Marvin Vanluchene is de Krak van Oostrozebeke: “Ik leef als een monnik om het hoogste doel te bereiken”

De wereldtitel van Marvin Vanluchene is niet onopgemerkt voorbijgegaan, waardoor hij werd verkozen als Krak van Oostrozebeke. Door zijn sportieve prestaties is hij de volksheld van de Mandelgemeente.

Marvin Vanluchene

Privé

Marvin Vanluchene (28) is de zoon van gewezen motorcrosser Ben Vanluchene en Dominique Lefebre. Hij heeft één zus Leatithia. Marvin woont samen met Tessa Declerck en is de vader van zoontje Bently (3).

Loopbaan

Hij haalde het diploma van elektricien aan het VTI in Tielt en begon op 18-jarige leeftijd te werken. Hij is aan de slag bij de Wielsbeekse firma MOOOF als orderpicker van motorische onderdelen.

Vrije tijd

Al van kindsbeen af ging zijn interesse naar het motorcrossen. Op 8-jarige leeftijd stapte hij voor het eerst in een minizijspan. Na een pauze is hij sinds zijn 13de ononderbroken actief in de zijspanmotorsport. Het leverde hem al twee wereldtitels op.

Dat Marvin Vanluchene voorbestemd was om grote ogen te gooien in de motorsport, stond in de sterren geschreven. “Mijn interesse ging al op jonge leeftijd uit naar motoren. Opa Leon was motorcrosser bij de MCLB en vrij vlug volgde ook mijn vader Ben. In de familie was er maar één item dat ter sprake kwam en dat was motorcross. Elk weekend werd ik meegenomen naar de motorcross. Ik was amper vier jaar oud toen ik al een mini-crossmotor ter beschikking kreeg. Daarmee was ik in de hoogste hemel.”

Geen andere hobby’s

“Na school bleef er maar één hobby over en dat was crossen. In die sport kreeg ik onmiddellijk heel veel steun van de familie. De school kon me eigenlijk gestolen worden en later ben ik nooit echt een goede student geweest. Ik was de gelukkigste man toen ik van school af was en kon gaan werken. Meteen ging al mijn vrije tijd naar het motorcrossen, een andere hobby heb ik tot op vandaag nog nooit gekend.”

Immense opofferingen

We gooiden meteen de belangrijkste vraag in het midden: waarom Marvin al die energie, geld en opofferingen kan opbrengen voor een sport die hem eeuwige roem heeft gebracht, maar geen rooie duit oplevert? “Ik weet het. Ik ben een beetje zot. Om het te schoppen tot wereldkampioen, en dat voor de tweede keer, moet ik immense opofferingen brengen. Alles, werkelijk alles, staat in het teken van de internationale zijspancross, want mijn uiteindelijke doel is zo vlug mogelijk nog een derde wereldtitel binnen te rijven. Pas dan zal mijn honger gestild zijn. Ik hoop zo vlug mogelijk die ultieme droom waar te maken. Vergeet niet dat ik enorme opofferingen en inspanningen moet doen om aan de wereldtop te blijven. De meeste topsporters slagen er nog in om uit hun sport wat geld te puren, maar in mijn discipline is dat niet het geval. In tegendeel, om mijn sport betaalbaar te houden, ben ik de hele winter op pad om sponsors te zoeken.”

Roofbouw

“Het is ook een sport die fysiek heel belastend is”, gaat Marvin verder. “Ik weet dat ik momenteel roofbouw pleeg op mijn lichaam. Niet voor niets brak ik al twee keer mijn pols, scheurde ik verschillende pezen aan mijn schouder en zit ik met een beschadigde knie. Ook mijn gebit is beschadigd door een zware val in een wedstrijd waarbij ik vijf tanden verloor. Vergeet niet dat ik deze sport ook nog eens combineer met een fulltime job. Gelukkig heb ik een baas die me veel vrijheid geeft om deel te nemen aan de internationale wedstrijden die overal in Europa plaatsvinden, van Letland tot Portugal. Nooit blijft er een dagje verlof over voor de familie. Elk vrij uurtje wordt gebruikt voor intense training: zwemmen, lopen, fietsen en fitnessen. Zeg maar gerust dat ik leef als een monnik om het hoogste doel te bereiken”, besluit Marvin Vanluchene.

Welke voldoening brengt deze intensieve sport in je leven?

“Mijn enig doel in deze sport is het behalen van wereldtitels. Met minder kan ik niet tevreden zijn. Mijn twee wereldtitels maken van mij een gelukkige sportman en zorgen er ook voor dat ik die zware inspanningen en opofferingen kan blijven leveren. Er staat nog één wereldtitel op mijn bucketlist. Eenmaal die binnen is, stop ik ermee, maar aan sport zal ik blijven doen.”

Doet het geen pijn dat het gezinsleven op een laag pitje staat?

“Ik ben er mij volledig van bewust dat mijn sport niet ideaal is voor een rimpelloos familieleven. Gelukkig mag ik van mijn vrouw nog een tijdje doorgaan. Mijn ultieme droom is het behalen van een derde titel, daarna komt het gezin op de eerste plaats. Ik wil ook meer tijd besteden aan de opvoeding van mijn zoontje, wat nu niet kan.”

Hoe zie je het leven na je sportcarrière in de zijspancross?

“Ik blijf een sportman, maar dan op lager niveau. Reizen is niet echt aan mij besteed, maar ik wil wel nog aan de Roc du Maroc deelnemen, wat bestaat uit vijf dagen fietsen in de woestijn. Verder zou ik ook nog graag een marathon lopen, maar met mijn gekneusde knie zal dat moeilijk worden.”

The post Marvin Vanluchene is de Krak van Oostrozebeke: “Ik leef als een monnik om het hoogste doel te bereiken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vrouw van wielrenner Jasper Stuyven aangeklaagd door Amerikaans miljardenbedrijf door gebruik van woord ‘peloton’: “Hallucinant”

Een opmerkelijke zaak: Elke Bleyaert, de vrouw van wielrenner Jasper Stuyven en oprichtster van The Women Peloton, is door een Amerikaans fitnessbedrijf voor de rechter gedaagd. “Het bedrijf heeft het woord ‘peloton’ gemonopoliseerd”, reageert Bleyaert. Na maanden procederen heeft Bleyaert de rechtszaak verloren. The Women Peloton is de grootste vrouwelijke fietscommunity in ons land.

Lees meer »

Tegen eind deze week moeten ze elkaar recht in de ogen kijken: hoe Bart De Wever Vooruit aan tafel krijgt én houdt

Drie weken na de stembusslag bracht preformateur Bart De Wever (N-VA) de vijf gedoodverfde federale coalitiepartners een eerste keer rond dezelfde tafel. Maar na therapeutische sessies over economie, energie en defensie zal De Wever toch ook de explosieve dossiers moeten aansnijden. Die beloven vooral voor Vooruit moeilijk te liggen. In welke departementen gebeuren de miljarden euro’s aan besparingen?

Lees meer »

“Zo goed zijn ze eigenlijk niet”: Van Gerwen ook na afstraffing niet onder de indruk van Huybrechts en Van den Bergh

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft Van den Bergh de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de

Lees meer »

“Een dag ‘Het eiland’ niet gequoot, is een dag niet geleefd”: fans vieren populaire tv-reeks in coworking op Antwerpse Meir

Trivial time, groene dassen en ‘ne ring op een Düsseldorf’: fans van Het eiland kunnen nog tot eind juli in de voetsporen treden van Guido, Michel, Frankie en Alain en de werksfeer opsnuiven bij Cynaaaal-GOGO. Omdat de reeks 20 jaar bestaat, opende streamingdienst Streamz ‘Coworking Het Eiland’ op de Antwerpse Meir. (En dat is geen) zever, gezever.

Lees meer »

Reis omboeken of annuleren in geval van bosbranden? “Geen terugbetaling als je niet vertrekt omdat je je niet veilig zou voelen”

Als gevolg van de bloedhete temperaturen woeden er opnieuw bosbranden in Athene, op de Griekse eilanden Kos en Chios en in delen van Turkije. Maar kunnen je vakantieplannen hierdoor ook in rook opgaan? Wie bepaalt of er wordt afgereisd? En dekt een annulatieverzekering wel de kosten als je thuisblijft? Enkele experten geven antwoord. “Het gaat enkel in zeer uitzonderlijke gevallen.”

Lees meer »

BEKIJK: Herdenking van dodelijke crash Britse WO II-bommenwerper in Kattevennen: “Belangrijk om hun opoffering nooit te vergeten”

De stad Genk heeft in de Kattevennen een herdenkingsmonument ingehuldigd voor de 3 Britse bemanningsleden van een vliegtuig dat crashte in de Kattevennen, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 12 mei 1940 stortte de Britse bommenwerper van het type Bristol Blenheim neer in het bos. Het enige nog vliegende exemplaar vloog vandaag voor de gelegenheid over het vliegveld van Zwartberg. Het

Lees meer »

? “Philipsen krijgt nu nog meer de reputatie van bad boy”

De declassering van Jasper Philipsen in de zesde rit van de Tour zindert na. Ook ‘De Tour van Wuyts & Vlaeminck’ heeft het over het manoeuvre van de sprinter. “Een volkomen terechte declassering”, is het oordeel van Michel Wuyts. Voorts komt ook Remco Evenepoel zelf aan het woord op de dag van de eerste tijdrit. Slaat de wereldkampioen tijdrijden toe?

Lees meer »

Katje Rambo (15) twee keer beschoten met loodjesgeweer, eigenaar waarschuwt voor kattenhater in Menenstraat in Izegem

Rambo, de 15-jarige kater van Maité Slambrouck uit Izegem, werd tot twee keer toe beschoten met een loodjesgeweer. Dat werd deze week duidelijk bij een bezoek aan de dierenarts. “Wie doet er nu zoiets”, aldus Maité die graag andere dierenliefhebbers waarschuwt voor een kattenhater in de omgeving van de Menenstraat in Izegem.
The post Katje Rambo (15) twee keer

Lees meer »

Vlaamse voetbalfans hard voor Rode Duivels in HLN-enquête: helft wil Tedesco weg, één derde vindt dat Lukaku best stopt als international

U vond het voetbal van de Rode Duivels saai. Dat blijkt uit de Grote EK-enquête van HLN, uitgevoerd door iVOX. Meer dan de helft van de Vlaamse voetbalfans meent dat bondscoach Domenico Tedesco moet opstappen na het mislukte toernooi in Duitsland. Maar hoe ziet u de toekomst van Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne bij de nationale ploeg? En hoe

Lees meer »