averechts en kan schadelijk zijn.

The post Steeds meer zeehonden aan de Belgische kust is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hotel B&B Geste d’Alice heeft een nieuwe uitbater

Het bekende hotel B&B Geste d’Alice in de Distellaan in Westende heeft nieuwe uitbaters. Kochar en Anni Karapetyan maken er meteen een gezellig hotel van, met heel wat mogelijkheden.
The post Hotel B&B Geste d’Alice heeft een nieuwe uitbater appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zware onweerszone trekt over Duitsland: “Dit fenomeen komt maar één of twee keer per jaar voor”

Zaterdagavond trok een zware onweerszone van het noordoosten van Frankrijk rakelings langs ons land naar Duitsland. Volgens een Duitse meteoroloog gaat het om een fenomeen dat maar “één of twee keer per jaar voorkomt”, waarbij water – en op verschillende plaatsen ook hagel – met bakken uit de lucht viel en felle windstoten werden waargenomen. Op verschillende plaatsen sloeg de

Lees meer »

Groothertog Henri bereidt troonafstand voor: Luxemburg verwelkomt opnieuw Belgische groothertogin

De Luxemburgse groothertog Henri (69) bereidt zijn troonsafstand voor. Hij schuift zijn oudste zoon Guillaume (42) komende herfst naar voren als zijn opvolger, in afwachting van een definitieve machtsoverdracht. Luxemburg krijgt daarmee opnieuw een ‘Belgische’ groothertogin: Stéphanie (40), de tegenpool van haar omstreden schoonmoeder, groothertogin María Teresa. “In het paleis zullen heel wat medewerkers opgelucht ademhalen.”

Lees meer »

Beruchte tafelschuimer met voorliefde voor zware streekbieren daagt opnieuw niet op voor nieuw proces

Beruchte tafelschuimer Bart V. (46) uit Kortrijk daagde niet op voor een nieuw proces wegens flessentrekkerij in Kortrijk. Voor vier onbetaalde rekeningen in Kortrijk en Gent riskeert hij zes maanden celstraf en een boete van 4.000 euro.
The post Beruchte tafelschuimer met voorliefde voor zware streekbieren daagt opnieuw niet op voor nieuw proces appeared first on KW.be.

Lees meer »

Luc Appermont viert 1000ste ‘De zoete inval’: dit vindt hij van de verjongingskuur van Radio2

Een feestelijke aflevering opgenomen in zijn ‘hometown’ Bilzen, met verrassende gasten en Limburgse vlaai: zo viert Luc Appermont (75) vandaag de 1.000ste aflevering van ‘De zoete inval’. De presentator bedacht het Radio 2-programma 34 jaar geleden zelf uit pure onvrede, maar vreesde dat het geen lang leven was beschoren. Het spel overleefde de tand des tijds en zorgde voor een

Lees meer »

Verbroedering Seelbachcomité Zillebeke kiest nieuw bestuur: “Jumelage heeft veel voordelen”

Na de geslaagde viering van 40 jaar verbroedering tussen Zillebeke en Seelbach kwam het bestuur samen om een vervolg te geven aan de jumelage die al begin de jaren tachtig het levenslicht zag. Om de vereniging verder uit te bouwen, werd een vernieuwd bestuur gekozen.
The post Verbroedering Seelbachcomité Zillebeke kiest nieuw bestuur: “Jumelage heeft veel voordelen” appeared first

Lees meer »

Grote namen op derde editie van de Pekkersfeesten in Izegem: ‘zwarte zaterdag’ vol new wave-toppers

Op zaterdag 29 juni wordt Cultuurhuis De Leest weer omgetoverd tot een new wave-tempel voor dag twee van de derde editie van de Pekkersfeesten. Traditiegetrouw kan je op deze ‘zwarte zaterdag’ genieten van topbands uit het genre, van opkomend talent tot gevestigde waarden.
The post Grote namen op derde editie van de Pekkersfeesten in Izegem: ‘zwarte zaterdag’ vol new

Lees meer »

Aftredend premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte geeft afscheidstoespraak: “Let een beetje op elkaar, ik reken op u”

De Nederlandse aftredende premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte heeft een afscheidstoespraak gegeven vanuit het Torentje, zijn kantoor in Den Haag. Rutte blikte terug op "meer dan 5.000 dagen" als premier en overloopt daarbij de mooiste en de moeilijkste dagen van de voorbije jaren. Tegelijk heeft hij een boodschap voor zijn opvolger: "Samen sta je sterker dan alleen".

Lees meer »