Jonathan Vandenbussche is de Krak van Deerlijk: “Japanse krijgskunst blijft me mateloos fascineren”

Krak Jonathan Vandenbussche (36) is al vele jaren gepassioneerd door de Japanse krijgskunst iaido. Hij werd in 2023 voor de 15de keer Belgisch kampioen en hij wist vorig jaar ook te promoveren tot zwarte gordel zesde dan.

Jonathan Vandenbussche

Privé

Jonathan is 36 en woont met echtgenote Kim Rigole in de Oliebergstraat in Sint-Lodewijk. Samen hebben ze twee kinderen, Saar (8) en Roel (7).

Loopbaan

Jonathan is industrieel ingenieur biochemie van opleiding en werkt in het onderzoekscentrum voor chromatografie RIC in Kortrijk.

Vrije tijd

Jonathan is al vele jaren gepassioneerd door de Japanse krijgskunst iaido. Hij werd vorig jaar voor de 15de keer Belgisch kampioen in deze allicht voor velen eerder onbekende sportdiscipline. Hij is aangesloten bij de Zwevegemse club Agehachô, waar ook jodo, een vergelijkbare Japanse vechtkunst, beoefend wordt.

“Ik heb van kindsbeen af veel gesport”, start Jonathan zijn verhaal. “Gevechtssporten waren mijn ding en meer specifiek karate. Van mijn zevende tot mijn 14 jaar was ik aangesloten bij de Zwevegemse karateclub Wakû-Kan. Daarna heb ik een tijdje ‘stil gelegen’, ik was wat zoekende. Een bezoekje aan de turnzaal van de Kouterschool heeft op 17-jarige leeftijd een nieuwe start ingeluid. Ik zag er mannen in traditioneel Japanse kledij aan het werk met zwaarden. Het zoeven van die ‘wapens’ moet blijkbaar een enorme indruk hebben nagelaten, want ik was meteen verkocht. Iaido is nu al bijna twee decennia mijn grote passie.”

Nationaal team

“Onze club Agehachô telt een 15-tal leden. We trainen op donderdagavond in de sporthal in Sint-Eloois-Winkel en op zondagmorgen in Sportpunt in Zwevegem. De lesgevers zijn Patrick Demuynck en Liviu Vlad, twee leermeesters van wie ik al heel wat heb opgestoken. Mijn eerste deelname aan een nationale titelstrijd was een meevaller, want ik haalde meteen brons. Het jaar nadien schoot ik de hoofdvogel af en dat heb ik vorig jaar voor de 15de opeenvolgende keer gerealiseerd. Ik ben al ruim tien jaar lid van het nationaal team en was al zes keer primus in het Europees kampioenschap. Vorig jaar wist ik ook te promoveren tot zwarte gordel zesde dan.”

“Wat iaido precies inhoudt? Iaido betekent letterlijk ‘de weg van het harmonieuze zijn’. Iaido is te omschrijven als de kunst van het snel en vloeiend trekken van het zwaard, gevolgd door een aanval en behoort tot het budo. Iaido is sterk verwant aan andere Japanse vechtkunsten als kendo, shinkendo en jodo. Het komt voort uit de culturele krijgstraditie van de samoerai(bushi) van het klassieke Japan. Met vastgelegde vormen of kata oefen je de zwaardtechnieken van de samoerai.”

“Voor alle duidelijkheid, iaido beoefen je solo. Je strijdt tegen een ingebeelde tegenstander of Kaso teki. Iaido wordt beoefend met een houten zwaard, een metalen oefenzwaard of een gesmeed scherp zwaard. Welk type zwaard wordt gebruikt, heeft vooral te maken met de mate van geoefendheid van de iaidoka. Alle bewegingen moeten vloeiend, zuiver en resoluut worden uitgevoerd. De vele kata omvatten zittende en staande technieken, waarbij aanvallen van voren, achteren en opzij kunnen komen.”

Mentaal uitputtend

“Een fysieke basisconditie is voldoende. Het is vooral mentaal uitputtend. Absolute focus zeg maar voortdurende concentratie en waakzaamheid is onontbeerlijk. Bij de uitvoering van de technieken moet je als het ware een tegenstander voor de geest halen zodat je een zo realistisch mogelijke situatie creëert. In onze club Agehachô doen we ook jodo, een vergelijkbare Japanse vechtkunst waarbij je gebruikmaakt van de jo, een 128 centimeter lange staf. De Japanse krijgskunst blijft me nog altijd mateloos fascineren. Het is voor mij een ideale uitlaatklep.” (RD)

Wat kan jou gelukkig maken?

“Mijn sport is heel belangrijk, maar als ik moet kiezen, is mijn gezin altijd prioritair. Ik ben een echte familiemens en prijs me gelukkig dat ik alle steun krijg om mijn sport in ideale omstandigheden te beoefenen. Mijn ouders, papa Claude Vandenbussche en mama Isabel Vandekerkhove, zijn misschien mijn meest fervente supporters. Ook zij zijn altijd van de partij. De steun die je voelt vanuit de meestal zo goed als lege tribunes (lacht) is een enorme stimulans. Uitstapjes met de familie zijn ook helemaal mijn ding.”

Waaraan kun je je ergeren?

“Ik heb het niet zo begrepen op mensen die een totaal gebrek aan discipline tonen. Als er afspraken worden gemaakt, heb ik ook graag dat die nagekomen worden. Ik hou ook niet van half werk. En waar ik absoluut niet tegen kan is onrecht en oneerlijkheid.”

Maakt onbekend onbemind en gaat deze Krak-onderscheiding jou veranderen?

Iaido is eerder onbekend bij het grote publiek, maar toch is er wel degelijk een publiek voor. Dat ik Krak van Deerlijk geworden ben doet veel deugd maar ik blijf wel dezelfde Jonathan…”

The post Jonathan Vandenbussche is de Krak van Deerlijk: “Japanse krijgskunst blijft me mateloos fascineren” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Remco Evenepoel imponeert in zware Galibier-rit, al was het ook even schrikken: “Paar keer weggegleden in afdaling”

Prima dag voor Remco Evenepoel (24). Onze landgenoot ging in de vierde Tour-etappe op de Galibier lang vlot mee met de belangrijkste klassementsmannen en werd in de rit uiteindelijk knap tweede. Na de ongenaakbare Tadej Pogacar, maar vóór Jonas Vingegaard en Primoz Roglic. In de afdaling richting de finish was het wel een paar keer schrikken, gaf Evenepoel ook toe.

Lees meer »

LIVE SPANJE-FRANKRIJK. Pedri neemt Kroos niets kwalijk en weet het zeker: “Onze Spaanse droom blijft duren”

La Roja versus Les Bleus. In München strijden Spanje en Frankrijk dinsdagavond om het eerste finaleticket op het EK voetbal. De Spanjaarden verschijnen wel gehavend aan de start: ze missen Pedri met een knieblessure en verdedigers Carvajal en Le Normand zijn geschorst. Frankrijk treedt wel op volle sterkte aan. Wie plaatst zich voor de eindstrijd in Berlijn?

Lees meer »

“Ik had het toen al moeilijk met mijn geaardheid”: Jitske Van de Veire en vader Peter in tranen tijdens gesprek over scheiding

Onderneemster Jitske Van de Veire (31) voert het meest eerlijke gesprek met haar vader Peter Van de Veire (52) in diens podcast ‘De zandloper’. Ze praat over haar kindertijd, de scheiding van haar ouders en hoe ze nu in het leven staat. “Ik neem het jullie niet meer kwalijk. Maar toen begreep ik niet dat mensen kinderen maken en niet

Lees meer »

Motorcrosser (64) komt om het leven bij ongelukkige val: “Net op de verjaardag van zijn vrouw”

Wat een gezellige zaterdagnamiddag onder motorcrossvrienden moest worden, eindigde op het motorcrossterrein in Komen in enorm verdriet. Eddy De Roust, een ervaren crosser uit Wingene, maakte een ongelukkige val en overleefde dat niet. Heel wat aanwezigen waren getuige van het drama en het was onmiddellijk duidelijk dat alle hulp te laat zou komen. “We hadden nog samen taart zitten eten

Lees meer »

Waarom Franse verkiezingen een herexamen voorzien

Wat zeggen politici niet, maar dénken ze wel? In zijn nieuwe analyse, exclusief voor HLN, gunt opiniemaker Noël Slangen jou elke week een blik achter de schermen van de politiek. Vandaag: hoe kiessystemen er in alle vormen en formaten zijn, én hoe die formaten de verkiezingsuitslag kunnen beïnvloeden. Wat als we in België bijvoorbeeld het Franse systeem zouden toepassen? “Een

Lees meer »

Feesten Heule-Watermolen verliezen metWalter Deleu (76) opnieuw een oud-voorzitter

Nog maar vorige maandag 1 juli is dr. Claude Damman ten grave gedragen of Heule-Watermolen is opnieuw in rouw door het overlijden de dag erop van Walter Deleu. Beiden waren oud-voorzitter van het feest- en cultuurcomité dat de Watermolen Feesten organiseert. Toevallig vindt in de levendige gemeenschap net dit weekend de 80ste editie plaats van de kermis, die voortvloeide uit

Lees meer »

Christine en Patrick zijn een gouden paar

Ter gelegenheid van hun vijftigste huwelijksverjaardag werden Patrick Vande Walle en Christine Desmet door het stadsbestuur van Waregem in de bloemetjes gezet.
The post Christine en Patrick zijn een gouden paar appeared first on KW.be.

Lees meer »

“We leerden elkaar kennen tussen frieten en frikandellen”: ze werden er verliefd als jobstudent, nu mogen Remco en Jacobine Bonny’s Friethuis overnemen

Romantiek in de frituur: het bestaat! Op hun vijftiende begonnen Remco Depuydt en Jacobine Desmet als jobstudent in Bonny’s Friethuis in Ieper. Ze werden er verliefd, verhuisden naar een nabije woning en mogen nu de frituur overnemen. “Ik heb het aan hen beloofd”, aldus oprichter Emmanuel De Bruyne, die andere oorden opzoekt.
The post “We leerden elkaar kennen tussen

Lees meer »