Jelle Lecluse is de Krak van Vleteren: “Ik sta voor iedereen klaar en ben er overal graag bij”

Jelle Lecluse uit Woesten werd verkozen tot Krak van Vleteren en daar is hij supertrots op. Overal waar er maar ‘iets’ te beleven valt in Vleteren zie je Jelle. Meestal als ‘de helpende hand’. Maar ook langs de binnenwegels van Woesten kom je hem tegen als Mooimaker, samen met zijn gezin.

Jelle Lecluse

Privé

Jelle werd geboren op 6 februari 1990 en groeide op in Merkem. Hij woont samen met Nydia Maerten in de Vlasbloemstraat in Woesten en is papa van Lander (9), Elisa (7) en Luiz (5).

Loopbaan

Na zijn studies aan het VTI in Ieper, richting elektriciteit startte hij zijn loopbaan bij de firma Elektriek in Esen. Sinds een kleine 10 jaar is hij zelfstandig elektricien.

Vrije tijd

Jelle is lid van het feestcomité van Woesten, wielerclub ‘De Lustige Trappers’ van Vleteren, ‘De Pollepeltrappers’ van Reninge, mountainbikeclub ‘Roestn’, afgevaardigde van de reserven en U10 van JV Lo-Reninge, organisator van dartstornooien en fuiven.

“In 2023 heb ik samen met mijn gezin en deels ook met het feestcomité bijna 30 zakken zwerfvuil geruimd. Vooral hier in de nabije omgeving zijn veel blikken te vinden van Carapils. Nadat we opgeruimd hebben, is het enkele dagen later weeral prijs. We zouden de dader graag eens op heterdaad betrappen. Onlangs ruimden we de parking van het ‘Wuppebos’ op. Dat lig wat afgelegen en niet te zien vanaf de straat en de mensen dumpen er echt van alles. Zetels, autobanden, volle vuilzakken…, niet te doen”, zucht Jelle. “Als Mooimaker vind ik dit een meerwaarde om dit samen met mijn gezin te doen, zodat mijn kinderen zien dat dit echt niet oké is en ze beseffen dit wel.”

Vriendengroep

“Het feestcomité waar ik al enkele jaren lid van ben, is uitgegroeid tot een hechte vriendengroep. Wij vinden het fijn om ons samen in te zetten voor de gemeente en organiseren dan maar al te graag de kermis, de kerstmarkt, een zomerbar, de rommelmarkt en zoveel meer”, zegt Jelle, die vanaf mei zijn koersfiets vanonder het stof haalt. “De zondagvoormiddag rij ik mee met ‘De Lustige Trappers’. Na de rit praten we nog wat bij op het terras bij Roosje op de markt van Oostvleteren. De woensdagavond trek ik naar Reninge om mee te fietsen met ‘De Pollepeltrappers’. Ik heb er de ludieke prijs gewonnen van de ‘superstrijdlust’”, lacht Jelle.

Zijn twee zoontjes voetballen bij JV Lo-Reninge en ook daar is Jelle actief. Hij is er afgevaardigde van de reserven en de U10. “Momenteel draaien we mee aan de kop van het klassement en het zou de max zijn om eens kampioen te kunnen spelen. Zelf heb ik ook altijd gevoetbald, maar door blessures heb ik dit moeten stopzetten. In 2023 heb ik in avondschool een opleiding EHBO gevolgd. Dit was best pittig. Tweemaal per week een avond weg, gecombineerd met mijn zelfstandige job en al mijn andere bezigheden. Maar ik heb mijn brevet gehaald en ik hoop dat ik dit nooit nodig zal hebben. Maar mocht er zich in mijn gezin of in mijn naaste omgeving iets voordoen dan kan ik nu hulp bieden. Dat geeft me een goed en veilig gevoel”, zucht Jelle.

“Samen met een 20-tal vrienden komen we één keer in de maand samen voor een avondje darts. Dit kwam tot stand na de coronacrisis. We houden onderling een competitie, houden de stand bij en iedere maand krijgt de winnaar een wisselbeker.”

Jaarlijkse fuif

Bezige bij Jelle organiseert ook wel graag eens een fuif. The Concept is een groepje met drie vrienden die jaarlijks een party uit de grond stampen. Volgend evenement is gepland op 30 april in de Sceure.

Zijn kinderen lopen school bij VBS De Ark in Woesten, waar zijn vrouw dan op haar beurt actief lid is van het oudercomité. “Ze weten dat ze altijd mogen roepen om te helpen als seingever, bij het klaarzetten van de zaal, achter de toog…om het even wat. Ik sta voor iedereen klaar en ik ben er overal graag bij”, knipoogt Jelle.

Hoe zou jij de problematiek rond het zwerfvuil aanpakken?

“Ik denk dat het invoeren van statiegeld op blikken en plastiek flessen wel iets zou doen, al denk ik dat het voor de ‘Caradrinker’ niet veel uitmaakt. Ook strengere GAS-boetes invoeren. En ik hoor dat de gemeente overweegt om wildcamera’s te plaatsen. Alleen: waar moeten ze komen?”

Woon je graag in Vleteren?

“Vanaf de eerste dag voelde ik me er thuis. De mensen zijn er vriendelijk en maken ook vlug contact. Klein maar fijn, zo zou ik onze gemeente verwoorden. Alleen spijtig dat we misschien binnenkort wel genoodzaakt zullen zijn om naar de stad te trekken om boodschappen te doen. Een kleine supermarkt hier in Vleteren zou zeker welkom zijn.”

Wat wil je nog in de toekomst?

“Mijn gezin komt op de eerste plaats. Ik hoop dat ik over tien jaar de beste maat ben van mijn kinderen. Dat ik mee kan in hun leefwereld. Nu maken we samen grappige, ludieke filmpjes op TikTok. We willen ook nog wat verbouwen aan ons huis en ik hoop dat ik nog kan groeien als zelfstandige.”

The post Jelle Lecluse is de Krak van Vleteren: “Ik sta voor iedereen klaar en ben er overal graag bij” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

The New York Times: “Biden overweegt om zich terug te trekken”

Huidig Amerikaans president Joe Biden, die kandidaat is voor een tweede ambtstermijn, zou dan toch twijfelen of hij zich niet moet terugtrekken na het voor hem desastreus verlopen debat vorige week donderdag. Dat schrijft The New York Times op basis van een “belangrijke bondgenoot” die wenste anoniem te blijven.

Lees meer »

Vlaams Parlement moet op eerste zitting al meteen beslissen over geldigheid van verkiezingen: hoe gaat dat in zijn werk? 

Een drukke agenda op de eerste zitting van het Vlaams Parlement vandaag met een eedaflegging van alle parlementsleden en de verkiezing van een nieuwe voorzitter. Maar het meest opvallende agendapunt: beslissen of de verkiezingsuitslag in Brussel voor het Vlaams Parlement geldig is. Verschillende experten vinden het "problematisch" en "ongepast" dat de parlementen nog steeds de geldigheid van de verkiezingen kunnen

Lees meer »

Marine Le Pen stelt bevoegdheid van president over het leger in vraag

Op drie dagen van de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk, stelt Marine Le Pen van de extreemrechtse partij RN de bevoegdheid van de president over het leger in vraag. Volgens haar is de titel van “opperbevelhebber” louter een eretitel, maar is het uiteindelijk de premier die de touwtjes in handen houdt.

Lees meer »

“De politie treft de uitgebrande wagen met haar verkoolde lichaam aan”: de strafste verhalen achter de grootste zomerhits

‘The Ketchup Song’ is intussen meer dan twintig jaar oud, maar het catchy refreintje en bijhorende gekke dansje zitten nog steeds in het collectieve geheugen. De zussen van Las Ketchup staan vanavond op het podium van de Foute Party van Qmusic. Fout of niet, het werd een hele dikke zomerhit die de ‘Lambada’ en ‘Macarena’ moesten doen vergeten. Dit is

Lees meer »

Albert en Paola vieren huwelijksverjaardag gezellig samen in Frankrijk: “Ze zijn daar alleen met z’n tweeën”

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren vandaag hun 65ste huwelijksverjaardag. Ter gelegenheid van hun briljanten jubileum hebben ze via het koninklijk paleis een nieuwe foto laten verspreiden. Volgens royalty-expert Jo De Poorter vond het grote feest afgelopen weekend al plaats en vieren ze vanavond deze gebeurtenis gezellig samen met twee.

Lees meer »

Politie valt binnen op verschillende plaatsen in Brugge: slachtoffer van explosie nu zelf in de cel voor drugshandel

De politie is donderdagochtend binnengevallen op verschillende plaatsen in Brugge. Daarbij zijn ook verschillende mensen opgepakt. De politie viel binnen in onder meer de wijk de Blauwe Poort. Daar werd de bewoner opgepakt van het huis waar eind februari een explosief naar de voordeur werd gegooid. De man verscheen voor de onderzoeksrechter en is aangehouden op verdenking van drugshandel.

Lees meer »

150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke

Op zondag 7 juli vormen de hoeve en naastliggende weilanden van Willy Hooft (81) in Poeke het feestdecor voor oldtimerlandbouw. Al van bij de eeuwwisseling organiseren Willy en een 50-tal medewerkers, buren en kennissen uit de agrosector onder de titel Paard & Oldtimerfeesten.
The post 150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Haken is het nieuwe yoga”: nieuwe handwerkclub Wolle Bollen trekt naar kermis in Dentergem

Ingrid Vandamme, Petra Lobbens en Siska Spiesschaert hebben met De Wolle Bollen een eigen handwerkclub opgericht in Dentergem. Die komt maandelijks bijeen in woonzorgcentrum Mariaburcht. Nieuwe leden zijn altijd welkom. Komend weekend kan je ze uitzonderlijk aan het werk zien op de kermis van Oeselgem.
The post “Haken is het nieuwe yoga”: nieuwe handwerkclub Wolle Bollen trekt naar kermis

Lees meer »