“In het Frans of Nederlands: liegen doet hij toch”: assisenhof buigt zich over de kappersmoord

Met enig voorbehoud begint het West-Vlaamse hof van assisen vandaag aan de behandeling van de kappersmoord in De Panne die in september 2020 het leven kostte aan de 31-jarige Alban Demora uit Koksijde. Voorbehoud, want beschuldigde Abdellatif Belarbi (50) eist de behandeling voor een Franstalig hof van assisen. Nutteloos, vinden de nabestaanden. “Hij liegt toch, of dat nu in het Frans of het Nederlands is”, klinkt het.

Het was een alerte passante die in de vroege ochtend van donderdag 3 september 2020 een bizar tafereel zag in de Sloepenlaan in De Panne. Achter het etalageglas van kapsalon Le Salon – by Gaetan zag ze een man op de grond liggen, badend in een plas bloed. Wanneer de politie even later ter plaatse is, wordt het nog vreemder. Terwijl de agenten de nietsvermoedende getuige ondervragen, zien ze beweging in het kapsalon.

Ze kloppen hard met de vuisten op het raam, waarop ze zien hoe een man zich uit een achterkamertje naar voren beweegt, met de blote voeten door het bloed. De man opent de toegangsdeur van het kapsalon, is duidelijk onder invloed en stamelt: “Ik heb hem met een mes aangevallen. Het was zelfverdediging, hij is zeker al twee uur dood”, klinkt het.

Borstel vol coke

Nog aanwezig in het achterkamertje van het kapsalon: een 36-jarige prostituee, zwaar onder invloed van cocaïne, die beweert dat ze niets gezien en niets gehoord heeft en dat ze het slachtoffer niet kent. Dat slachtoffer blijkt de 31-jarige Alban Demora uit Koksijde te zijn, een man die al sinds zijn vroege jeugd kampt met een drugsprobleem en in een garagebox woont.

Al snel blijkt dat hij in de maanden voor zijn dood intensief contact heeft met de gearresteerde kapper, Abdellatif Belarbi, en met de prostituee. Al die contacten kaderen in de zoektocht naar drugs. In de garagebox van het slachtoffer vinden de speurders een kweeklamp om cannabis te kweken, in het kapsalon treffen ze in het handvat van een borstel cocaïne aan. Uit het buurtonderzoek blijkt al snel dat het een publiek geheim was dat je bij kapper Abdellatif niet ging om je haar te knippen.

Zelfverdediging

Uit de eerste verhoren worden de speurders niet veel wijzer. Zowel de kapper als de prostituee blijken stijf te staan van de coke en hebben gedronken. “Alban klopte rond 1.30 uur ’s nachts aan. Hij werd meteen agressief en scheurde zijn T-shirt kapot. Ik heb zeker dertig slagen gekregen van hem. Dan heb ik een schaar gegrepen, maar die had afgeronde punten. Ik ben dan een mes gaan halen en daarmee heb ik hem geprikt. Ik wou hem niet steken, alleen maar afschrikken. Het was zelfverdediging”, blijft de kapper volhouden, terwijl de prostituee erbij blijft dat ze amper iets gezien heeft.

Foute wetenschap

Enig probleem: uit de bloedspatanalyse blijkt dat het slachtoffer neerzat in een stoel toen hij de eerste steken kreeg en dat het niet kan dat Alban zijn T-shirt kapot scheurde en dan pas gestoken werd. Het teruggevonden kledingstuk is doorboord met talloze messteken en is helemaal niet gescheurd. “De wetenschap vergist zich. Die onderzoekers zijn fout. En ik heb nooit gezegd dat Alban zijn T-shirt heeft kapot gescheurd, dat moet een vertaalfout geweest zijn”, reageert Abdellatif Belarbi, die door de psychiater wordt neergezet als een narcist met antisociale karaktertrekken.

Leugenaar

Voor de gevonden drugs – en het bezit van een munitiepatroon voor een Glock-pistool – werd Belarbi al veroordeeld tot 20 maanden cel. Voor de moord zelf riskeert hij in principe een levenslange gevangenisstraf. Al bestaat de kans dat het proces meteen op de lange baan wordt geschoven. Tijdens de voorbereidende zitting wierp Belarbi, die geboren is in Marokko en pas op zijn 25ste illegaal in ons land arriveerde, op dat hij het Nederlands niet echt machtig is en daarom een proces voor een Franstalig hof van assisen wil.

Dat zou betekenen dat het volledige dossier naar het Frans moet vertaald worden en opnieuw ingestudeerd worden door een Franstalige procureur en een Franstalig hof. “Te belachelijk voor woorden. Dit is een nodeloze bijkomende pijniging van de nabestaanden”, reageert hun advocaat Kristiaan Vandenbussche. “Bovendien: die man is een pathologische leugenaar. Of hij nu liegt in het Frans of het Nederlands, niemand zal hem ooit geloven”, klinkt het.

De kappersmoord

Beschuldigde: kapper Abdellatif Belarbi (50) uit De Panne.

Slachtoffer: Alban Demora (31) uit Koksijde.

Feiten: op 3 september 2020 ging Belarbi zijn slachtoffer te lijf met een kappersschaar en een mes in zijn kapsalon in de Sloepenlaan in De Panne. Demora kreeg twaalf messteken en overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

Kwalificatie: moord.

Advocaten: Anthony Mallego en Carine Liekendael voor de beschuldigde, Kristiaan Vandenbussche en Julie Vandenbogaerde voor de burgerlijke partijen.

Aanklager: Eva Brantegem.

Voorzitter: Vincent Vereecke.

The post “In het Frans of Nederlands: liegen doet hij toch”: assisenhof buigt zich over de kappersmoord is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Probeer een eerlijke sprinter te zijn en wil andere renners niet hinderen”: Jasper Philipsen reageert voor het eerst op “onverwachte” declassering

Jasper Philipsen liet dan toch nog van zich horen na zijn tweede plek en latere declassering in de zesde Touretappe. “Ik ben ontgoocheld door de onverwachte declassering”, zegt hij in een statement. De sprinter van Alpecin-Deceuninck was na afloop bijzonder kwaad. Philipsen vloekte er op de ploegbus op los, zijn vriendin Melanie moest hem daar zelfs gaan kalmeren.

Lees meer »

Schuldeisers en banken willen Atos redden

De schuldeisers en banken van het Franse IT-bedrijf Atos hebben zondag een akkoord bereikt om het financieel noodlijdende bedrijf te redden. Dat blijkt zondag uit een mededeling van het bedrijf. Atos is ook in ons land actief.

Lees meer »

Patrick Keersebilck neemt afscheid van Cactusfestival: “Trots dat ik Brugge op de muzikale kaart kon zetten”

Van 12 tot en met 14 juli vindt in het heraangelegde Minnewaterpark in Brugge het jaarlijks Cactusfestival plaats. Deze 41ste editie is ook het afscheid van Bruggeling Patrick Keersebilck, die in oktober als directeur van Cactus Muziekcentrum met pensioen gaat.
The post Patrick Keersebilck neemt afscheid van Cactusfestival: “Trots dat ik Brugge op de muzikale kaart kon zetten” appeared

Lees meer »

Koningin Paola en haar moeizame zoektocht naar geluk: “Ze voelde zich gevangen in een harnas”

Deze week is het 65 jaar geleden dat koning Albert II (90) en koningin Paola (86) samen voor het altaar stonden. De kwade dagen liggen ver achter hen, en hadden volgens ‘Story’ bij lange niet enkel scheve schaatsen als oorzaak. De oogverblindende maar naïeve Italiaanse donna was piepjong en werd zonder enige voorbereiding in een strak hofleven gekatapulteerd. “Paola werd

Lees meer »

Opendeurdag seksclub Club Amai trekt 3.000 nieuwsgierigen: “Misschien breng ik volgende week wel een eerste echt bezoekje”

Ruim 3.000 nieuwsgierigen hebben zondag een bezoek gebracht achter de schermen van Club Amai in Hoogstraten (Meer). Alle aanwezige mannen en vrouwen hielden netjes de kleren aan en stapten in een lange rij met het nodige gegiechel naar binnen. De seksclub hield voor een keer geen swingersdag, maar gooide de deuren open voor iedereen die er eens op klaarlichte dag

Lees meer »

Dit zijn de populairste mannen- en vrouwennamen in jouw gemeente

Olivia en Noah waren ook vorig jaar de populairste voornamen in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. Bij de meisjes staat Olivia al vijf jaar onafgebroken aan de leiding. Emma staat op twee, Louise op drie. Noah is sinds 2020 de populairste jongensnaam, gevolgd door Arthur en Liam. Bij de familienamen komen Peeters, Janssens en Maes het meest voor.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Dit is hoe ex-wielrenner Stijn V. en zijn kompanen hun slachtoffers verleidden: “Nu is het moment om te kopen!”

“Hoe kon ik daar toch intrappen?” Dat vragen talloze slachtoffers zich af nadat ze investeerden in frauduleuze bedrijfjes en bedenkelijke cryptomunten van ex-wielrenner Stijn V. en zijn kompanen. Van ‘Nanocoin’ tot ‘Crypto888’, het parket van Oost-Vlaanderen onderzoekt nu alle gevallen. Wij konden honderden berichten, gesprekken en presentaties inkijken en zagen hoe Stijn V. en co te werk gingen: van de

Lees meer »