Jean Vanhoorne is de Krak van Mesen: “Als je het met hart en ziel doet, is dat een fulltime job”

Samen met zijn vrouw Yvonne, die secretaris is, en de andere bestuursleden zorgde Jean Vanhoorne (78) ervoor dat de OKRA een bloeiende vereniging werd, met 165 leden. Vorig jaar gaf hij een gratis feest voor zijn twintig jaar voorzitterschap.

Jean Vanhoorne

Privé

Jean Vanhoorne werd geboren op 15 mei 1945 in Wervik, als jongste van vijf kinderen. Op 27 juli 1968 trouwde hij met Yvonne Deneut (79). Ze kregen vier kinderen: Mieke (54), Lies (52), Greet (49) en Stijn (45). Er zijn zes kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Ze wonen in de Rijselstraat in Mesen.

Loopbaan

Studeerde af in de Normaalschool in Torhout in 1964, waarna hij aan de slag ging in Kortrijk en zijn militaire dienstplicht vervulde. Van 1966 tot 2000 actief in de school in Mesen, vanaf 1974 als directeur.

Vrije tijd

Jean is teamleider bij OKRA Mesen. Hij kaart graag en verzamelt postzegels, briefkaarten, cd’s en platen.

Jean groeide op in Wervik, net als zijn vrouw Yvonne. “We leerden elkaar kennen op het trouwfeest van mijn broer Luc, in 1963. Lucs vrouw is de nicht van Yvonne. We zijn dan wel allebei opgegroeid in Wervik, sinds 1971 wonen we in de Rijselstraat in Mesen.”

Ze wonen op een steenworp van de basisschool De Kleine Ster, waar Jean tussen 1966 en 2000 actief was. “De eerste acht jaar was dat als leerkracht in het tweede, derde en vierde leerjaar. Op 1 september 1974 startte ik als directeur, als opvolger van Roger Vandenberghe. Het was meteen een speciale dag: mijn vrouw was daags voordien bevallen van onze dochter Griet, en zo miste ik de eerste schooldag.”

Meester Pijp

“In mijn periode als directeur groeide de school van 78 tot 230 leerlingen. Ze kwamen niet enkel uit Mesen, maar ook van de omliggende dorpen en gemeenten. Zo organiseerden we ook het leerlingenvervoer. Om dat te financieren zetten we enkele activiteiten op poten, zoals een jaarlijkse kaarting en een schoolfeest. De kaartingen trokken maar liefst 1.400 man, en ook de schoolfeesten werden druk bijgewoond. We deden zelfs enkele jaren een zomerkamp, ik vond dat als voormalig Chiroleider een fijn initiatief. Veel mensen zeggen nog altijd Meester Jean of Meester Pijp. Velen weten wellicht niet dat mijn familienaam Vanhoorne is.”

Vriendelijkheid

Na zijn pensioen, in 2000, sloot Jean zich samen met zijn vrouw aan bij de OKRA in Mesen. “Een tv-ploeg van VTM woonde mijn pensioenviering bij. Het was een hele gebeurtenis. Drie dagen later stond het bestuur van de OKRA al aan onze deur om te vragen of ik lid wilde worden. We konden dat niet weigeren, want de Mesenaars hebben ons altijd gesteund tijdens mijn schoolcarrière. Drie jaar later werd ik voorzitter – eigenlijk teamleider in opvolging van Denis Bartier. In 2023 was dat twintig jaar geleden, en dat hebben we gevierd met een gratis feest voor alle leden. Onze afdeling heeft een achtkoppig bestuur en 165 leden. Niet enkel Mesenaars, maar vooral 65-plussers uit de buurgemeenten. Ons succesrecept is volgens mij onze vriendelijkheid.”

“Vroeger zetten we ons in voor de kinderen en nu dus voor de oudjes. Als je het met hart en ziel wil doen, dan is het een fulltime job. Bestuursvergaderingen, activiteiten organiseren, het maandelijks magazine ronddragen, enzovoort. In ons aanbod zorgen we voor een mooie variatie, want niet iedereen kaart, breit of danst graag. De hoogtepunten zijn onder meer het lentefeest, herfstfeest, kerstfeest en de jaarlijkse dagreis. Vorig jaar gingen we met een bus van negentig man naar Thuin, in de Ardennen, een fantastische dag. Het OKRA-engagement doen we graag, maar we worden er niet jonger op. Vers bloed is zeker welkom in ons bestuur”, geeft Jean nog mee, die ook jarenlang actief was bij de Parochieraad. “Daar organiseerden we achttien jaar lang een kerstconcert, met als hoogtepunt een optreden van Lisa Del Bo.”

Hoe beleefde je deze Krak-verkiezing?

“Ik ben vereerd dat ik mezelf Krak van Mesen mag noemen. De andere twee genomineerden had ik het ook gegund. Wie mij nomineerde, blijft een raadsel, maar toen ik dat vernam hebben we met de hulp van zoon Stijn een stemformulier opgesteld. Dat heeft dus duidelijk geholpen. Ik ben iedereen die stemde dan ook ontzettend dankbaar.”

Wat betekent jouw vrouw Yvonne voor jou?

“Ze heeft me mijn hele carrière als leerkracht en directeur bijgestaan. We zijn intussen al 55 jaar gelukkig getrouwd en hebben nooit ruzie. Yvonne en ik vullen elkaar perfect aan.”

Je bent ook een groot verzamelaar?

“Ik ben lid van de postzegelclub in Brielen en ik verzamel alle Belgische postzegels sinds 1950. Daarnaast heb ik 90 procent van de First Day Covers en alle uitgegeven Belgische briefkaarten. Het is de laatste jaren een dure hobby geworden. Naast deze verzamelingen bezit ik als grote muziekliefhebber van de jaren ‘50-’60 veel cd’s en platen van vedetten uit die tijd. Ik heb een grote voorliefde voor Fats Domino.”

The post Jean Vanhoorne is de Krak van Mesen: “Als je het met hart en ziel doet, is dat een fulltime job” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Strandloop Zeebrugge opent Loopcriterium van de Kust: “Het zou mooi zijn weer 400 lopers te mogen verwelkomen”

De Vlaamse kustgemeenten slaan ook dit jaar weer de handen in elkaar voor de organisatie van het Loopcriterium van de Kust. In juli en augustus zullen tien wedstrijden op en naast het strand plaatsvinden. Zeebrugge bijt de spits af op vrijdag 5 juli met de traditionele Strandloop.
The post Strandloop Zeebrugge opent Loopcriterium van de Kust: “Het zou mooi

Lees meer »

“We zijn niet specifiek op zoek naar de nieuwe Pommelien of Camille”: de eerste details over nieuwe ‘#LikeMe’

“We voelden aan alles dat het verhaal nog niet op was.” De muzikale jeugdreeks ‘#LikeMe’ krijgt een doorstart mét een gloednieuwe cast. Vers talent zal Vlaamse klassiekers in een modern jasje steken en de nodige liefdesperikelen beleven. Staan de nieuwe Camille en Pommelien Thijs al klaar? Annemie Gulickx, de netmanager van Ketnet, onthult de eerste details over de vernieuwde ‘#LikeMe’.

Lees meer »

Ludo Van Campenhout (N-VA) keert terug na zijn alcoholverslaving: “Ik dronk een glas, dan misschien twee. De week erna vier, tot het te veel werd”

Ludo Van Campenhout (N-VA) viel in 2020 opnieuw in de klauwen van alcohol: “Einde van zijn politieke carrière”, klonk het toen. Afkicken was de voorbije jaren geen ‘fleutsje van ne sengt’, om het op z’n Antwerps te zeggen. Maar voilà: in oktober is hij opnieuw verkiesbaar in het Antwerpse district. “Ik zal mij moeten bewijzen. Maar dat is al heel

Lees meer »

Zinkgat door groot waterlek in Nieuwpoortsesteenweg in Oostende

Als gevolg van een groot waterlek is er vanmorgen een zinkgat ontstaan in de Nieuwpoortsesteenweg ter hoogte van huisnummer 749. Farys is op de hoogte en startte intussen met dringende herstellingswerken. De situatie wordt op de voet opgevolgd.
The post Zinkgat door groot waterlek in Nieuwpoortsesteenweg in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

De Rode Ridder viert verjaardag op middeleeuws festival: “Met heuse lookalike-wedstrijd”

Tijdens het weekend van 12 tot 14 juli is Snellegem weer in de ban van de middeleeuwen. En dat weekend is er maar één Johan echt belangrijk, namelijk De Rode Ridder. Die legendarische stripfiguur viert immers zijn 65-jarig bestaan tijdens het middeleeuws festival.
The post De Rode Ridder viert verjaardag op middeleeuws festival: “Met heuse lookalike-wedstrijd” appeared first on

Lees meer »

Nieuwbouw Portus is nieuw paradepaardje van vzw Havenzate

Achttien oude huisjes van vzw Havenzate waar achttien personen op redelijk zelfstandige basis konden wonen, gingen onder de sloophamer en maakten plaats voor nieuwbouw Portus. Havenzate is een autonoom ondersteuningscentrum met verschillende woonvormen en individuele en groepsbegeleiding voor een 80-tal volwassenen met een beperking.
The post Nieuwbouw Portus is nieuw paradepaardje van vzw Havenzate appeared first on KW.be.

Lees meer »

James Ensorhuis presenteert ‘Intrede van Christus in Brussel’ als wandtapijt: “Een van de meest complexe schilderijen ooit gemaakt”

In het James Ensorhuis start de nieuwe tentoonstelling ‘De intrede van Christ in Brussel in 1889 in detail’. Ensors meesterwerk is er te bewonderen als wandtapijt.
The post James Ensorhuis presenteert ‘Intrede van Christus in Brussel’ als wandtapijt: “Een van de meest complexe schilderijen ooit gemaakt” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Je vraagt een kalkoen ook niet of hij uitkijkt naar Kerstmis. Politici moeten de moeilijke knopen doorhakken”

“Lig er deze vakantie even niet wakker van op het zuiderse strand of op uw eigen terras, maar weet: er breken barre tijden aan”, schrijft politiek journaliste Isolde Van den Eynde. “Justitie protesteert nu al tegen mogelijke besparingen. Politie? Defensie? De rij met vragers om meer zal aandikken. Politici – en enkel politici – zullen die moeilijke knopen moeten doorhakken

Lees meer »

Southgate en Engelse spelersvrouwen bekogeld met bier en andere projectielen: grimmige sfeer bij Engeland

Moesten de Rode Duivels het na de alles behalve zaligmakende draw tegen Oekraïne doen met boegeroep, dan was de reactie van de Engelse fans na de trieste bedoening tegen Slovenië (0-0) nog wat anders. Niet alleen bondscoach Gareth Southgate kreeg bierbekers naar zich gegooid toen hij de fans ging bedanken, ook de Engelse spelersvrouwen zagen hoe “vanuit alle hoeken” bekers

Lees meer »

Biden keldert in de peilingen volgens gelekt memo Democraten

Joe Bidens kansen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november zijn gekelderd, aldus Bloomberg, dat zich baseert op de nieuwssite ‘Puck’. Biden loopt ook voor het eerst achter op vicepresident Kamala Harris. Ook de Democraten Pete Buttigieg, minister van Transport, Gretchen Whitmer, gouverneur van Michigan, en Gavin Newsom, gouverneur van Californië, scoren beter dan Biden.

Lees meer »